De nya moderaterna eller de nya socialdemokraterna?

Anders Borg är en lysande finansminister vad gäller hålla reda på ekonomin, förklara komplicerade nationalekonomiska teorier och utmanövrera Thomas Östros och övriga oppositionen i finanspolitiska debatter, men ibland undrar jag var han hör hemma ideologiskt. Eller är det så att han symboliserar de nya moderaterna? Eller de nya socialdemokraterna?

Givetvis lite provocerande… Men när Borg gör uttalanden som att “vi har en av världens bästa fackföreningsrörelser” när de inte ens har förstått att dagens LAS med sist in först ut innebär att ungdomar blir arbetslösa först i en lågkonjunktur, så börjar jag fundera på om de nya Moderaterna blivit så ljusblå att de nästan blivit lite röda i kanten. Helt berättigat så har Borg också fått kritik av Svenskt Näringsliv.

Inte så sällan försöker socialdemokrater irritera oss centerpartister med påståendet: “Ni är ju mer höger än Moderaterna”. En dag som denna svarar jag stolt: “Visst, om det är mer höger att försvara svenskt företagande och möjligheten för ungdomar att få behålla sitt jobb även i lågkonjunktur så är vi definitivt till höger om Moderaterna”.

Jag måste också säga att jag är besviken över att inte Maud offentligt kritiserar finansministern för hans uttalande. Bara för att vi sitter i samma regering så betyder det inte att vi står bakom samma socialdemokratiska politik som Borg och de nya Moderaterna.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

33 Responses to De nya moderaterna eller de nya socialdemokraterna?

 1. Mikael says:

  Jag är liberal, tro inte annat.

  Men vi har ett fack idag som har tagit ett stort ansvar. De avstår en stor del av sin lön och annat för att rädda jobb. Det är mer än vi kan säga om Volvos ledning (som exempel) vräkt ut mer än en miljard kronor i bonusar och utdelning. Därefter kräver de statens hjälp.

  Om du stödjer sånt beteende är du inget annat en en sojvet. (Kommunist)

 2. Det var inte bonusar som debatten handlade om. Det stämmer också att det finns fackföreningar lokalt, och några få centralt, som tagit ett stort och bra ansvar, men sådant beröm ska inte LO:s centrala ledning få, de har varit motståndare.

 3. Mikael says:

  Då är du blind.

 4. Mikael says:

  Å andra sidan kan du förstås inte anklagas när domen faller vid nästa val. Du “såg” inte (visste inte) bättre. 😉

 5. z999 says:

  Mikael:
  “Å andra sidan kan du förstås inte anklagas när domen faller vid nästa val. Du “såg” inte (visste inte) bättre. ”

  På tal om att inte veta bättre, sossarna skulle få ett rejält övertag om Mona Sahlin byttes ut. Både Wanja och Mona har varit en katastrof för sossarna.

  “Givetvis lite provocerande… Men när Borg gör uttalanden som att “vi har en av världens bästa fackföreningsrörelser””

  Jag anser att Anders Borg har varit helt värdelös som finansminister men måste ändå försvara det där uttalandet, Han jämför ju med övriga fackföreningar i världen varav vissa nästan ligger i krig med samhället i övrigt ibland när de ska “försvara” sina medlemmars löner och andra förmåner. Sen kan man ju undra om Anders ska ta strid med facket i en lågkonjunktur när vi är i en situation som kräver mer ansvar än normalt från fack och arbetsgivare (som dom tyvärr inte lever upp till helt…)

 6. Ola says:

  Johan

  Jag tror det är du och Centern som inte förstått LAS
  Ni har ju inte kunnat visa på att det skulle skapas mera jobb om man tog bort LAS. Och små företag har ju undantagsregeln med två personer. Men man har bara utnyttjat den i 17% av fallen vid uppsägningar. Volvo i Sverige har ju sparkat rätt mycket folk för att det är lätt sparka folk här. Men i Belgien har dom inte sparkat någon för där är det svårt och dyrt sparka folk. Sedan har du fel om att LOs ledning inte skulle ha ställt upp för landet. Tror du att man gått ned i lön utan att ledningen godkänt det.
  Nej jag tror Centern ska visa på något exempel att det skulle öka antalet jobb bara man tog bort LAS

 7. z999 says:

  Ola, LAS är ju tänkt att vara ett skydd för äldre arbetskraft. Det bygger på iden att folk tar anställning i ett företag och stannar där till pensionen. I ett mer turbulent samhälle så kanske äldre är nyanställda. Jag tror mer på en sänkt pensionsålder.

 8. Ola says:

  z999

  Jag tycker då åtminstone att man inte ska uppmuntra dom över 65 att fortsätta jobba med skattesänkningar. Tyvärr så tänker S fortsätta med det oxå om dom vinner valet 2010. Jag tror det beror på att S försöker vinna medelklassen i Stockholm som oftast jobbar som kontorsnissar och orkar jobba vidare efter 65
  Medans dom som jobbar i industrin har tunga jobb och inte orkar jobba vidare efter 65

  Men att det skulle öka antalet jobb med att ta bort LAS är ju feltänkt. Antalet äldre som är arbetslösa skulle bara öka. Och dom har ju svårare komma in på arbetsmarknaden igen. Och betydligt svårare att börja flytta rund 100tals mil.

 9. Mange says:

  Måste säga att det känns skönt när det äntligen visar sig att den nyliberala inställning du och vissa i C har inte är mer förankrad än ett väljarstöd på marginalerna runt 4%-spärren. Detta har tom M fattat… Undrar hur länge ni ska få fortsätta föra denna otroligt cyniska politik? Tyvärr har jag genuint börjat hoppas C åker ur vid nästa val. Och jag som faktiskt gillat er förut…

 10. Förstår man inte att dagens turordningsregler innebär att yngre får lämna före äldre och att folk stannar för länge på sitt jobb pga “tryggheten” att vara först in så är man blind. Förstår man inte att detta är ett problem så är man dessutom döv.

  Åter igen, Centerpartiet vill inte ta bort hela LAS och åter igen, Centerpartiet vill inte ändra reglerna för när det ska finnas skäl för uppsägning. Däremot vill vi ändra turordningsreglerna. Skilj på dessa saker om ni vill föra en seriös debatt.

  Den 2 mars kom IF Metall överens med arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen om att arbetsgivare och arbetstagare lokal ska kunna komma överens om att sänka lönen för att undvika varsel. Vem var de ivrigaste kritikerna? LO centralt och de övriga tunga fackförbunden med Byggnads i spetsen.

  IF Metall ska ha beröm, men inte LO:s centralorganisation och definitivt inte Wanja Lundby Wedin som fortsätter att stoppa huvudet i sanden. En del LO-förbund talar fortfarande om löneökningar i nästa års avtalsrörelse samtidigt som varsel och uppsägning ökar pga den internationella krisen, få ihop den matematiken om ni kan.

 11. Ola says:

  Men snälla Johan vad har du löst med att kasta ut äldre i arbetslöshet och anställa yngre istället?
  Det är ju betydligt svårare för äldre att komma in på arbetsmarknaden igen än det är för yngre.
  Vad du är ute efter är ju att arbetsgivarna ska få avskeda folk godtyckligt. Och så får du ju en lönedumpning oxå men det är ju något centern jobbar för. Tycker du det är så jobbigt när folk känner en trygghet på jobbet?

  LO centralt sa att det är upp till varje förbund om man vill förhandla om sänkt arbetstid. För det är ju en känslig fråga. Stora delar av Lo-koletivet menar att inte Lo ska ta ansvaret för regeringens misslyckande.

  “Wanja Lundby Wedin som fortsätter att stoppa huvudet i sanden”
  Vad du menar med det förstår jag inte.. Hon är ju inte näringsminister i Sverige . För näringsministern stoppar huvudet i sanden det kan jag hålla med om.
  Och det säger ju företagarna oxå.

 12. När argumenten tar slut så hävdar du alltid att vi tycker att arbetsgivarna ska få avskeda folk godtyckligt. Det är lika fel den här gången.

  Det är möjligt att det är svårare för en 60-åring än för än 20-åring att få nytt jobb, men det är inte rättvisare ändå att yngre alltid ska sägas upp även om de gör ett bättre jobb. Dessutom vill jag hävda att det är ett större “mänskligt problem” om en 20-åring går arbetslös i flera år än att än 60-åring gör det.

  “Stora delar av LO-kollektivet menar att LO inte ska ta ansvaret för regeringens misslyckande”.

  Är misslyckandet att vi lyckades minska arbetslösheten med hundratusentals personer? Eller är misslyckandet den internationella finanskrisen och den efterföljande jobbkrisen i hela västvärlden? Det är klart, för en inbiten socialdemokrat så är väl Islands ekonomiska kollaps också alliansregeringens fel.

 13. z999 says:

  Tackar Ola för hans svar till mig.

 14. Anonymous says:

  Johan, nu är det nog du som stoppar huvudet i sanden… Fattar inte hur du kan säga att det inte är värre för en 60åring att få sparken och gå arbetslös till pension. Även om du inte har lika dåliga pensionsvillkor som vi vanliga dödliga borde du nog ändå förstå vad det innebär att gå arbetslös de sista 5-7 åren av för karriär… Jag vet att denna debatt är rätt döfödd eftersom vi haft den förut, och då som nu viker du inte en tum från din extremt cyniska och osolidariska åsikt så jag nöjer mig med att hoppas att verkligheten hinner ikapp C först EFTER nästa val. Då slipper vi kanske dessa, för mig, hemska åsikter. Till sist vill jag bara påstå att ni nog ska vara glada istället för att det kom en finanskris så att ni kan gömma er bakom den och skylla allt på den. Det är aldrig speciellt klädsamt att vara så skrytiga som ni är angående de ni med siffror hit och dit påstår ni åstadkommit. Vilket man verkligen i högsta grad kan ifrågasätta sanningshalten i…dessutom.

 15. Mange says:

  Skrev ett inlägg nyss från mobilen…glömde dock mitt namn…hoppas det funkar ändå. Mvh Mange

 16. Ola says:

  Johan

  Men idag så förhandlar man vid uppsägningar och små företag har undantagsregeln på två personer något som som utnyttjar i 17% av det gånger dom ska minska antalet anställda . Hur tycker du det ska fungera då för att det inte ska bli godtyckligt?
  Nu gäller det nog inte bara 60åringar. Du kan ju tänka dej en 40 åring som blir utan jobb och har familj Sedan blir han erbjuden jobb 150 mil från där han bor. Tror du det är så trevligt för han då att lämna familjen och flytta. en ung person har ju oftast inte hunnit bilda familj. Måste ju vara lättare då att flytta.

  Från hösten 08 har antalet jobb minskat. Och Borg sa att det tar två år innan Alliansens jobb och ekonomipolitik börjar verka.
  Är det inte ett misslyckande när det enligt experterna finns risk att arbetslösheten är på 12% nästa År

 17. z999 says:

  Ola:
  “Är det inte ett misslyckande när det enligt experterna finns risk att arbetslösheten är på 12% nästa År”

  Jo, det är det verkligen.

 18. Mange, som reglerna ser ut just nu för oss yngre riksdagsledamöter så har vi sämre ålderspensionsvillkor än om vi hade varit statligt anställda med samma lön.

  Påståendet om att vi skulle vara glada över att det blivit en internationell finanskris är så dumt att det inte är värt att kommentera. Bättre nivå kan du väl hålla?

  Ola, man kan prata om 20-åringar eller 60-åringar, 40-åringar eller 30-åringar, men låt oss istället prata om det som det handlar om. 20 av 100 anställda på ett företag har varslats och ska sägas upp. Gränsen för nummer 20 är en 35-åring med fru och tre barn. Frun jobbade i ett annat företag men har precis blivit arbetslös. De har mycket små ekonomiska marginaler och svårt att flytta eftersom barnen går på dagis eller i skolan. Mannen är omtyckt på företaget, jobbar hårt och hans chef vill ha honom kvar. Han är dock inte medlem i facket.

  Nummer 21 (som alltså inte har varslats) är en 34-åring som har jobbat en månad längre på företaget än 35-åringen. Han är ensamstående och har kunnat stoppa undan en hel del pengar. Han kommer alltid i tid till jobbet, men är en sådan som bara gör precis så mycket som han måste. Han är medlem i den stora fackföreningen. Chefen skulle hellre se att han skulle få sluta än 35-åringen.

  Ni som vill ha kvar dagens turordningsregler med först in sist ut får svara på varför det är rättvisare att 35-åringen ska sägas upp än 34-åringen.

 19. Ola says:

  Johan

  Men det är ju därför att LAS lämnar utrymme för förhandlingar. Och kan företaget visa på att 35åringen är viktig för företaget och att det inte går lära upp 34 åringen på det 35 åringen kan så får 34 åringen gå. Men skälet måste ju vara fakta och inte godtycklighet av arbetsgivaren.
  Men om inte 35åringen är med i facket så får inte facket förhandla för han utan då måste han gå till domstol själv och väcka civilåtal om han inte är nöjd.
  Jag förstår inte problemet..
  Vad du och C verkar vilja det är att det är arbetsgivaren som ska handplocka vilka som ska gå. Och då blir det godtycklighet och lönedumpning på arbetsmarknaden.

 20. Mange says:

  Vem är det som håller låg nivå, egentligen…? Det var du som tog upp ämnet finanskris. Det finns faktiskt folk som inte tror att er politik ger så fantastiska resultat även om det låter konstigt i dina öron. Då menar jag, seriöst, att ni har enorm nytta av att krisen faktiskt döljer mycket av det som er politik ändå skulle lett till. Jag tycker vidare att du nog ska vara lite försiktig i din kritik mot att folk på din blogg håller låg nivå…du säger ofta det när du tycker att deras argument tryter men sanningen är nog mer den att du tar till detta när åsikterna skiljer sig väldigt mycket från dina egna. Så upplever jag det i alla fall. Sedan tycker du att vi som värnar om las ska förklara varför…kan inte du istället förklara för oss varför det är rättvisare att en 20-åring för stanna än en 60-åring? Det är en fråga vi ställt om och om igen utan att få ett svar på. Inte bara en kontring med en 34 kontra en 35-åring…för det känns minsta lika lågt som något av det du beskyller andra för.

 21. z999 says:

  I Södertälje så har sossarna lagt till ett kriterie till för att få jobb, att man är invandrare.
  http://www.dagenssamhalle.se/zino.aspx?articleID=15822
  Staten/kommunen har tydligen möjlighet att skaka fram jobb om man vill. Invandringen till Södertälje har varit en katastrof liksom på alla andra håll och arbetslösheten är skyhög så som Lago säger i artikeln så man kan ju undra hur stor skilnad det kommer att göra.

 22. Ola, förhandlingsutrymmet finns om facket vill det. I mitt exempel skulle 35-åringen inte ha en chans. Bygger dagens system på “fakta”? Ja, visst är antalet anställningsdagar fakta, men är det rätt fakta för att avgöra vem som ska få stanna kvar?

  Mange, du kan inte förneka att antalet arbetslösa (och övriga i utanförskap) minskade ordentligt med alliansens politik fram till finanskrisen förändrade allt. Enligt SCB så var arbetslösheten i maj 2006 ca 7,5 %, i maj 2008 var den nere på ca 6 % och nu i maj 2009 var den uppe på 9 %. Kurvan gick först ner och sedan oktober förra året brant uppåt. Du får givetvis tycka hur mycket du vill att vi gör fel saker, det säger jag ingenting om, men du kan inte förneka statistiken.

  Jag har aldrig sagt att det är rättvisare att en 20-åring får stanna än en 60-åring, men jag tycker att 20-åringen ska ha en rimlig chans att få stanna och inte som idag vara dömd till arbetslöshet bara för att han jobbat kortare tid än sina kollegor. Det är jag som vill ha flexibilitet, medan ni vill ha dagens stela regler.

 23. Mange says:

  Nej, jag förnekar inte siffror däremot kan du inte veta att nedgången berodde på er politik. Du säger själv att det tar tid att få resultat med politiska medel så det är nog snarare så att nedgången berodde på andra saker, som tex marknaden eller varför inte effekten av förra regeringens politik? Det är konstigt hur ni alltid säger att när något bra händer beror det på er fantastiska politik och när dåliga saker händer är det en effekt av förra regeringens dåliga politik…

 24. Ola says:

  Johan

  Jag har aldrig sagt att dagens system är till 100% säkert. Men det är betydligt mycket säkrare än vad jag antar ni vill ha att arbetsgivaren får handplocka folk. Men är ju svårt veta vad ni vill för ni säger ju bara att ni vill ta bort dagens LAS men inte vad ni ska ersätta den med..

  Nu sker ju förhandlingar vid varje uppsägning så du har fel när du säger att det bara är om facket vill.
  Och att 35 åringen har små möjligheter beror ju på vad domstolen säger. För han har ju valt att inte vilja ha hjälp av facket utan vill klara sig själv. Det är ju ett val man gör. Tror nog du skulle vara motståndare till tvångsanslutning till facket eller hur.

 25. Mange, det är en del av politiken att säga att man gör bra saker, tror att vi alla är lika goda kålsupare på den punkten. Men en lång rad åtgärder som vi har gjort kan man peka på att det gett nya jobb, det bästa exemplet är de hushållsnära tjänsterna.

  Ola, förhandlingarna lär bli väldigt korta om facket säger nej till att ändra i turordningen eftersom de har veto.

  Att de som inte är med i facket (eller i fel fack) blir bestraffade är inget nytt.

 26. Ola says:

  Johan

  Men om man inte kommer överens lokalt går det vidare till centralt avgörande och går det inte där då blir det arbetsdomstolen. Men Godtycklighet räknas inte som orsak att ändra turordningen

  Men facket får inte enligt svensk lag förhandla för en icke medlem. och vi måste ju få ha föreningsfrihet i Sverige Det hoppas jag du oxå tycker.

 27. Vad ska Arbetsdomstolen göra när lagen säger först in sist ut? De kan inte ta hänsyn till varken vem som behövs ha kvar på arbetsplatsen eller vem som kommer att lida mest av att bli uppsagd.

  Att inte en fackförening får förhandla för någon som inte är medlem är vi väldigt glada för. Det är illa nog som det är.

 28. Mange says:

  Så då ska vi alltså ha ett arbetsklimat där enbart arbetsgivarna ska diktera villkor. Då kan vi lika gärna ta bort arbetsmiljölagarna också när vi ändå är i farten… Din inställning till hur en arbetsplats bör fungera gör mig mörkrädd! Om du inte har förstått det kan jag upplysa dig om att en arbetsplats inte kommer fungera om inte de anställda känner trygghet och trivsel. Då blir det bara ännu mer sjukskrivningar och ännu större utgifter för staten. Nej, förresten, det blir det ju inte för ni vill ju ta bort alla statliga ansvarsåtaganden och lägga den kostnaden på individen istället. Så hur var det nu igen…hur mycket hade man kvar efter skatt att röra sig med? Ja ja…lika lite som innan men med mycket sämre skydd från staten ovanpå det… Vad är ordet jag letar efter…? Jo, cynism var det…

 29. Ola says:

  Johan nu har du fel.. Kan arbetsgivaren visa på att det ur företagets bästa är rätt att frångå LAS så dömmer arbetsdomstolen till arbetsgivarens förmån.
  Men kan du inte säga hur du och Centern vill att LAS ska förändras.

  Vad är det som är illa med facken då? Liberaler har ju inte haft något emot facken.. Det är ju ultrahögern som alltid varit rädda för att arbetarna gått ihop och bildat föreningar. Medans historiskt centern varit för det. Som jag vet har ju C haft nära förbindelser med LRF

 30. Mange, är det nästan bara i Sverige som det finns fungerande arbetsplatser? Tvärtom tror jag att vi har sämre arbetsplatser för att människor är för rädda för att byta jobb. Man stannar kvar allt för länge trots att man egentligen inte trivs och därför inte gör något speciellt bra jobb.

  LAS bör förändras så att turordningsreglerna görs mer flexibla. Det bör också bli större friheter för mindre företag. Sympatiåtgärder i strejkrätten bör också förändras. Sedan hur en “mini-LAS” ska se ut exakt i detalj kan jag inte säga, det får utredas noga innan en sådan förändring kan göras.

  Vi har absolut ingenting emot fackföreningar, varför skulle vi vara det? Självklart ska de som arbetar på en arbetsplats få slå sig samman i vilken förening de vill. Men sedan har du missuppfattat LRF:s roll, LRF är ingen fackförening utan mer en intresse- och företagarförening.

 31. Mange says:

  Det beror väl på vad man anser vara en fungerande arbetsplats…nog måste du hålla med om att vi har väldigt bra trygghet och bra arbetsförhållande i Sverige jämfört med många andra länder? Det är ju det vi ska sträva efter att bibehålla och inte vara så ivriga att ta efter andra och deras sämre förhållande. Jag kan inte för mitt liv begripa varför ni är så heta på att förstöra det klimat vi har i Sverige när det gäller just trygghet och solidaritet. Ensam är inte stark och överdriven frihet är inte alltid bättre och enklare.

 32. Jonte says:

  Hmmm, “de nya moderaterna” eller bara falsk marknadsföring? Döm själva av historien “goda vänner”

  1904–1918: Nej till allmän rösträtt.
  • 1916: Nej till allmän olycksförsäkring i arbetet.
  • 1919: Nej till åtta timmars arbetsdag.
  • 1919: Nej till kvinnlig rösträtt.
  • 1921: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
  • 1923: Nej till åtta timmars arbetsdag.
  • 1923: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
  • 1927: Nej till folkskolereform.
  • 1931: Nej til sjukkassan.
  • 1933: Nej till beredskapsarbete.
  • 1934: Nej till a–kassa.
  • 1935: Nej till höjda folkpensioner.
  • 1938: Nej till två veckors semester.
  • 1941: Nej till sänkt rösträttsålder.
  • 1946: Nej till fria skolmåltider.
  • 1946: Nej till allmän sjukvårdsförsäkring.
  • 1947: Nej till allmänna barnbidrag.
  • 1951: Nej till tre veckors semester.
  • 1953: Nej till fri sjukvård.
  • 1959: Nej till ATP.
  • 1960–talet: Ja till apartheid. Moderaterna tog avstånd från alla sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika och var emot det svenska stödet till ANC.
  • 1963: Nej till fyra veckors semester.
  • 1970: Nej till 40–timmars arbetsvecka.
  • 1973: Nej till möjligheten till förtidspensionering vid 63.
  • 1974: Nej till fri abort. Den 29 maj 1974 röstade riksdagen ja till fri abort, vilket resulterade i den svenska abortlagen som låter kvinnan själv besluta om abort upp till den 18 graviditetsveckan. Moderaterna röstade nej.
  • 1976: Nej till femte semesterveckan.
  • 1983: Nej till löntagarfonderna.
  • 1994: Nej till partnerskapslag för homosexuella.
  • 1998: Nej till erkännande av homosexuellas rättigheter inom EU. EU–parlamentet röstade för ett erkännande av homosexuellas rättigheter, men de moderata ledamöterna röstade nej.
  • 2003: Ja till Irakkriget. Alla riksdagspartier demonstrerade mot och kritiserade Irakkriget utom moderaterna.
  • 2004: Ja till sänkt a–kassa och sjukpenning.
  • 2006: Nej till gröna jobb.
  • 2006: Nej till sex timmars arbetsdag.
  • 2006: Nej till upprustning av offentliga sektorn.
  • 2006: Nej till höjd a- kassa.
  • 2006: Ja till sänkt a-kassa.
  • 2006: Nej till höjd sjukersättning.
  • 2007: Ja till sänkt sjukersättning.

 33. Det skulle säkert gå att göra en nästan lika trist lista för alla partier, till och med för Centerpartiet. Inte direkt subjektivt, du glömde ett och annat bra beslut som de också varit med och fattat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.