Grattis Folkpartiet, Miljöpartiet och Piratpartiet!

Åtta förlorare och tre vinnare. Så kan man nog sammanfatta valet till Europaparlamentet. Störst förlorare är Junilistan, men de har trots allt varit uträknade under lång tid och att de ändå var nära att ta ett mandat kan säkert kännas positivt för dem. Även Vänsterpartiet förlorade ett mandat, men inte heller det kändes oväntat.

Störst vinnare tycker jag att Folkpartiet är. I jämförelse med hur deras opinionssiffror sett ut så är det en stor överraskning att de kunde ta ett tredje mandat. Självklart är även Miljöpartiets andra mandat en seger, men inte alls överraskande.

Sedan är det givetvis en knäpp på näsan på alla etablerade partier att Piratpartiet lyckades ta sig in i Europaparlamentet. Det är bara att gratulera. Falkvinge och Engström har verkligen lyckats dra nytta av det missnöje som har funnits sedan upphovsrättsdebatten och som sedan ökade med FRA och IPRED. Det är säkert också mycket tack vare Piratpartiet som valdeltagandet ökade och ett ökat valdeltagande är alltid positivt även om under 50 % fortfarande är för dåligt.

Även om det retade upp många piratpartister som läser min blogg så kan vi nu konstatera att jag hade rätt vad gäller att PP skulle kunna se till att Sverigedemokraterna hölls utanför EP. Vallokalundersökningen visade just att många SD-sympatisörer valt att rösta på PP. Tack för det! Annars hade SD kunnat ta sig över 4 %-spärren. I övrigt kunde Valu konstatera att PP:s väljare definierar sig lite mer till vänster än höger. Ska bli intressant att ta del av detaljerna senare.

Det går också att konstatera att antalet väljare som röstar på ett “icke-etablerat parti” (då räknar jag in de sju riksdagspartierna i etablerade) är i princip konstant. 2004 röstade 16,6 % på “icke-etablerade partier” och nu 2009 var det 16,4 %.

Vad gäller mitt eget parti så är det klart att jag är besviken. Jag hade hoppats på två mandat även om jag innerst inne inte trodde riktigt på det. Nu gick det några tiondelar ner och egentligen är det ingen överraskning. Det har varit oerhört svårt att få våra medlemmar att engagera sig i den här valrörelsen. Glöden och satsningen har inte heller varit hundraprocentig från partiledningen sida. Ordförandeskapet i EU nästa halvår har tagit en stor del av engagemanget för våra ministrar och deras staber.

Vi behåller vårt mandat och jag är övertygad om att det kommer att vara Lena Ek som vinner krysskampen med stor marginal. Tror även att flera andra kandidater kommer att ha över fem procent kryss, men upp till andraplatsen tar sig Abir Al-Sahlani (kan ha stor betydelse när Lena blir minister nästa år!).

I jämförelse med vad jag trodde i mitt “Dreamteam-inlägg” i början av veckan så hade jag rätt på alla partier förutom Fp och C. De tog ett tredje och vi fick inte något andra. Men eftersom vi båda ingår i den liberala gruppen så blev det fyra totalt ändå. Med andra ord hade jag helt rätt vad gäller mandatfördelningen partigruppsvis. Får se om några dagar hur det har gått med kryssen.

Geografiskt så fortsatte Centerpartiets trend från landsbygdsparti till att ta en större andel i städerna. Vi backade i alla län förutom i Stockholm. Vi ökade också i Malmö, Göteborg och en rad andra städer, inklusive min egen gamla hemstad Lund.

Som distriktsordförande för Centerpartiet i Skåne så är det klart inte roligt att vi tappade 0,6 %, men samtidigt går det att glädjas åt över 2 000 nya röster (tack vare fler röstberättigade och högre valdeltagande). Vi ökade i Malmö, Helsingborg, Lund, Kävlinge, Lomma och Svedala medan de mer renodlade landsbygdskommunerna gick förhållandevis sämre. Där fick också Sverigedemokraterna flest röster, i Osby, Bromölla och Hörby hade SD över 11 %.

Så här till slut, av ett långt inlägg, så vill jag gratulera Folkpartiet, Miljöpartiet och Piratpartiet. Det är ni tre som har gjort bäst valrörelser och det syns i valresultatet.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

22 Responses to Grattis Folkpartiet, Miljöpartiet och Piratpartiet!

 1. Erik says:

  Högsta svenska valdeltagandet i ett EU-val någonsin – Piratpartiet större än C, V och KD – och SD kom inte in. För ovanlighetens skull var det roligt att se valresultatet! Tyvärr visar Reinfeldts uttalande om PP:s framgång att han fortfarande inte fattat särskilt mycket. Förhoppningsvis förstår han nu att han måste lyssna bättre på sitt ungdomsförbund.

  Nu är det bara att hoppas att det går ännu bättre för PP i riksdagsvalet nästa år (och att SD inte kommer in i riksdagen då heller). Jag tror att PP då kommer att vara sveriges näst största parti räknat i antal medlemmar.

 2. profanum_vulgus says:

  Du tror inte att många C-röster har gått till PP?

  Problemet med PP:s resultat är att de kan vara en fluga som JL (eller NyD) som sedan försvinner bort. Men de har ju mer gräsrotsrörelse än dessa partier. SD är smarta och ökar långsamt både organisationen och engagemanget i valen. En rörelse som växer långsamt växer också starkare (precis som ett träd).

 3. Mikael says:

  Låt oss hoppas att detta val leder till en process av självransakan inom Centerpartiet. Vi är många liberala centerpartister i exil som gärna kommer tillbaka när partiet visar lite mer respekt för grundläggande medborgerliag rättigheter.

  Att stödja FRA-lagen är icke regerinsgduglighet, hur regeringsdugligt är det att förvisas till att utse nämdemän i Visby istället för att utse ministrar 2010?

  Riv upp FRA-lagen och inled en fredsprocess med era väljare, det här är ohållbart.

  p.s. lägg en lapp på Staffan Danielssons skrivbord, som lyder “Its FRA stupid”.

 4. Ola says:

  Mikael

  Nu tror jag inte FRA frågan har haft någon betydelse när det gäller landsbygden. Här uppe i Norrland har C tappat rätt mycket och det tror inte jag har med FRA att göra. Nog har det mera att göra med Alliansen vänt lansbygden ryggen.

 5. Mikael says:

  Ola, jag tror att du har en poäng, och tyvärr har vi kanske båda rätt.

  Centerpartiets klassiska, landsbyggdsprofil har i mina ögon allt mer bytts mot en liberal storstadsflört. Som liberal välkomnar jag detta och jag är tacksam för att man tvättat av sig den i mina ögon lite mossiga bondepartistämpel som man dragits med allt för länge.

  Samtidigt förstår jag ju någonstans, att i längden håller inte ekvationen. Även om klassiska centerpartister är ovanligt trogna, finns det ju en smärtgräns. 2006 lyckades man på något sätt tilltala nytillkomna liberaler och samtidigt behålla kärnan, vilket var ett magiskt balansnummer. Nu under två år har man lyckats med konststycket att fullkomligt alienera liberaler genom en repressiv lagstiftning och närmast individkränkande perspektiv i hur man bemöter samhälliga skeenden och utmaningar. Samtidigt kissar man utan förvarning i kärnkraftsmotståndarnas flingor.

  Jag tror inte att det är någon som egentligen vet var centern är eller vart de är på väg, utom möjligtvis Maud och Flanking.

  Som liberal och entusiasmerad av öppenhetsmanifestet för några år sedan känner jag mig närmast ideologiskt utfryst, samtidigt som jag konstaterar att också andra grupperingar inom centerpartiet verkar ha samma problem.

  Centerpartiet har tappat bort sig, man har gjort regeringsduglighet och Allianslojalitet till den överordnat ideologin. Man förlitar sig hellre på partistrateger än rörelsen och man har byggt en ledningsgrupp av karriärrister och ja-sägare.

  Lösningen är inte enkel, allt för mycket förtroendekapital har gått förlorat. Själv hoppas jag att man i slutändan kovänder i medborgarrättsliga frågor, återtar integritetsfokus och parar ihop det med en redan sund inställning i ekonomi och klimatpolitik.

  Men det först steget måste vara att sluta vända taggarna utåt, ta till sig kritiken och rannsaka sig själv, pajkastningen gentemot sina egna väljare som pågått under hela våren är inte rätt väg framåt.

  Jag tror på ett liberalt Centerparti där individen är i fokus, där medborgarrättsliga frågor och personlig integritet är överordnade och där ideologin är stark, tills det återkommer stoppar jag medlemskortet i byrålådan och röstar på Piratpartiet.

  Det finns ingen policy, ingen sakfråga som någonsin kan få mig att omfamna ett parti som stödjer massavlyssning av svenska medborgare, aldrig, aldrig, aldrig. Frågan är när polletten trillar ner, i sommar, när Datalagringsdirektivet kommer att dominera media, och FRA-lagen 2.0 åter öppnar det såret. Eller efter 2010, när man inte längre är representerad i riskdagen, utan slåss för att behålla sin ställning i kommunalpolitiken, vem vet?

 6. Jag tror att ni drar förhastade slutsatser av PP:s framgång. Självklart är det så att PP tagit röster från personer som tidigare, eller annars, skulle ha röstat på Centerpartiet, liksom på moderaterna och de andra. Men det som Valu visade igår kväll (jag tror att hela Valu presenteras om några dagar om jag minns rätt från tidigare val) var att det var mer vänsterväljare som gått till PP.

  Tror att Sören Holmberg uttryckte det som att de som röstat på PP själv satte sig längre till vänster på höger-vänsterskalan, även om det var jämnt. Tidigare på kvällen, före kl. 22 när riktiga valresultat började visas, så visades en bild på “PP:s väljarprofil”. Där såg man (jag hörde inte, det var för mycket oväsen på valvakan) att PP tagit en stor andel SD-väljare. Därav min slutsats i inlägget ovan.

  Mikael, att Centerpartiets riksdagsgrupp skulle gå emot partistämmans beslut som inte ens är en månad gammalt är knappast troligt. Så fungerar inte vår interndemokrati.

  Ola, på vilket sätt har Alliansen vänt landsbygden ryggen? Att sossarna gärna påstår det vet jag, men verkligheten ser helt annorlunda ut.

  Att Centerpartiet nu är ett klart EU-positivt parti tror jag har inneburit att vi tappat en del EU-kritiska röster i framförallt Norrland.

 7. Peter Wagenius says:

  Hej Johan!
  Jag är en av de där du tror inte finns.
  Centerpartist sedan Hedlunds dagar,53 år, norrlänning,glesaste glesbygdsbo, fjällbonde,turistföretagare,byggjobbare,byggnadsingengör
  Jag tycker inte ni gjort tillräckligt för småföretagare. Vi är vanliga på landsbygden.
  Men.
  Det var sveket mot öppenhetsmanifestet från 2006 som gjorde att bar ut Piratpartiets valsedlar.
  Kan jag vara tydligare?
  Lyssnar ni och lär innan mitt kära centerparti har åkt ur riksdagen?

 8. Dr Dexter says:

  Det här vara bara en försmak vad som komma skall i riksdagsvalet nästa höst. SDs chanser är mycket goda att komma in och röra om i grytan. Jag tippar på 5-7% för dem. Piratpartiets chanser i riksdagsvalet är nog rätt små om de inte skaffar ett heltäckande program.

  Kan hålla med Ola om att Alliansen vänt landsbygden ryggen. Långsam utbyggnad av bredband, ingen norrbottniabana, fortsätter på den inslagna pumplagskatastrofen, ingen offensiv satsning på E4 norrut m.m. Listan kan göras längre.

 9. Ola says:

  Johan

  Vad jag vet många på lansbygden är sur över är att Alliansen centraliserat Skattekontor, Försäkringskassan och Stängt postkontor och att det inte längre går använda lantbrevbäraren till att sköta saker. Och många är upprörda över att Apoteken blir privata. För garantin att dom i glesbygden är bara tre år. Sedan är det fritt fram att stänga dom och bara ha kvar i större tätorter och städerna. Jag såg att Robertsfors Mauds hemkommun förlorat ca 3% av sina centerväljare. Men jag är ju glad att S gått framåt istället i hela Norrland.

 10. z999 says:

  Eftersom problemen med invandringen stadigt ökar så är det bara för Sd att sitta vänta. Ingen regering, oavsett politisk färg, har gjort något åt problemen och kommer inte att göra det framöver heller.

 11. Johan G says:

  Det där stämmobeslutet utan vettig föregående debatt är bara ännu ett strå på ryggen på de av oss som trots allt helst skulle vilja vara centerpartister. Jag vet att det flera gånger sagts att det inte är så, men det ser väldigt mycket ut som att man placerade frågan på ett sådant sätt att man kunde trumfa igenom den snabbt och sedan bli av med den. Det ser inte alls bra ut.

  Och tyvärr tror jag Mikael har rätt. Om inte något görs snart, så har integritetsfrågorna kostat oss regeringsmakten och kanske till och med riksdagsrepresentationen. I ett riksdagsval, med högre valdeltagande, så kommer inte den äldre generationens större röstningslojalitet att rädda oss från det stora piratpartiformade hålet i grupperna under 40. Särskilt inte som de gamla dör av, medans de unga blir fler.

  Jag begriper fortfarande inte på vilket sätt den här skitlagen är värd att förlora regeringsmakten över. Jag hade mer begripit det tvärtom – Om vi satt oss på tvären och förlorat på grund av att vi hävdade våra principer – men här så stirrar vi oss blinda på “regeringsduglighet” i det korta perspektivet, och har ingen som helst blick för det långtida taktiska.

  Förutom, då, att det känns ganska vekt av partiledningen att så tydligt visa att principen “Vad som helst för makten” är så mycket viktigare än de principer man faktiskt skrivit ner innan valet.

 12. Peter, jag har aldrig sagt eller trott att det inte finns några som du, men jag tror inte att “du” är speciellt vanlig.

  Håller med om att vi inte gjort tillräckligt för småföretagen, men mycket mer än vad sosseregeringen någonsin gjort. Det är ju tyvärr inte bara Centerpartiet som styr i regeringen även om vi har näringsdepartementet. Utan att avslöja för mycket så kan jag väl berätta att det finns partier inom alliansen som hellre jobbar för storföretagen än för småföretagen…

  Tycker att jag känner igen efternamnet…?

  Dr Dexter, mycket av det du pekar på är infrastruktursatsningar och jag kan hålla med dig om att vi blivit tvungna till att försena en del projekt. Anledningen är att väldigt många av de större projekt som Ulrica Messing satt igång som infrastrukturminister inte var finansierade fullt ut. Så när vi tog över regeringsmakten så stod vi helt plötsligt med ofinansierade infrastrukturprojekt som redan var påbörjade. Det var till och med så illa att sossarna satte spaden i jorden mitt i valrörelsen för en del projekt, utan att de var finansierade fullt ut.

  Men trots allt så har vi Eskil Erlandssons landsbygdsprogram på ca 35 miljarder kronor. En satsning som socialdemokraterna aldrig har varit i närheten av.

  En sak som jag vet att en del norrlänningar irriterat sig på är att vi vägrar se landsbygden och glesbygden som områden som inte kan klara sig på egna meriter. Vi vill inte ha områden i landet som lever på bidrag från övriga Sverige. Vi vill istället se till att alla delar av landet klarar sig och är en tillgång. Det är en stor skillnad gentemot den gamla socialistiska regionalpolitiken.

  Ola, jag håller med om att en del myndigheter har stängt för många lokala kontor. Samtidigt ska man vara medveten om att nya kommunikationssätt gör att allt färre besöker kontoren. Om “besöken” flyttar till Internet så måste också personalen följa med och då blir det mindre utrymme till lokala kontor. Å andra sidan kan man säga att Internetövergången gjort att många fler har tillgänglighet än tidigare trots färre kontor.

  Vad gäller posten så får du vända dig till socialdemokraterna. Det var före 2006 som posten omstrukturerades. De som verkligen behöver använda lantbrevbäraren för att t.ex. betala räkningar kan fortfarande göra det.

  När det gäller apoteken så är det socialdemokratisk skrämselpropaganda. I Norge blev det fler apotek på landsbygden efter avregleringen. När det gäller egna erfarenheter från apoteksbesök i Grekland och Bulgarien så har jag där hittat apotek på betydligt mindre orter än Veberöd (byn där jag är uppväxt och där finns inget apotek).

  Johan G, håller med dig om att det var dåligt planerat och det blev en undermålig debatt på vår stämma, men eftersom det är en av de mest diskuterade frågorna utom och inom partiet de senaste åren så är jag övertygad om att nästan alla ombud ändå hade bestämt sig för vad de skulle rösta på. Debatten fick för lite utrymme, men jag tror inte att det påverkade voteringsresultatet.

  Har du sett någon statistik på röstbenägenhet och ålder? Det brukar vara så att äldre röstar flitigare, men jag är inte så säker på att det blev så den här gången (mycket tack vare PP).

 13. profanum_vulgus says:

  Ola och Mikael:
  Jag tror att det bara är folk mitt i storstäderna som tror att FRA och liknande skulle vara mindre angeläget på landet. Jag var på en mjälkgård för inte så länge sedan, där går korna och kopplar upp sig själva mot nätet vid mjölkningsrobotar. Bönder och äldre folk på landsbygden har betydligt större anledning att använda nätets tjänster eftersom de har längre till banken och posten.
  Men folk som tror att en fisk ser ut som ett torskblock tror att de fortfarande tar droskan till stan den 25:e varje månad.

  Johan Linander:
  Jag har hört det där med att PP tagit SD-röster, men aldrig att det finns något stöd för det annat än att de har samma demografiska väljargrupp, unga svenska män. Jag tycker att det verkar konstigt att det skulle vara så, PP har ju uteslutit SD:s enda möjliga partigrupp i EUP och är öppna för alla andra. OM det skulle stämma visar det att SD:are är mindre pålästa väljare.
  Men SD:s valresultat är ju överraskande högt, de gick upp 200% och har de MINST röstbenägna väljarna i EU-valet.

 14. Ola says:

  Nu har jag inte sagt att socialdemokraterna har varit något föredöme när det gäller att centralisera Men jag tror att landsbygden är viktigare för centern än den är för S… Ja det är sant att många ärenden går fixa på nätet men tyvärr så är det inte så utbyggt på landsbygden. Och inte så många äldre som har dator och datorvana. Och som jag upplever så vill äldre oftast ha personlig kontakt med myndigheterna. Som jag hörde en äldre gubbe säga. “Tänk att dom har huvudkontoret för försäkringskassan i centrala Stockholm med så dyra hyror och dom hyr dubbla lokaler oxå inte undra på dom stänger allt på landsbygden”

 15. Erik says:

  Jag har hört det där med att PP tagit SD-röster, men aldrig att det finns något stöd för det annat än att de har samma demografiska väljargrupp, unga svenska män. Jag tycker att det verkar konstigt att det skulle vara så, PP har ju uteslutit SD:s enda möjliga partigrupp i EUP och är öppna för alla andra. OM det skulle stämma visar det att SD:are är mindre pålästa väljare.
  Men SD:s valresultat är ju överraskande högt, de gick upp 200% och har de MINST röstbenägna väljarna i EU-valet.

  Det kan ju faktiskt vara så att det finns människor som röstat på SD i ren protest mot alla andra partier utan att för den sakens skull hålla med SD. Om det finns sådana väljare så kanske de föredrar PP som inte har en sån dålig människosyn.

 16. Profanum, skönt att du inte gjorde det första påpekandet till mig. Jag vet inte vem du är, men för bara några dagar sedan berättade jag om behovet av Internet på landsbygden just med mjölkkor och mjölkningsrobot som exempel, inklusive individuell matning till varje ko. Tjuvlyssnade du?

  Vad gäller PP:s röster från SD-sympatisörer så kan jag inte hänvisa till annat än att Sören Holmberg föredrog vallokalsundersökningen på valvakan och ca 21.45 så visades en skylt på var PP tagit sina röster. Jag tror, liksom Erik, inte att det handlar om bra eller dåligt pålästa utan om att det är proteströstning mot alla riksdagspartier.

  Ola, det där med utflyttning av myndigheter har vi i Centerpartiet drivit länge. Det är också en av anledningarna till att det nu ligger myndigheter runt om i landet. Vi skulle vilja gå längre men har inte stöd av de andra partierna.

 17. Vi har tidigare spekulerat i PP:s valframgång och många har uttryckt att Centerpartiet skulle ha tappat många väljare till PP. Visserligen är det för många om en enda C-väljare går till PP, men att det skulle ha varit någon “massflykt” är felaktigt.

  Statsvetaren Henrik Oscarsson presenterar intressant statistik på sin blogg. Enbart 37 % av de som nu röstade på PP i EP-valet skulle ha röstat på PP om det varit riksdagsval idag. 18 % skulle ha valt Moderaterna, 16 % Socialdemokraterna, 8 % Miljöpartiet, 7 % Vänsterpartiet, 5 % Sverigedemokraterna, 3 % Folkpartiet och enbart 2 % skulle ha röstat på Centerpartiet.

 18. Johan G says:

  Naturligtvis. Frågan är vad de skulle rösta på om det var val idag, inte vad de röstade på förra valet. Jag har svårt att tro att de som lämnat oss för PP skulle så snabbt få för sig att byta tillbaka, innan vi gjort bot och bättring från våra idiotier.

 19. Johan G says:

  Notera också att de där siffrorna visar att om det vore riksdagsval idag så skulle C få 5,1 procent av rösterna. Vi skulle alltså göra ett markant sämre riksdagsval än EP-val, *trots* att folk som röstat på PP i EP-valet inte skulle göra det i riksdagsvalet. Inte mycket till hoppfulla siffror.

 20. Kan bara hålla med om att siffrorna är förskräckligt dåliga. Om bara några dagar kommer SCB:s stora maj-undersökning, får hoppas på lite bättre resultat där.

 21. Johan G says:

  Jag tvivlar. Partiledningen har ju i snart ett år nu jobbat stenhårt på att förlora makten, och nåt resultat ska väl det arbetet ge.

 22. Tvärtom, Centerpartiet jobbar stenhårt för att genomföra vår politik på en lång rad områden. I jämförelse med vår storlek så får vi också genom väldigt mycket av vår politik. Kan någon tro att alliansen hade haft världens mest ambitiösa klimatpolitik utan Centerpartiet? Sedan är vi dåliga på att marknadsföra det vi gör, men vi ska bli bättre under det här året.

Leave a Reply

Your email address will not be published.