Utvärdering av tidigare beslut

Upptäckte precis att jag “fått en nyhet” i Svenska Dagbladet. “C kräver utvärdering av integritetsskyddet

Tidigare idag hade vi möte där vi diskuterade Kommissionens meddelande inför Stockholmsprogrammet och i det sammanhanget lyfte jag upp den Europeiska Datatillsynsmannens yttrande om Kommissionens meddelande. Speciellt lyfte jag upp att rekommendationen att hittills beslutade åtgärder måste utvärderas för att veta om de varit effektiva och vilken integritetskränkning de inneburit. “The EDPS recommends making a reference to a system of evaluation of existing measures in the Stockholm programme.”

Senare under eftermiddagen ringde en journalist från Svenska Dagbladet och vi pratade lite om Centerpartiets syn på Kommissionens meddelande och vad som behöver förändras till Stockholmsprogrammet läggs fram. Jag nämnde EDPS förslag och att jag instämmer i det. Tydligen blev det en artikel.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

10 Responses to Utvärdering av tidigare beslut

 1. Bra Johan, jag har varit hård i kritiken av bl.a. Stockholmsprogrammet och tycker att vi i C borde jobba mer med att stödja och lyfta fram den tydliga kritik som finns även internt inom EU och inom andra EU-länder.

  Här har vi en plats att fylla och varför inte samarbeta med PP i denna fråga?

 2. Jag jobbar med de andra allianspartierna för att göra Stockholmsprogrammet så bra som det kan bli. Den kritik som PP och några till kommit med utgår till största delen från framtidsgruppens dokument, i övrigt gäller det Kommissionens meddelande. Stockholmsprogrammet finns inte ännu.

 3. Hej Johan!

  Jag vill bara säga — jättebra.

  En djup lättnadens suck drar jag när jag läser att det äntligen börjar hända saker hos centern.

  Jag har för länge sedan gett upp hoppet om “pyramiden” (m).

 4. z999 says:

  Är det så att det införs en massa integritetskränkningar på nätet i kampen mot terrorismen från islam? Är det alltså en anpassning till att antalet muslimer i Sverige från 1953 har 100-dubblats ungefär?

  Kriget i Afgahnistan handlade ju från början om att förstöra baserna för terrorism i Afghanistan. Gäller detta fortfarande alls? Är det ok att bevilja byggnadstillstånd för moskeer samtidigt som svensk trupp krigar mot islam i Afghanistan? Vi krigar väl mot idéer och inte mot människor?

 5. Terrorism är lika fel oavsett vem som utför det. De senaste terrordåden i Europa (som jag känner till) var för två veckor sedan på Mallorca. Muslimer? Nej, ETA.

  Hur man kan blanda samman svenska muslimers rätt att utöva sin religion med talibanernas terrordåd är obegripligt. Ungefär lika sjukt som att det inte skulle ha fått byggas katolska kyrkor i Sverige under 70- och 80-talen för att IRA utförde terrordåd.

 6. z999 says:

  @Linander:
  “Terrorism är lika fel oavsett vem som utför det. De senaste terrordåden i Europa (som jag känner till) var för två veckor sedan på Mallorca. Muslimer? Nej, ETA.”

  Jag såg det där. Det var dock inte i närheten av al quaidas sprängning av pendeltågen i Spanien för några år sedan. ETA står för en ganska begränsad terrorism i jämförelse som jag inte anser är jämförbar.

  “Hur man kan blanda samman svenska muslimers rätt att utöva sin religion med talibanernas terrordåd är obegripligt.”

  Var och en får väl fritt utöva sin religion inom lagens gränser. Men det är något helt annat att staten främjar islam. Helst skulle jag vilja att vuxna medborgare fick ta konsekvenserna helt av sin religion utan att staten håller dom under armarna. Om man till exempel inte klarar av att kompromissa med religiösa symboler (=slöja) när man söker jobb så får man räkna med att vara arbetslös.

  “Ungefär lika sjukt som att det inte skulle ha fått byggas katolska kyrkor i Sverige under 70- och 80-talen för att IRA utförde terrordåd.”

  Dom motiverar inte sina dåd med religiösa motiv. Det har hittils inte påträffats IRA-folk i Sverige heller vad jag vet. Och om katolik hade bedrivit terrordåd i Europa av religiösa skäl så anser jag att det vore befogat med restriktioner mot katolska kyrkor. Tycker du på allvar att det var jämförbart alltså?

 7. Först pratar du om byggnadstillstånd och sedan om att “staten främjar islam”. Nu är det kommunerna som beslutar om byggnadstillstånd så kan du förklara hur staten främjar islam?

  Visst var IRA:s huvudagenda att befria Nordirland från Storbritannien och ansluta sig till Irland, men i bakgrunden ligger konflikten protestanter-katoliker. Jag har mycket nära släktingar som är katoliker och har lite svårt att vara sur på dem för att katoliker på Nordirland sprängde ihjäl folk i London…

 8. z999 says:

  @Linander:
  “Först pratar du om byggnadstillstånd och sedan om att “staten främjar islam”.”
  Ja, jag gör visst det…
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1649355.svd

  “Visst var IRA:s huvudagenda att befria Nordirland från Storbritannien och ansluta sig till Irland, men i bakgrunden ligger konflikten protestanter-katoliker.”

  Fast den bakgrunden är inte internationell på samma sätt som konflikten mellan islam-kristendom.

  “Jag har mycket nära släktingar som är katoliker och har lite svårt att vara sur på dem för att katoliker på Nordirland sprängde ihjäl folk i London…”

  Fast dom använde inte religiösa skäl. En sak bara, jag har svårt att diskutera denna fråga ärligt på en blogg eftersom vi inte har samma syn på orsakerna till de muslimska terrordåden.
  För det första så anser inte jag att det är fundamentalister som utför dom, Usama bin Laden är mer kulturmuslim än fanatiskt troende. Han firar ju inte ens ramadan och kompromissar rätt hårt med vad som står i koranen. Hans anhängare däremot tar religionen som stöd för att utföra uppdragen men det är inte så att Usama säger åt dom att utföra terrordåd för att Allah har bestämt det.

  Och sen, al quaida slåss för att behålla muslimska värderingar som de anser är på väg på att förstöras i en globaliserad värld (och när islam är hotat så råder plötsligt jihad). När vi talar om demokrati och yttrandefrihet som kännetecken för västvärlden så ser dom nakenchocker och bögparader och allmän moralupplösning. Deras udd är egentligen riktad mot Israel i första hand och sedan ser dom USA som Israels mäktiga men korkade bundsförvant.

  Det blir en hel bok om jag ska förklara hela min ståndpunkt och om jag inte gör det så kommer vi att tala/skriva förbi varandra. Jag blir muslimhataren och du blir den som ska försvara muslimerna och dåligt utrymme för nyanser. Ingen meningsfull diskussion egentligen så jag hoppar över den.

 9. Om du utgår från att det finns en konflikt mellan islam och kristendom så förstår jag att du hamnar snett i dina resonemang. Någon sådan konflikt finns inte. Däremot finns det personer som använder religionen som påstådd anledning för att begå fruktansvärda brott. För övrigt på samma sätt som kristna använde religionen som påstådd anledning för korstågen.

 10. z999 says:

  @Linander:
  “Om du utgår från att det finns en konflikt mellan islam och kristendom så förstår jag att du hamnar snett i dina resonemang. Någon sådan konflikt finns inte.”

  Du menar rent teologiskt och inte hur utövarna beter sig? Det råkar vara så att det är djupt hädiskt enligt islam att påstå att Gud skulle ha en son, bland annat. Det är rätt stora skillnader i lärorna som är orsaken till att det finns teokratiska diktaturer idag ala islam men inte motsvarande kristna.

  “Däremot finns det personer som använder religionen som påstådd anledning för att begå fruktansvärda brott. För övrigt på samma sätt som kristna använde religionen som påstådd anledning för korstågen.”

  Korstågen var följden av en muslimsk provokation och muslimerna anser antagligen att deras motdrag var en följd av kristen provokation. Men det där var ett tag sedan. Tror du att muslimerna kommer att sekulariseras på samma sätt som oss nångång i framtiden? Det tror knappast jag. Det är annars populärt att se muslimerna som ociviliserade vildar som lever som vi gjorde på medeltiden. Jag anser att det är fel, dom har utvecklats på ett sätt och vi på ett annat men jag tror knappast att dom ser det som att dom är efter oss i utveckling. I framtiden kanske dom kommer att ta efter vår syn på demokrati men kyrkan (mosken) kommer alltid att råda ändå. Läs gärna Johanne Hildebrands reportage i aftonbladet idag om Afghanistan. Hon har varit på plats och ger en rätt bra och begriplig beskrivning.

Leave a Reply

Your email address will not be published.