Svag uppställning och svag jobbpolitik

Idag har socialdemokraterna valt klart sitt verkställande utskott. VU har en väldigt stor makt inom det socialdemokratiska partiet och när jag ser namnen förundras jag över hur svag deras viktigaste uppställning är. Det är uppenbart att det finns en lång rad viktiga, och i vissa fall mycket duktiga, socialdemokrater som inte vill sitta i VU: Jan Eliasson, Margot Wallström, Thomas Bodström, Urban Ahlin och Leif Pagrotsky är fem som borde ha platsat hur lätt som helst.

Det kan också vara intressant att göra en jämförelse med hur en “Allians-VU-uppställning” skulle kunna se ut:

Mona Sahlin – Fredrik Reinfeldt
Ibrahim Baylan – Jan Björklund
Wanja Lundby Wedin – Maud Olofsson
Elvy Söderström – Kristina Axén Olin
Thomas Östros – Anders Borg
Heléne Fritzon – Lena Ek
Sven-Erik Österberg – Göran Hägglund

Stefan Löfven – Carl Bildt
Anneli Hulthén – Cecilia Malmström
Carin Jämtin – Anna Kinberg Batra
Tomas Eneroth – Gunilla Carlsson
Mikael Damberg – Andreas Carlgren
Ylva Johansson – Ebba Lindsö
Peter Hultqvist – Erik Ullenhag

Om socialdemokraternas VU-uppställning är svag så är deras beslutade jobbpolitik ännu svagare. Ett antal förslag som vi redan genomför och ytterligare lite som knappast har någon betydelse alls för att skapa nya jobb. Samtidigt ska man lägga till en lång rad åtgärder på minussidan, dvs tar bort jobb, exempelvis borttagande av RUT-avdraget (heter numera HUS-avdrag), ökade skatter, försämringar för unga att komma in på arbetsmarknaden, sämre villkor för företag inom vård- och skolsektorn osv.

På S-kongressen var det tydligen många ombud som skulle vilja ha mer långtgående politik för att skapa jobb. Inte för att jag skulle föredra den typen av överbudspolitik som förordades från talarstolen, men jag är ändå förvånad över att Sahlin/Östros vill hålla tillbaka önskemålen på det sätt som de gör. Det var knappast så som Göran Persson gjorde inför valen.

Jag är också förvånad över att de bara vill fatta beslut om sådant som de kan genomföra direkt efter ett (usch, hemska tanke) regeringsskifte 2010. Varför skulle de inte kunna ta inriktningsbeslut var de vill, utan att lova att det ska genomföras direkt? Persson var expert på att få fram beslut av typen “så här bra ska alla i Sverige få det…., när det statsfinansiella läget tillåter…”.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Svag uppställning och svag jobbpolitik

 1. Det enda socialdemokraterna har att komma med är en reaktionär politik för administration och fövaltning av arbetslöshet.

  Att kall kongressen för “Jobbkongress” är en enda stor bluff och ett hån mot alla de som idag, som en följd av finanskrisens verkningar, saknar arbete.

 2. Eric H says:

  “skapa jobb” ?
  Man skrattar på sig, en sån floskel kan bara komma ur floskelgeneratorn (s).
  Sätt rätt pris på jobben så kommer de per automatik.
  Det finns hur många jobb som helst – de är bara fel prissatta.
  Varje enskild person man kan plocka bort ur arbetslöshetsträsket är en ren vinst för samhället på alla områden! Tillika en vinst för personen också..
  Vi har världen högsta skatter för de lägsta avlönade, ändra det!

 3. Ännu värre är det när vänsterpartister, även SSU:are, talar om att “alla ungdomar måste ges ett jobb”, eller “vi ska se till att de får jobb inom en månad”. Jaha, vilka jobb? De tycks tro att staten sitter och gömmer ett stort antal jobb bakom ryggen som skulle kunna plockas fram om bara de elaka borgarna ville.

  Men, visst, det är klart att det går att skapa arbete till alla: Plocka skräp längs vägkanterna på mindre vägar, plocka ogräs i kommunala parker, eller varför inte kratta löv i skogen. Har man bara några miljarder över och struntar i vilket arbete som ska utföras så går det om man vill.

  Men frågan är om det är den typen av jobb som vi vill att ungdomar ska (tvingas) gå till? Är det inte bättre att de kan vidareutbilda sig, att det ordnas praktikplatser på riktiga jobb, att arbetsgivaravgifterna för unga sänks så att arbetsgivarna får en morot att anställa fler och yngre? Tydligen inte, socialdemokraterna väljer istället att ta bort nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för unga så att det ska bli ännu svårare för yngre att ta sig ut på arbetsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.