Kryssräkningen börjar visa tendenser

Visserligen är det bara 331 av 6060 valdistrikt räknade så här långt, men man kan ändå börja se vissa tendenser. Framförallt så tycks Alf Svenssons popularitet drabba Ella Bohlin. Just nu har Bohlin 17,5 % av kryssen, vilket är ganska bra, men Alf Svensson har nästan exakt dubbelt så många, 35 %.

Alf Svensson själv har kampanjat för att försöka dra röster till Kristdemokraterna, men innerst inne tror jag inte att han vill påbörja en ny politisk karriär i Bryssel. Han fyller trots allt 71 år senare i år. För Kristdemokraternas skull hade det varit bättre om Ella Bohlin fått ta platsen och om möjligt göra sig ett namn via plattformen i Europaparlamentet. Om nu Alf Svensson tar platsen så skulle jag tro att han hoppar av inom 2-3 år och släpper fram Ella Bohlin.

Det andra partiet där det ser ut att kunna hända saker är Moderaterna. Anna Maria Corazza Bildt har i nuläget 11,5 % av kryssen och ser ut att ta en plats. Det skulle i så fall drabba Susanna Haby. Å andra sidan har hon säkert flest kryss i V Götaland/Göteborg och skulle kunna ta sig förbi Anna Ibrisagic som då skulle ramla från sin andraplats på listan ut ur EP.

I övriga partier ser det ut att bli enligt valsedelns ordning.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.