Dags att tippa

Även om det är nästan två timmar kvar att rösta på så har det blivit dags att tippa. Sedan ska jag ta bussen till Centerpartiets valvaka.

Det är svårt, riktigt svårt. Det förmodat låga valdeltagandet gör att röstbenägenheten kan få partier att gå upp. Eller ner. Men efter noga övervägande så tippar jag så här:

Socialdemokraterna 24,5 %
Moderaterna 21,1 %
Miljöpartiet 11,1 %
Folkpartiet 11,0 %
Piratpartiet 7,9 %
Centerpartiet 7,8 %
Vänsterpartiet 5,3 %
Kristdemokraterna 4,3 %
Junilistan 2,7 %
Sverigedemokraterna 2,5 %
Feministiskt Initiativ 1,8 %

Fiasko för Mona Sahlin och Marita Ulvskog, men även fiasko för Fredrik Reinfeldt och Gunnar Hökmark. Succé för Miljöpartiet och också riktigt bra för Folkpartiet. Hur kan jag då tippa att mitt eget Centerparti ska bli mindre än Piratpartiet. Tja, jag tippar vad jag tror, inte vad jag vill….

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

9 Responses to Dags att tippa

 1. Tor says:

  Glöm inte att det finns många liberala väljare som vill rösta på ett borgerligt parti men inte ser att de kan det med tanke på FRA-lagen, datalagringsdirektivet, etc.

  Viljan finns där om bara de rätta förutsättningarna infinner sig. Eftersom centernpartiet är motståndare till mjukvarupatent hoppas jag ändå att det går bra för er i förhållande till de andra allianspartierna (med undantag för Olle Schmidt (fp) då).

 2. profanum_vulgus says:

  Resultat kompat med din lista:

  Socialdemokraterna 24,5 % +0,2
  Moderaterna 21,1 % -2,4
  Miljöpartiet 11,1 % -0,3
  Folkpartiet 11,0 % +2,6
  Piratpartiet 7,9 % -0,9
  Centerpartiet 7,8 % -2,3
  Vänsterpartiet 5,3 % +0,3
  Kristdemokraterna 4,3 % +0,4
  Junilistan 2,7 % +0,9
  Sverigedemokraterna 2,5 % +0,8
  Feministiskt Initiativ 1,8 % +0,3

 3. profanum_vulgus says:

  Två grövre fel alltså, Fp och C.

 4. Mattias says:

  Det är bara att gratulera C till ett bra resultat. Med tanke på hur många som röstat PP denna gången kunde det varit mycket värre.

 5. Nu har 5663 av 5664 valdistrikt räknats och det går nog att säga att ingenting kommer att förändrats. Mer om vad jag tycker i annat inlägg, men här kommer slutresultatet i jämförelse med mitt tips:

  Socialdemokraterna Rätt! 24,5 %
  Moderaterna Överraskande dåligt! – 2,3 %
  Miljöpartiet Nästan rätt. – 0,2 %
  Folkpartiet Vilket val! + 2,6 %
  Piratpartiet Ganska nära. – 0,´8 %
  Centerpartiet Jag överskattade! – 2,3 %
  Vänsterpartiet Nästan rätt. + 0,3 %
  Kristdemokraterna Nästan rätt. + 0,4 %
  Junilistan Lite bättre än förväntat. + 0,9 %
  Sverigedemokraterna Lite bättre än förväntat. + 0,8 %
  Feministiskt Initiativ Nästan rätt. + 0,4 %

 6. Anders Larsson says:

  Verkligen bra gissat tycker jag. Hade inte prickat in gissningarna bättre själv. Förutom att min gissning hade varit närmare centerns resultat. Det kostar väljare att låta sig styras för mycket av moderaterna.

 7. profanum_vulgus says:

  Anders Larsson:
  Är det inte snarare så att om man byter inriktning från landsortsparti till nyliberalt och sedan förråder alla nyliberaler grovt så kostar det väljare?

 8. Varför skulle inte landsbygdsbor vilja rösta på ett liberalt parti? Varför skulle det inte vara möjligt att ha en politik både för landsbygd och storstad? Finns det alltid en given motsättning mellan stad och land?

 9. Anders Larsson says:

  profanum_vulgus:

  Vad gäller landsortsparti och nyliberalt.
  Nja, man måste hänga med utvecklingen i samhället också, tror jag. Ta hänsyn till helheten. Inte bara dem som syns och hörs mest, det kanske har saknats och därigenom landsorten. Tror t.ex. Storbrittanien alltid måste undersöka hur landsbygden påverkas av beslut, ungefär så iaf. Liknande skulle nog vara bra i Sverige också. Landsbygden hörs och syns nog lite mindre varför de lättare åsidosätts.

  Jag har dock börjat tycka att centerparitet börjar sakna integritet, t.ex. vad gäller FRA.

  Johan:

  Jag tror inte det finns givna motsättningar mellan stad och land. Däremot enl ovan att landsbygden inte alltid är med i de centralt fattade besluten, fast de påverkas av dem. Jag är också förvånad att Sverige med sina otroliga materiella resurser via moder jord inte kan förvalta dem bättre. Finner du en lösning på detta, blir jag imponerad.

Leave a Reply

Your email address will not be published.