Klart vilka som tar platserna i Europaparlamentet

Nu är kryssräkningen färdig och vi kan konstatera att Anna Maria Corazza Bildt och Alf Svensson är personvalets vinnare. De kryssade sig fram från 8:e respektive 9:e plats. Corazza Bildt var nära att ta sig upp till första plats men fick sig slagen av Gunnar Hökmark. Personvalets förlorare (inte rätt ord, men ni förstår vad jag menar) blev Susanna Haby och Ella Bohlin.

För jämställdheten var det kanske bra att Alf Svensson tog sig förbi Ella Bohlin (ändå 9 kvinnor och 7 män), men för kristdemokraterna som parti tycker jag att det är en katastrof. Dåtiden tar plats istället för framtiden. Inte förvånande alls, men lika illa ändå för Kd.

Den totala kryssdrottningen blev faktiskt inte Marit Paulsen även om hennes 51,5 % av folkpartiets kryss är makalöst bra. Allra högst procent fick Gudrun Schyman, hon drog in 60,5 % kryss, men något mandat blev det inte. Räknar man antalet kryss så är Paulsen bäst med 221 000, tvåa blev Marita Ulvskog med 174 000.

Det är också intressant att se hur det skulle bli utan någon 5 %-spärr för personvalet, dvs om vi hade haft det finska systemet. I sju av åtta partier så hade det inte gjort någon skillnad, men för socialdemokraterna hade det blivit två nya. Förra valets kryssraket Anna Hedh skulle ha tvingats lämna parlamentet tillsammans med Göran Färm, medan två yngre kvinnor, Hillevi Larsson och Evin Cetin, tagit platserna istället.

Om jag jämför med mitt eget tips så blev det några fel, men att Alf Svensson och Corazza Bildt skulle kryssa sig förbi hade jag med. Det är bara att inse att jag tippat mest fel vad gäller mitt eget parti… Har jag sämre kunskaper om Centerpartiet än om andra partier? Nej, men däremot mer känslor. Jag tippade nog mer med hjärtat än hjärnan. Jag trodde att Abir Al-Sahlani skulle kryssa sig fram med tanke på hennes goda valkampanj. Istället var det EU-skeptikern Håkan Larsson som fick näst mest kryss i Centerpartiet, dock bara två kryss fler än tvåan på listan Kent Johansson. Marie Wickberg blev fyra och Abir bara femma.

Det är nog bara att inse att det tar tid att bli känd inom sitt parti om man inte har en alldeles speciell dragkraft. Att Håkan varit med i årtionden medan Abir är relativt ny syns i antalet kryss. Detsamma drabbade Ella Bohlin. Alf Svensson fick kryssen på gamla meriter. Corazza Bildt däremot lyckades ta sig fram trots att hon inte varit med så länge i Moderaterna. Kanske kan ett av efternamnen haft viss betydelse…

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.