Intressant argument i fildelningsdebatten

Enligt SR:s nyheter så ökar CD-försäljningen. Inte direkt vad man hör i fildelningsdebatten. Också intressant att det är Statoil som nämns som de som ökar sin försäljning mest. En utveckling som jag inte tycker är oväntad, det kommer att bli mer försäljning hos stormarknader, bensinstationer och liknande och mindre i renodlade musikaffärer. Jag säger inte att det är bra, men inte oväntat.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

5 Responses to Intressant argument i fildelningsdebatten

 1. Mikael says:

  Skulle vara intressant att dyka bakom siffrorna. Låter ju inte direkt som om dagens internetgeneration shoppar sin media på statoil?

  Hoppas vi kan komma bakom den där diskussionen om köp/stjäla och istället titta på vad som är en rimlig upphovsrättslagstiftning som kan anses legitim, och hur man skyddar en sådan utan att ge en branchorganisation närmast polisiära befogenheter.

 2. GMorfeldt says:

  Jag är inte heller förvånad men att det är Statoil och livsmedelsaffärer tyder väl på att de i medelåldern slutat ladda ner.
  De yngre kanske hittar andra vägar att få tag på sin musik eller ladda ner, vad det jag??? Bara en tanke.

 3. profanum_vulgus says:

  Ja det är ju tråkigt. Teknikutvecklingen går baklänges, precis som marknadskrafterna vill. Man kunde ju ha hoppats på att någon större aktör trots den teknikfientliga lagstiftningen försökte gå framåt och erbjuda nedladdning mot betalning.

 4. Nordh says:

  Det finns dock ett stort problem med den där nyheten, och det är att den utelämnar en viktig del av sanningen.

  Den utelämnade delen är att Statoils skivförsäljning har inte vänt från minskad försäljning till ökad försäljning i år utan fortsatt att öka.

  Anledningen till detta är att de i fjol kom på att det kunde vara en bra idé att lansera konceptet ‘webbpris i butik’. Dvs. att de tog samma pris i sina butiker som vad näthandlarna tar.
  Föga förvånande visade det sig vara en lyckad idé att erbjuda potentiella storsäljare till hyfsat låga priser.

  (Detta koncept gäller för övrigt även film, men till skillnad från cd har försäljningen av dvd ökat varenda år de funnits tillgängliga i handeln.)

  Här är en nyhetslänk om Statoils webbpris, men det är bara att googla på statoil webbpris – eller statoil webpris för mer information kring detta:

  http://www.privataaffarer.se/nyheter/Pressmeddelanden/pressmeddelande.xml?intPressReleaseID=136123

 5. Donsan says:

  Oavsett om CD-försäljningen har ökat eller minskat finns det inga oberoende studier eller forskningsrapporter som kan bringa ökningen/minskningen i samband med den sk illegala fildelningen – Att många ständigt försöker att ge den illegala fildelningen skulden för allt möjligt bygger helt enkelt på spekulationer och lobbyorganisationernas propaganda

  Den sk illegala fildelningen har inte – medelst oberoende studier eller forskningsrapporter – kunnat bringas i samband med några som helst negativa eller skadliga effekter på vare sig samhället – dom berörda branschen eller upphovsmän – läs en gång till: den illegala fildelningen skadar ingen!!!

  Varför fortsätter man då debattera som om den illegala fildelningen är upphov till än det ena än det andra? – Varför får man ofta läsa/höra att upphovsmän måste “kunna leva på sitt arbete” när skärpningar av upphovsrätten föreslås trots att det inte finns belägg för att de skadas ekonomisk av den illegala fildelningen?

  Är det verkligen den samlade upphovsmannakåren i Sverige
  a) som har bönat fd justitieministern T. Bodström att kriminalisera nedladdning av upphovsrättsskyddat material år 2005?
  b) som har tryckt på samma T. Bodström att slå till mot the Pirate Bay och ge åklagaren Roswall i uppdrag att genomföra ett rättsspektakel som fick hela världen att bevittna hur rättstaten Sverige gick under?
  c) som har velat se IPRED genomföras i Sverige?
  d) klagat över sina krympande inkomster och skyllt det på den illegala fildelningen?

  Det finns fler och starkare indikationer på att Sossarnas och Alliansens rabiata åtgärder för att hindra privatpersoner – att utan kommersiella vinstintressen dela filer de själva förfogar over med varandra korrumperar rättstaten och ansvariga politiker än att den illegala fildelningen skulle skada samhället – dom berörda branscher eller upphovsmän!

Leave a Reply

Your email address will not be published.