En dag utan förundersökningsprotokoll

Jag blev uppmärksammad av en bloggläsare att Kalla Fakta-granskarna Ann Tiberg och Björn Häger skrivit en artikel på Newsmill om sin granskning av Thomas Bodström.

Den hade en kul rubrik, “En studie i konsten att prata Bodströmska”, och jag började läsa. Det är nog den längsta artikel jag har läst på länge, snarare en novell, och det allra sista fick mig att höja på ögonbrynen ordentligt:

“Fotnot: Fakturan för datumet 090116 där det ser ut som att Bodström fakturerat för 26 timmar på ett dygn, valde vi att inte ta upp i Kalla faktas program. Men vi tyckte att det var intressant att fråga om och få utrett, bl.a. därför att domaren som godkänt utbetalningen studsade till och sa “märkligt, det går ju inte 26 timmar på ett dygn”.

Vid datumet det gällde, var Bodström dessutom på resa med Justitieutskottet till Australien. Resan kombinerade han med semester till Thailand med familjen.”

Jag har skrivit dagbok i 20 år och skriver väldigt detaljerat (någon som vill veta vad jag åt till lunch 4 mars 1996?) och letade fram kollegieblocket från början av året. Den 16 januari är nog den dag som jag har spenderat mest tid någonsin med Thomas Bodström. Kvart över åtta på morgonen åkte vi buss till ett ungdomsfängelse för tjejer (där kan tjejer hamna från 10 års ålder!) i utkanten av Sydney. Till lunch var vi tillbaka vid hotellet och sedan var eftermiddagen fri eftersom det var sista dagen på vår studieresa. Hela eftermiddagen, kvällen och fram till midnatt var vi ett gäng som gjorde gemensamma saker och tiden spenderades helt utan förundersökningsprotokoll. Det kan jag med säkerhet säga.

Bodström säger i intervjun att fakturan kan vara feldaterad och det är en möjlig förklaring. Just den dagen var det åtminstone inte mycket till läsning av förundersökningsprotokoll.

(Sedan måste jag säga att det inte kan vara så märkligt att tid för ett advokatuppdrag redovisas i klump. Det vore nästan orimligt om varje timme under ett stort och utdraget uppdrag skulle redovisas på exakt dag eller klockslag. Domstolen måste göra en bedömning av om tidsåtgången är rimlig, det skulle ändå inte vara möjligt att kontrollera om en exakt tidsredovisning stämmer. I sammanhanget vill jag nog även påstå att en och annan advokat fortfarande saltar räkningarna även om lagstiftningen ändrades 2005 och det är inte så sällsynt att domstolen drar ifrån timmar.)

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

One Response to En dag utan förundersökningsprotokoll

  1. profanum_vulgus says:

    Lustigt att domstolen inte satte ned arvodet för ordföranden i justitieutskottet.
    Eller nej just det, det är inte lustigt alls. En Iransk domstol hade nog inte satt ned Ahmadinejads arvode om han uppträdde inför domstol. Fast Iran har förvisso regler som förbjuder högt uppsatta politiker att föra talan inför domstol så det är ingen risk att det händer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.