Klart att Bodström skulle bli justitieminister i en rödgrön regering

Moderaterna gjorde ett kul utspel idag. De vill se vänsterpartiets Alice Åström som de rödgrönas skuggjustitieminister. Min kollega i justitieutskottet Henrik von Sydow säger: “De är aktivast inom rättspolitiken och vi vill ha en debatt med dem om varför man ska återinföra halvtidsfrigivningen, varför man ska avskaffa livstidsstraffet och varför man ska minska antalet poliser.”

Det är givetvis så att Moderaterna vill ha en så tydlig motståndare som möjligt och då är Vänsterpartiets rättspolitik extremare och därmed bekvämare att ha som motståndare än socialdemokraternas “vi håller med om allt, men det är en för dålig utredning så vi säger nej och tillskjuter samtidigt några miljoner mer än alliansen-politik”. Det är också en kul känga mot Thomas Bodström som givetvis blir de rödgrönas justitieminister om de, ve och fasa, skulle vinna valet 2010.

Alice Åström är inte ens ledamot i justitieutskottet, men som ersättare är hon både kunnig och aktiv, hon deltager t.ex. ganska ofta i våra kammardebatter. Oftare än Bodström som i princip aldrig är på plats när vi debatterar justitieutskottets frågor. Under 2009 har Bodström deltagit i exakt noll av kammardebatterna om justitieutskottets betänkanden. Som jämförelse har jag varit med i tolv debatter av det slaget.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

9 Responses to Klart att Bodström skulle bli justitieminister i en rödgrön regering

 1. Ola says:

  Nu tror nog jag och många med mej, att Henrik von Sydow
  och moderaterna inte har en chans i en debatt mot Thomas Bodström.. så det är klart dom skulle föredra Alice Åström

  Henrik von Sydow är nog ett av dom svagaste korten moderaterna har…

 2. Där är vi inte överens. Henrik är en klipsk en, och dessutom en god talare.

 3. z999 says:

  Rättsväsendet idag är en perverterad form av kristet tänkande och ingen justitieminister kommer att ändra på det oavsett om det är en moderat eller nån från V. Min åsikt när det gäller brott och straff är präglad av den andan som fanns vid vikingatingen vilket betyder att den som begår ett brott får betala fullt ut vad han ställt till med. Idag skattesubventioneras grova våldsbrott, brottslingen behöver inte betala de verkliga kostnaderna. Enligt mig så borde dessutom strafftiden vid såna brott börja avtjänas efter att offret är helt återställt, först då kan man börja diskutera hur många år som är rimligt. Överciviliserade pajaser som anser att hämnd är något fult och som saknar all normal rättskänsla borde inte få ha med rättsväsendet att göra alls. I ett rättssamhälle så måste staten utverka rättvisan (=hämnden), brottsoffren ska väl inte själva sköta en saken efter eget godtycke?

  Och 20.000 poliser eller inte är ingen stor fråga för mig så länge som dom har fel direktiv att hålla sig till.

 4. z999 says:

  Kul förresten att vi numera är tillbaka i den medeltida synen på brott mot religionen, hädelse alltså.
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/tre-av-fyra-hatbrott-ar-rasistiska-1.900230

  Jag citerar från dn-artikeln;

  “Men hatbrott är svåruppklarade. Av samtliga identifierade hatbrott 2007 kunde en gärningsman bindas till brottet genom åtal, strafföreläggande eller åtalsunderlåtelse i bara en knapp tiondel av fallen, 8 procent.

  Allra lägst var uppklarningen vid islamofobiska hatbrott där en person kunde knytas till brottet i bara 5 procent av fallen.”

  Islamofobiska hatbrott? Här ingår åsikten att islamister är extrema som tycker att dom har rätt att straffa folk utanför sin religion för teckningar av muhammed eller har en del andra negativa åsikter om islam.

 5. Malte Lewan says:

  Z999: var har du fått det ifrån att att uttrycka den åsikten skulle ingå i “islamofobiska hatbrott”?

 6. z999, jag är glad för att jag slipper leva i det rättssamhälle som du förespråkar, borde vi inte ha kommit längre än “öga för öga, tand för tand”?

  Angående vad som är ett islamofobiskt hatbrott kan man läsa på BRÅ:s hemsida.

 7. z999 says:

  Från folk som blivit dömda (i alla fall åtalade, det handlar ofta om arbetsgivare som har haft normalt sett sunda krav på sina anställda). Att ordet islamofobi används sådär diffust lite allmänt så fort någon är negativ till islam säger en del om hur debattklimatet har gått baklänges med stormsteg i Sverige.

 8. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Är det inte hämnd och öga-för-öga som du förespråkar som straffideologi?

 9. ? Vad har du nu fantiserat ihop?

Leave a Reply

Your email address will not be published.