Tillbaka igen

Efter några veckors välbehövlig semester är jag nu tillbaka till bloggen. Jag har modererat och gjort några få kommentarer, men i övrigt har jag lyckats hålla mig ifrån bloggen i nästan tre veckor. Det behövdes, jag hade tappat gnistan men nu tror jag att den är tillbaka igen.

Det är en klart oroväckande nyhet att polisens hemliga dokument kan hamna i kriminellas händer. Stockholmspolisens presstalesman Ulf Göranzon säger: “Det är en datafil som har kommit ut genom ett brott och ingen anställd inom polisen är misstänkt”. Då funderar jag genast på hur datasäkerheten fungerar hos polisen? Har någon kunnat göra dataintrång och fått tag i listorna? Vilken annan information har i så fall också kunnat komma ut? Frågor som jag tänker ta upp när vi har sammanträde med Rikspolisstyrelsens styrelse nästa torsdag.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

9 Responses to Tillbaka igen

 1. Magnus says:

  Det är bra att dessa hemliga uppgifter kommit ut och blivit uppmärksammade i media då det kanske kan få fler att få upp ögonen för vad integritetskränkande övervakning kan få för konsekvenser.

  Snart kommer kanske alla våra kommunikationer att finnas tillgängliga för de som kan betala för det, sen tillkommer ändamålsglidning och vips så har vi ett eget MfS.

 2. Hans J says:

  “klart oroväckande nyhet att polisens hemliga dokument kan hamna i kriminellas händer”

  Vadå? Det är väl ingen nyhet. Detsamma kommer att hända med IPRED-register och FRA-information också.

  Detsamma händer med ALLA register tids nog!

  Varför misstänker man ingen inom polisen? Står de över alla misstankar? Får Caesars hustru inte misstänkas?

  Polisen har ansvaret för att uppgifter inte röjs – ändå läcker det, men polisen är inte skyldig?!?

  Självklart är organisationen Polismyndigheten inte bara misstänkt utan dessutom skyldig!

 3. Danne says:

  Varför ska de ens besvära sig med listor? alla kriminella har ju tatuerat sig eller bär skinnväst som visar vilket gäng de tillhör, är väl bara att samla ihop alla och ställa upp dem mot väggen så har vi 90% minskning av brottsligheten i landet.. en dag med odemokratiska tilltag och sen får vi leva i frid några år.

 4. Nan says:

  Välkommen tillbaka.

  Hmm, tror du jag är något i närheten av förvånad? Från Lagrådet ställer krav, men nyanserar frågan

 5. Pingback: Trottens Betraktelser » Klart det finns kriminella snutar

 6. Magnus, menar du att polisen inte ska få ha spaningsregister över grovt kriminella för att det skulle vara integritetskränkande för dem? Visst är integriteten viktig, men när det gäller tvångsmedel och andra integritetskränkningar mot grovt kriminella så måste vi ha en annan måttstock än mot alla oss andra.

  Hans J, det är väl inte konstigare än att de kommit så långt i utredningen att de vet att det är ett dataintrång och inte någon inne från polisorganisationen som spridit informationen.

  Danne, ett sådant land vill jag inte leva i.

  Nan, en läcka skulle inte förvåna mig lika mycket. Men om det går att hacka sig in i polisens datasystem så är jag ordentligt orolig. Där finns givetvis många andra mycket känsligare uppgifter.

 7. Hans J says:

  @Johan Linander:

  Ulf Göranzon säger: “Det är en datafil som har kommit ut genom ett brott och ingen anställd inom polisen är misstänkt”

  Brottet kan vara: Har inte skött sitt åliggande att skydda databasen från intrång.

  Den som gjort intrånget kan vara en polis (de har kanske kännedom om rutiner och utformning på skydd). Antingen vet de vem som gjort det eller så vet de inte om det var en polis.

  Det hade ju varit bättre att Ulf Göranzon hade sagt att de inte hade någon misstänkt. Varför utesluta polisen?

 8. Visst kan det vara en anställd polis som gjort dataintrånget på sin fritid. Det Göranzon uttalar sig om (som jag tycker att man förstår det) är att det inte är någon polis som haft tillgång till informationen som har läckt.

  Om polismyndigheten i Stockholm inte har ett tillräckligt dataskydd så är det knappast en anställd som är ansvarig. Ska någon ta ansvar för ett sådant problem så är det högsta chefen.

 9. Nan says:

  Angående säkerhet i datorsystem, reportage i Elekronik i Norden:
  Det mesta är osäkert

  Jag gillar speciellt passusarna: “Dan Perrier berättar om tillfällen där man försökt testa säkerheten, men omedelbart tvingats avbryta för att det höll på att gå riktigt illa” och “Jag har faktiskt ingen aning om varför vi klarat oss såpass bra hittills”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.