Svårt att förstå för Israel?

Egentligen tror jag att en person som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu förstår vad svensk yttrande- och tryckfrihet innebär, men inrikespolitiskt krävs det att alla partier och politiker fördömer och visar så lite förståelse som möjligt för den svenska regeringens hållning.

Vad kan och ska då svenska regeringen göra? Självklart ska inget fördömande av artikeln göras, där tycker jag att Carl Bildt har agerat klockrent hittills. Däremot tycker jag att både Bildt och Reinfeldt klart och tydligt kan uttala att de inte på något sätt tror att israeliska armén tar organ från dödade palestinier. Kanske har de redan sagt något i den stilen, men i så fall har jag missat det.

Även om jag inte har någon förståelse för Israels krav på regeringsfördömande av artikeln, så kan jag förstå den israeliska irritationen på att utrikesministern ger UD:s “svar på konflikten” på sin blogg. Jag gillar bloggande, men det är högst tveksamt om andra länder ska behöva få ta del av UD:s åsikter på en blogg.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

9 Responses to Svårt att förstå för Israel?

 1. Malte Lewan says:

  Beträffande sista meningen: å andra sidan, Israels premiärminister kritiserade tydligen Bildt/regeringen via en tidning. Bildt kunde bara säga att ingen israelisk minister hade framfört någon kritik till honom/departementet.

 2. z999 says:

  Premiärminister Netanyahus talesman säger till Haaretz: “Israel vill inte göra intrång i pressfriheten i Sverige. Men i lika hög grad som pressen har sin frihet, borde den svenska regeringen vara fri att ta avstånd från det som skrivs.”

  Men det lär väl knappast bli samma fega agerande som när muhammedbilderna var på tapeten?

  Den 9:e februari 2003 hade aftonbladet en artikel där man misstänkliggjorde judarna för mordet på Palme. Artikeln var hyffsat trovärdigt skriven och lämnade den där känslan att “tja…kanske, varför inte?”.

 3. profanum_vulgus says:

  Israel har ingen tryckfrihet som ens påminner om våran så det förstår de nog inte. Det finns en massa saker som inte får skrivas i Israeliska tidningar. Vissa åsikter får ju heller inte has av den som ska ställa upp i val.

  Varför ska Bildt och Reinfeldt ta ställning i frågan om själva organstölderna eller inte?

 4. Israels ambassadör i Stockholm har varit på UD och det är det normala sättet att framföra landets synpunkter.

 5. z999 says:

  Jag håller med Profanum_Vulgus här. Så länge som Sverige inte tar några antijudiska ställningstaganden så finns inget att bråka om egentligen. Aftonbladet måste själva stå för vad de skriver och AB är knappast representativ för Sverige heller.

 6. profanum_vulgus says:

  z999:
  Jag vet inte om det kan sägas vara att hålla med mig. Jag tycker att Israel borde skällas ut av Sverige på grund av sina krav.
  Det har skrivits mängder av artiklar om att Kina stjäl organ från avrättade fångar. Det finns inga bevis och Kina nekar. Men Kina börjar inte lipa om rasism, kräver inga ursäkter eller att staten förbjuder sådan publicering.
  Det skrevs om att Kosovoalbaner stal serbiska organ (och sålde till Israel) inga sådana krav från Kosovoalbanerna ändå.

 7. z999 says:

  Profanum_vulgus:
  “Jag vet inte om det kan sägas vara att hålla med mig. Jag tycker att Israel borde skällas ut av Sverige på grund av sina krav.”

  OK. Men jag menade också att Israels krav är ogrundade och att Sverige kunde påtala detta (vilket inte utesluter en utskällning).

  Jag såg att Israel även har gått på Norge för att de firar Knut Hamsun. Ett angrepp i stil med det på Sverige.

 8. profanum_vulgus says:

  z999:
  Norge är betydligt mer Israelkritiskt än Sverige. Norsk press går inte att jämföra med Sverige i detta avseende. I Norge är det t.ex. inget konstigt att påtala att Israel vägrar införsel av mat till Gaza, att Israel medvetet bombade civila hjälpsändningar och FN:s lager av mat och nödmateriel. I Sverige är det nästan otänkbart, men aftonbladet har börjat så smått eftersom de blivit påhoppade av Israel.

  Jag fattar därför inte riktigt varför man valde att hoppa på Sverige. Men galna diktaturer är sällan logiska, även om israelerna brukar vara en aning mer bildade.

 9. z999 says:

  Vid närmare eftertanke så borde dom inte ens ha tagit emot den israeliska protesten. Känner att jag kompromissar med lite för mycket av mina ideal ibland bara för att drämma till mot riksdagen/regeringen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.