Öppna upp ACTA-förhandlingarna!

Jag har vid flera tillfällen sagt och skrivit om att Centerpartiet vill att ACTA-förhandlingarna ska öppnas upp. Eftersom jag under och även nu efter valrörelsen fått veta att inte ens alla centerpartister förstått att vi står för och driver transparens i ACTA-förhandlingarna så har jag idag gjort nedanstående förtydligande.

Under mer än ett år så har förhandlingarna om ett nytt handelsavtal – Anti-Counterfeiting Trade Agreement, ACTA – mot piratkopiering och varumärkesförfalskning pågått bakom stängda dörrar. Denna sekretess har gjort att en lång rad rykten sprids om vad ACTA-förhandlingarna kan leda till.

– Det är mycket olyckligt att detta hemlighetsmakeri tillåts fortsätta. Vi har från Centerpartiets, svenska regeringens och EU-kommissionens sida krävt att förhandlingarna ska göras mer öppna, men uppenbarligen händer inget, säger Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Linander.

I förhandlingarna företräds EU och medlemsstaterna av kommissionen och ordförandeskapet. Alla EU-länder rätt att närvara och Sverige har valt att närvara under hela förhandlingsprocessen. Den 1 juli då Sverige tar över ordförandeskapet från Tjeckien ökar dock vårt inflytande betydligt. Då är det alltså Sverige som tillsammans med kommissionen företräder hela EU och samtliga 27 medlemsländer i ACTA-förhandlingarna.

– Sverige måste som ordförandeland i EU ställa högre krav på att ACTA-förhandlingarna görs transparanta. Sekretess som leder till spekulationer om innehållet är enbart av ondo. Väljer något eller några av de andra förhandlande länderna ändå att sätta stopp för öppenhet så måste Sverige och EU allvarligt överväga om förhandlingarna ska avbrytas, avslutar Johan Linander.

This entry was posted in Pressmeddelanden. Bookmark the permalink.

8 Responses to Öppna upp ACTA-förhandlingarna!

 1. Mikael says:

  Bra Johan!

  Personligen tycker jag att det är märkligt att USA kan bjuda in hela upphovsrättsmaffian i olika styrelser och paneler som är en integral del av ACTA förhandlingarna, medan medborgarrättsrörelser och liknande onekligen är utestängda.

  Borde inte Sverige också kunna bjuda in olika instanser och intresseorganisationer, liknande t.ex. advokatsamfundet eller Centrum för rättvisa som har en viss pondus när det gäller att försvara medborgerliga rättigheter?

  Detta skulle kunna minska känslan av rättslöshet och ge en mer balanserad process om inte bara Warner Bros och Sony satt med vid bordet.

 2. Pingback: Hultins tankegång » Centerpartiet tar ett steg i rätt riktning.

 3. Enberg says:

  Igår i kulturnyheterna var det en svensk statssekreterare på justitiedepartimentet som stod i SVT och sa att han hade ingen aning om att USA lät företag vara med i processen samtidigt som Sverige inte släpper något alls om utredningen, förutom helsvarta sidor.

  Tycker det låter väldigt mycket som att den svenska regeringen inte har en aning om vad det är de har gett sig in på.

  Hela inslaget finns på SVTPlay
  http://svtplay.se/v/1588663/kulturnyheterna/9_6

  Tack Johan för att du lyfter frågan!

 4. Pingback: Swedish Presidency and ACTA | The Blog Pirate

 5. Pingback: HADOPI och transparens om ACTA « maloki

 6. En bra start Johan. Se nu till att få rejält med tryck bakom detta krav. Ett litet, första steg åt rätt håll för Centerpartiet.

  Centerpartiets Partistyrelse får “Acta sig” – handling, inte prat, är ett måste

  Men som du säkert vet så räcker det inte med lite utspel då och då för att återfå den trovärdighet vi förlorat i integritets och medborgarrättsfrågor. Men än så länge är du värd mycket cred!

 7. Henrik Hultberg says:

  Tack för de orden Johan.
  Ang. ACTA förhandlingarna så ser jag det hela mycket enkelt. Man håller förhandlingarna hemliga för att man vet att om de gjordes offentliga så hade folk gjort motstånd mycket mer. Det man inte vill att folk ska veta är hur man planerar att ytterligare inskränka deras mänskliga rättigheter.
  Betänk, gott arbete utförs i ljuset och inte i mörkret.

Leave a Reply

Your email address will not be published.