Riksdagsveckobrev v. 21-25

Hej, som vanligt springer tiden iväg och nu ska det enligt kalendern vara sommar. Visserligen har inte vädret tittat ordentligt i kalendern, men vi får väl hoppas att det läser på före midsommar. Denna underbara svenska högtid som jag håller som årets högtidsfavorit, strax före jul och nyår. Midsommar är liksom det riktiga steget in i sommaren och ledigheten som väntar runt hörnet. Ledighet och en välbehövlig vila.

Valet till Europaparlamentet

Valet förra söndagen gick inte riktigt som vi hade hoppats. Centerpartiet gjorde ett riktigt dåligt val. Något annat betyg kan det inte bli. Jag tycker att många kandidater jobbade bra, men som helhet gjorde vi inget bra val. Ansvaret faller tungt på partiledningen, men också på distrikten, kretsarna och oss i riksdagsgruppen. Det var mycket som brast, från valstrategin och planeringen av valmaterialet till engagemanget hos medlemmar och förtroendevalda. Jag tycker att vi ska vara riktigt självkritiska, göra en extern utvärdering och sedan ta med oss alla lärdomar in i valrörelsen 2010.

Själva valet gick nog ganska väntat om man tänker efter. De som gjorde bra, framåtsyftande och tydliga valrörelser vann och vi andra som försökte omfatta hela EU-politiken, berätta allt bra som vi har gjort och inte kunde fokusera målgrupp förlorade. Jag tycker att Folkpartiet och Marit Paulsen gjorde en bra valrörelse. Alla kunde förstå deras genomgående EU-positiva budskap och vad Marit Paulsen skulle göra för att nå dit. Miljöpartiet körde konsekvent med miljöfrågor och vann väljare på det. Piratpartiet lockade de unga väljarna som prioriterar integritets- och fildelningsfrågor och därutöver tog de många missnöjesröster. Många som förmodligen annars skulle ha valt soffan gick och röstade på Piratpartiet.

När det gäller kryssen så vann Marit Paulsen överlägset, även om Gudrun Schyman faktiskt fick en högre kryssprocent. Hos oss i Centerpartiet så fick Lena Ek flest kryss. Jag hade trott att Abir Al-Sahlani skulle kryssa sig upp till andra plats, men den tog Håkan Larsson med sitt mer EU-kritiska budskap.

I Skåne gick vi inte tillbaka lika mycket som på riksnivå och när det gäller antalet röster så gick vi faktiskt fram med över 2 400, givetvis tack vare det glädjande högre antalet röstande. Vi ökade procentuellt i Malmö, Helsingborg, Lund, Lomma, Kävlinge, Vellinge, Höganäs och Svedala. Samtidigt tappade vi ganska stort i många traditionellt starka Centerkommuner och detta är givetvis någon vi måste utvärdera noga. Flest kryss av våra skånska kandidater fick Birte Sandberg, men mest av alla klättrade Mattias Andersson. Han stod på 43:e plats men fick 22:a flest kryss, alltså uppåt 21 platser. Den klättringen var ingen annan centerpartist i närheten av. Bra jobbat Mattias!

Media

Det har varit ganska lugnt på mediafronten den senaste månaden. Lite debattartiklar blev det i valrörelsen, men inte så mycket annat. Nu efter valet så har jag haft lite media på att propositionen om datalagringen skjuts upp ytterligare och att det vore fel att skapa ett nationellt register över de kvinnor som gör abort (vilket utredaren Anders Milton föreslagit).

Dessutom har jag haft min första debattartikel i Dagens Samhälle (Kommunernas och Landstingens tidning) om att införa ”Tillgänglighets-ROT”. Skriven tillsammans med Patrik Holmberg som sitter i kommunstyrelsen i Trelleborg. Ett bra exempel på hur ni som kommunalpolitiskt aktiva och jag som distriktsordförande/riksdagsledamot kan samarbeta för att lättare få in debattartiklar eller nyheter i media. Detta måste vi bli bättre på.

Hänt

Sedan förra veckobrevet så har självklart mycket av tiden gått åt till valrörelsen, även om jag måste medge att jag inte var så uppbokad som jag hade önskat. Lite egen bekvämlighet, men också att “efterfrågan” var begränsad. Utöver aktiviteter som Skånemässan, torgmöte, valstuga, materialutdelning, debattartiklar och mer aktivt och strategiskt bloggande än normalt så var jag med i en enda större debatt. Det var på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin som anordnade debatten tillsammans med Veckans Affärer. Temat var Europapolitiken och Framtidens Internet. Ett intressant tema och eftersom jag var ensam från alliansen så blev jag plötsligt försvarare av regeringens politik mot kandidater från V, Mp och PP. Det gick okej, även om det känns konstigt att försvara en del beslut som vi faktiskt varit motståndare till men gått med på i kompromisser inom alliansen.

Utanför själva valrörelsen har jag varit även tagit en tur till Båstad där vi besökte den lokala polisstationen och fick en bra artikel i HD/NST. Efter valet har jag också haft vårterminens sista debatt, om den framtida länsrättsorganisationen. Hela anförandet går att läsa på min blogg, www.johanlinander.se.

Sedan måste jag även nämna den årliga fotbollsmatchen mellan oppositionen och majoriteten, detta även om vi förlorade i år igen. Tidigare år har det varit lite mer okej eftersom oppositionen varit bättre än vi, men i år dominerade vi starkt men förlorade ändå med 3-2. De fick en straff med fyra minuter kvar att spela. Peter Eriksson sköt sitt andra och oppositionens tredje mål för kvällen och vi var slagna. Själv punktmarkerade jag Thomas Bodström hela matchen. Visserligen gjorde han ett mål, men det var på ett individuellt misstag av vår mittback. Annars gick det bra, helst med tanke på att han som f.d. allsvensk spelare givetvis är överlägset bäst på plan.

Mest anmärkningsvärt i matchen var nog Bosse Ringholms nedsparkning av mig. När jag tagit ner en inspark och gått förbi honom ganska enkelt blev han sur och sparkade ner mig bakifrån. Långt ifrån bollen! Borde ha blivit rött kort, men han fick bara gult. Bodström m.fl. bad om ursäkt å Ringholms vägnar, men den 67-årige huliganen gjorde inte det själv. Dålig stil!

Kommande

Imorgon är det sista dagen i riksdagen före sommaruppehållet. Ledigheten får dock vänta lite ytterligare. Jag har sommarmöte med Nordiska Rådets presidium I Haparanda/Torneå/Kemi den 24-26 juni och lite möten i veckan därpå, men sedan ska det bli fem veckor med familjen. Mestadels i Skåne, men vi ska även åka till Legoland med farmor, farfar, min syster och hennes familj. Det ska faktiskt också bli lite jobb, sommarpraktik i bevakningsbranschen. Men det ska bli så intressant att jag knappast kan se det som jobb.

Vecka 33 är de första mötena efter sommaren och då ska även expeditionen i Malmö tömmas. Alla som vill hjälpa till att gå genom Centerpartiets historia, bära kartonger eller flytta saker till Hässleholm är välkomna att höra av sig. Vi behöver all hjälp vi kan få! Vecka 34 är det sedan första riksdagsgruppen, ett sommarmöte med justitieutskottet och höstupptakt med distriktsstyrelsen.

Sommarhälsning

Ta nu en lång och skön sommarledighet! Nästa år är det val till riksdag, region och kommun och då blir det inte samma möjlighet till längre sommarledighet. Glöm inte att nominera personer till riksdags- och regionvalet, sista dagen är den 15 augusti.

This entry was posted in Veckobrev. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.