Spektakulärt, men inte så oväntat rån

I somras praktiserade jag på Loomis i Malmö och var bland annat med och fyllde på bankomat, tömde värdebox m.m. När vi hade varit och ätit lunch och gick tillbaka till deras välbevakade byggnad så frågade jag chefen om deras skalskydd uppifrån. Att det finns ett skalskydd runt huset, enorma väggar och kameraövervakning kunde jag se och därför frågade jag om hur de är rustade för rånförsök uppifrån, dvs från helikopter. Svaret vill jag inte gå in i detalj på, men att de tänkt på det hotet är klart.

Redan i samband med fritagningarna från fängelser för fem år sedan så började skalskyddet uppifrån disktueras. När säkerheten höjdes runt fängelserna så kunde man misstänka att nästa fritagningsväg att pröva skulle vara från luften. Något sådant fritagningsförsök har vi lyckligtvis inte haft.

Nu har istället helikopter använts för att råna en värdedepå. Det visar att de organiserade kriminella ligorna inte på något sätt ska underskattas. Hela rånet verkar oerhört väl planerat, från att ha en utbildad helikopterpilot till detaljerad kunskap om värdedepåns konstruktion. Utan att veta någonting om hur det förhåller sig i det aktuella fallet så kan man säga att den här typen av rån brukar kräva “inside information” på något sätt.

Det har inte, vad jag har läst, kommit några uppgifter om hur mycket pengar rånarna har kommit över. Jag är tveksam till att det är så förskräckligt mycket även om det vid tillfället fanns mycket pengar i depån. Det är knappast så att pengarna ligger uppstaplade i högar på golvet så att rånarna kunde langa ner allt i väskor. Har de fått tag i värdetransportväskor så kan de ha pengarna, men de lär inte få ut pengarna i användbart skick.

Å andra sidan, om de har planerat allting i detalj från stöld av helikopter, tillgänglig helikopterpilot, byggnadskonstruktionen osv, så borde de även ha haft en plan för hur de skulle komma över användbara pengar när de väl tagit sig in i depån.

Det ska bli intressant att följa jakten på rånarna. Jag har mycket svårt att tro att de ska klara sig undan och kunna leva lyxliv på rånarbytet, i så fall måste de nästan redan vara ute ur landet.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

6 Responses to Spektakulärt, men inte så oväntat rån

 1. profanum_vulgus says:

  Framförallt är det svårt att lyckas med ett sådant här rån eftersom det finns en begränsad grupp människor att söka bland. Det krävs ju som sagt en person med god kunskap om värdedepån (handlar väl om under 100 personer, att leta efter en förslagen rånare bland dessa borde inte vara så svårt) och en duktig helikopterpilot (finns det väl fler av, men bland kriminella troligen få). Det är ju ytterst ovanligt att folk som begår sådana här brott är tidigare ostraffade.

 2. Leffe says:

  Rånarna (dvs. utförarna) kanske åker dit och polisen kanske även hittar lite av deras lön (andel av bytet), men merparten av pengarna och organisatören bakom kuppen sitter nog betydligt säkrare… eller hur?

 3. Just helikopterpiloten måste vara ganska enkel att hitta. Det finns tydligen bara 500 i Sverige. Å andra sidan kan de ha rekryterat en pilot från något annat land.

  Hörde lite konstiga uppgifter om att det skulle ha funnits 100 miljoner löst i det rum där de höll på att räkna pengarna. Det känns helt osannolikt efter vad jag har sett vid mina besök och hur jag har fått arbetet beskrivet för mig. Dessutom tycks skalskyddet ha varit oerhört mycket sämre än det jag har sett på andra ställen.

  På tal om brott som begås i min närhet så kan jag berätta att jag och min fru tidigare bodde på Tombolavägen i Västberga, bara ett par hundra meter från rånplatsen…

 4. cnab says:

  Undrar inte du som jag vad avlyssnarna och snokarna inom FRA hade för sig ute på Lovön tiden innan rånet? De kanske inte är så himla bra att hitta avvikelser som de, du, GD Åkesson och Regeringen tycks tro? Och vad gjorde vår brillianta polisledning? Tältade med helikoptrarna på Värmdö. Men nu är det ju så att vi numera alla är skyldiga till allt enligt svensk lag. Här sitter jag just nu och bara väntar på att bli körd i Svarta Maja till Kumla för att därifrån så småningom kanske kunna bevisa min oskuld till bankrånet.

  Johan, ditt parti och övriga i regeringen resonerar precis som den gamla poliskommisarien som indelade Sveriges befolkning i två grupper – arresterade och ännu inte arresterade. FRA-lagen, IPRED, ACTA, Teledatalagen och många fler repressiva lagar, framröstade av människor som innan valet 2006 sa sig vara liberala men som nu visat sig vara makthungriga ondsinta antidemokrater. Nytt jobb väntar Johan, om inte förr så 2010.

 5. Eftersom det inte är FRA:s uppgift så kanske det inte är så konstigt… Du kanske skulle läsa på bättre innan du kritiserar och drar slutsatser.

  Det är möjligt att jag inte sitter kvar i riksdagen efter 2010, men de frågor som du räknar upp (hur hamnade förresten ACTA där, definitivt inte framröstat som du påstår – åter igen, läs på bättre) kommer inte att vara avgörande i min valkrets.

 6. Hans J says:

  Apropos FRA…

  Med tanke på att “luften är fri” så kanske det inte är så konstigt att helikoptern kom undan. De hårdaste och coolaste av avlyssnarna (“innegänget” – de där med licens att avlyssna Katarina och Sofia och Marie) håller väl som bäst på att “positionera” sig att få leka med det saftigaste – nämligen det här nya med kabelavlyssning. Där ligger ju mesarna på “bara-radio” i lä…

  Hade de bemannat antennerna istället så kanske inte vår polismakt hade sett ut som fågelholkar nu?

  Men “Old craws” kanske går bra ihop med fågelholkar, vad vet jag?

Leave a Reply

Your email address will not be published.