Bra studieresa till Irland

Det har inte blivit så mycket bloggande de senaste dagarna eftersom jag har varit på Irland med åtta andra centerpartister. Vi har haft en mycket intressant studieresa under 2,5 dagar. Under den första dagen träffade Oireachtas (dvs Irlands parlament) gemensamma EU-kommitté, både ordföranden från Fine Gael och vice ordföranden från Fianna Fáil var med. Diskuterade framförallt folkomröstningsresultatet. Därefter träffade vi folkomröstningskommissionens ordförande Mr Justice Frank Clarke, en mycket sympatisk man och väldigt trevligt att han tog sig tid att träffa oss. Vår ambassadör i Dublin Claes Ljungdahl var också med oss.

Under andra dagen var vi åter i Leinster House (parlamentshuset). Fick en ordentlig omgång i irländsk historia och lyssnade på debatter i både överhuset Seanad Éireann och underhuset Dáil Éireann. Sedan tog vi oss ut till ungdomsfängelset St Patricks Institution. Ett mycket intressant besök, även om det inte är så mycket som vi vill överföra till Sverige. Fängelset består av två delar, den för 16-17-åringar var helt okej, men den gamla delen med 18-21-åringar var förskräcklig. Gick runt och pratade med flera av de intagna killarna. Nästan alla vi pratade med var där inne för minst andra gången, ofta tredje eller fjärde.

På kvällen träffade vi ett antal partivänner från Fianna Fáil (de är också medlemmar i ELDR) med partisekreteraren i spetsen.

Dag tre var vi på Institute of International and European Affairs. Där träffade vi Irlands f.d. FN-ambassadör Noel Dorr och senatorn Eugene Regan (Fine Gael). Hade en bra diskussion om Irlands EU- och utrikespolitik. Fick även en historielektion av Mr Dorr.

Sedan var det dags att åka hem. En mycket intressant studieresa, väl använd tid under den plenifria veckan i riksdagen.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.