Centerpartiet mot två mandat

Ikväll har Skop kommit med en ny opinionsundersökning som presenteras på svd.se. Det blir allt tydligare att Piratpartiet går mot ett mandat, i den här undersökningen når de 5,6 % mot 4,4 % i förra undersökningen.

Samtidigt ökar Centerpartiet från 5,8 till 7,0 % och det är inte långt kvar till ett andra mandat. Det känns oerhört bra att se att allt det jobb som tusentals centerpartister lägger ner runt om i landet börjar ge resultat.

Med Skops undersökningsresultat som valresultat skulle det förmodligen bli så här: S 6 mandat, M 4 mandat, Fp och Mp vars 2 mandat och C, V, PP och Kd vars ett. Det nittonde mandatet (som kan bli verklighet med Lissabonfördraget) skulle moderaterna få. Hade det funnits ett 20:e så skulle det blivit Centerpartiets andra.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

20 Responses to Centerpartiet mot två mandat

 1. Mikael says:

  …om man nu inte väljer att läsa Synovate, där det är ombytta roller mellan C och PP:-)

  Jag önskar att det går bra för C på söndag, kanske är detta början på en resa för C tillbaka till ett klart liberalt ställningstagande, det finns onekligen en sådan liberal ådra inom partiet, även om den just nu verkar vara i minoritet.

  I retrospektiv tror jag att även ledningen i C inser priset man betalar för FRA-lagen, även om man väljer att fortsatt försvara den. Hade frågan kommit upp idag hade förslaget varit “dead in the water”, den hade aldrig släppts igenom i sin nuvarande form.

  Det som bekymrar mig är den smutskastning som verkar dominera C-representanters retorik när de bemöter PP, det är trist, senast igår uppmanade din kollega Karl Malmqvist människor att bränna PP:s valsedlar, medan andra fortsätter det ihålliga enfråge-argumentet.

  PP driver frågor som på papperet är Centerpartistiska profilfrågor; integritet, öppenhet, rättssäkerhet och skydd för individen. det handlar om att reformera upphovsrätten och säkerställa att patentsystemet inte hindrar utveckling av ny teknologi, inte minst på miljöområdet. Alla som är intresserade av att förstå inser att detta inte primärt handöar om fildelning. Är detta verkligen så kontroversiellt? Varför upplevs detta som så provocerande av Centerpartistiska politiker, man undrar?

  PP:s röster borde ha varit C röster, då hade du fått, inte bara dina 2 mandat, utan antagligen 3 mandat, kanske 4. Det handlar om förtroendekapital och där måste partiet ta till sig detta på allvar inför 2010, så att inte bara den interna sprickan i C kan helas, utan att vi liberala Centerpartister i exil, åter känner igen den individsyn som C företräder.

  Detta hjälps inte av smutskastning gentemot Piratpartiet.

  Lycka Till!

 2. Dagens Synovate ger C 6,2 % och PP 6,1 %, så även om det är jämnt så är det inte “ombytta roller”.

  Visst borde det vara så att PP:s liberala väljare skulle rösta på Centerpartiet istället. Då får de både en inflytelserik liberal europaparlamentariker i Lena Ek och en i övrigt liberal politik. Med en PP-röst kan det lika väl bli en kommunistisk politik eller de grönas politik.

  Menar du att det inte är berättigat att kritisera PP för att de överhuvudtaget inte har någon politik för de allra flesta frågorna som de ska vara med och besluta om? Detta är fullkomligt unikt i svensk politisk historia. Visst var det enbart miljöpolitiken som fick in Mp i riksdagen 1988, men de hade en heltäckande politik. SD, FI och Junilistan är också något av “enfrågespartier”, men de har en heltäckande politik i botten. Detta har inte PP och det tycker jag är mycket anmärkningsvärt.

  Tyvärr vet jag nog inte vem Karl Malmkvist är, men oavsett vem han är så tycker jag att det är ett dumt uttalande om han nu har sagt det. Ett fritt demokratiskt val innebär att väljarna ska ha samma chans att rösta på vilket parti de vill.

 3. Mikael says:

  Fel av mig, jag menade Sifo där PP får 8,2 och C 5.1!

  http://www.svd.se/nyheter/politik/euvalet2009/artikel_3011933.svd

  Inget är mer stimulerande än en debatt, vilket givetvis inkluderar detta ett kritiskt granskande av varje parti. Men det är skillnad på att vara kritiskt granskande och att vara smutskastande. Det är också skillnad på seriös kritik och befängd kritik.

  Om man tycket att områden som faller utanför PP:s agenda är det som borde prioriteras så ska man givetvis inte rösta på dem. Men som det sades på aktuellt igår av reportern och vilket ofta citeras i debatten, att PP skulle handla om en fråga, och detta är fildelning tycker jag är oseriöst.

  Personligen är jag ganska likgiltig inför fildelning som fenomen. Men jag kan konstatera att om man som samhälle väljer att beivra olaglig fildelning så öppnar man locket till något som inte hör hemma i en rättstat, eftersom det innebär i praktiken en kontroll som går alldeles för långt, det innebär i realiteten att många rättsprinciper får stå åt sidan. I slutändan står det mellan två principer, upphovsrätt och medborgerliga rättigheter och här är valet enkelt för mig, ska jag då avfärdas som fildelare i debatten, är det seriös kritik?

  Samma sak gäller öppenheten, skyddet för den enskildes privatliv, ska jag behöva klumpas ihop med pedofiler och narkotika nätverk eftersom jag anser att det är min rätt att få vara ifred, att ens privatliv ska fredas ifrån statligt intrång? Är det en seriös debatt?

  När det gäller Patentfrågor så kan jag tala om egen erfarenhet efter många år som entreprenör inom mjukvaru-utveckling och numera inom forskningsenheten på världens tredje största mjukvaruföretag. Patent och IPRs är ett oerhört stort problem som allt mer används för att hindra och stoppa teknikutvecklingen. Man lägger systematiskt patent på allt som eventuellt skulle kunna användas i framtiden för att konkurrera med ens egna produkter, därefter stoppas dessa i en låst byrålåda, inte i syfte att själv skapa någonting, utan bara för att förhindra. Myten om den lille uppfinnaren i källaren som sätter huset i pant är inte verklighetsenlig, istället handlar det om stora företag med en arme av jurister som låser utstickare ute ifrån marknader med hot om stämning. Även om man som liten företagare skulle ha rätt i sak, har man redan förbrukat sitt kapital innan man ens kommer till avslut, USA är värst men det är ett allt större problem i andra delar av världen. Se också på miljöteknik och mediciner i tredje världen, där har du ytterligare en aspekt.

  Pantent är ingen naturlag, man kan ifrågasätta dess form utan att vara vare sig anarkist eller extremist.

  Poängen är att dessa frågor (pluralis) är verkliga och spänner över en stor dela av den politiska agendan. Det berör människor, näringsverksamhet och miljön.

  Därför, när du bemöter PP, med att avfärda dem som enfrågeparti, tycker jag att du inte framstår som seriös i debatten, och jag är övertygad att du egentligen har en hel del mer konstruktiva åsikter i detta än att rabbla ditt 2-10 procent mantra.

  När det gäller eventuellt inflytande i EP för PP, kan man väl bara säga, vi får se. Dock kan jag konstatera att de frågor som PP driver redan lyfts i debatten på ett sätt som hade varit osannolikt om de inte synts i opinionsmätningarna. Notera, första frågan i gårdagens debatt handlade inte om finans eller miljö, varför tror du det? PP:s roll i EP blir att belysa och kommunicera och som du vet är de ganska skickliga på sociala medier. Genom opinionsbildning tror jag att de kan sätta press på politiken i medborgarrättliga frågor, vilket säker både du och jag skulle uppskatta, eller?

  Sista poängen om heltäckande politk, för det första handlar det om prioritet, även Centerpartiet har en mängd frågor, där ni utryckt en åsikt men där ni är beredda att acceptera partigrupp eller alliansens ställningstagande, det är naturligt. För det andra, kanske är det så att väljarna uppfattar politiken som ganska homogen på många områden, även mellan vänster och höger, kanske är inte några procentsatser i skattesystemet inte det som avgör min och mina barns framtid, kanske finns det en område som är viktigare och som kanske inte företräds idag enligt en stor del av befolkningen?

  Det blev lite långt sorry!

 4. Mikael says:

  Kort fråga!

  Du säger att sverige är bundet av internationella konventioner som bakbinder dig som lagstiftare till att acceptera fildelning.

  Eftersom jag levt i Nederländerna i 12år vet jag att där det helt lagligt att privat ladda ner upphovsrättsskyddat material.

  Vad är det som är den stora skillanden mellan de konventioner som sverige och Nederländerna faller under?

 5. Donsan says:

  Jag kommer att skratta hela kvällen och dagen därpå om PiratPartiet får två mandat och inte Centern – Knäpp på näsan för svikar Center – med LinanderJohansson och Federley is spetsen!! – Jag hoppas verkligen att Centern och KD försvinner från den politiska kartan i nästa riksdagsval – Svikarpartier som säljer ut 1/4 del av Sveriges befolkning till amerikanska särintressen bör straffas omedelbart!!!

 6. Donsan says:

  Mikael

  Inte bara Nederländerna!!!

  Spanien: http://torrentfreak.com/downloading-3322-movies-is-okay-in-spain-090529/

  Och Tyskland: http://torrentfreak.com/sharing-2999-songs-199-movies-becomes-safe-in-germany-080814/

  Det finns alltid vägar om viljan finns – men Centern vill hellre sälja sin själ för att få samregera med Moderaterna!!

 7. Mikael, Sifo brukar jag tro på, men inte idag…:-)

  Jag tror inte att jag använt ordet enfrågesparti en enda gång om PP, men att de väljer att inte ha någon politik i oerhört många stora frågor är väl knappast något som jag hittat på? Är det smutskastning att påpeka det? Jag tycker snarare att det är en viktig upplysning för väljarna.

  Jag är överens med PP i en hel rad frågor, dock inte om allt. Vi är också överens om att alla partier måste prioritera, speciellt i EP där man bara har ett, ett par eller några få mandat. Men vad jag påpekar och som jag kommer att fortsätta påpeka om och om igen är att alla partier ska ta ställning i alla frågor. Även att lägga ner sin röst är ett ställningstagande. Om PP tänker göra det så har de helt plötsligt minskat hela Sveriges inflytande genom att inte använda ett av våra få mandat.

  På detta svarar PP ständigt att de ska följa den grupp de sitter i. Men det är inget verklighetsförankrat svar eftersom partigrupperna allt som oftast inte röstar enhälligt. Då måste alltså PP välja vilken falang de ska följa och då har de alltså tagit ställning politiskt även i andra frågor. Alternativt lägger de ner sin röst och har då minskat Sveriges inflytande i EP.

  Vad gäller mjukvarupatent är vi helt överens.

  Vad som gäller i NL vet jag inte, men det EU-direktiv och den FN-konvention om upphovsrätt som Sverige skrivit på är tydliga. Vi kan inte tillåta tillgängliggörande av upphovsrättsskyddat material.

  Donsan, du får skratta åt precis vad du vill. Men lite märkligt är det väl ändå att du ger dig på det parti som sa nej till Bodströms upphovsrättsförstärkningar 2005 och som har sett till att buggningslag, signalspaningslag och IPRED är mycket rättssäkrare och skyddar den personliga integriteten bättre. Som just nu jobbar med datalagringen, PNR och ACTA som inget annat alliansparti gör.

  Jag trodde att du tyckte att det var viktiga frågor?Men du kanske föredrar att sådan lagstiftning ska bli sämre så att du får vara ännu mer missnöjd?

  Vad gäller Tyskland så handlar det om en åtalsbegränsning som jag också lyft upp här i Sverige. Har även varit i TV4:s nyhetsmorgon och debatterat detta med Pontén.

 8. Mikael says:

  Om du inte gillar sifo, kan du kolla in demoskops mätning där PP får 8.8% istället och C 5.4 🙂

  Johan jag förstår ditt argument, att det finns vissa frågetecken runt PP och de områden där de som tvärpolitisk rörelse inte kan ta ställning. Men varför kan du inte acceptera en tidigare centerpartist argument att jag som röstade på C 2006 med stora förhoppningar på C baserat på ert öppenhetsmanifest, uttalanden, inte minst runt fildelning, runt den personliga integriteten och runt behovet att skruva tillbaka den övervakningsmani som fått fäste, känner en stor besvikelse 2 år senare?

  Enligt Datainspektionen, mer än 20 integritetskränkande initiativ bara 2008.

  Kan du förstå att dina återkommande uttalanden om att man inte vet var man får om man röstar PP kan uppfattas som provokativa? Är det inte rimligt att förvänta sig en viss självkritik som ett minimum?

 9. Donsan says:

  Linander
  Du är profs politiker – Att bända och vrida på sanningen är din andra natur – Vi vanliga dödliga däremot känner igen svek när vi möter det – och Centern är ett svikarparti – Ni är så kåta på att regera att allt annat för vika – och jag hoppas innerligt att ert parti går i graven i nästa riksdagsval – Jag kommer då i alla fall göra allt för att påminna folk då om hur ni trots tidigare uttalande och löften svek i FRA och IPRED

  När det gäller “åtalsbegränsning” – så får du kalla det vad du vill – faktum är att man i Tyskland tillåter fildelning av uphovsrättsskyddat material för eget bruk – likaså i Nederländerna och Spanien – så allt snack om att vi är bundna av internationella avtal – som du brukar köra med – verkar inte bekymmra dessa 3 länder iaf

  Hur ett land hanterar fildelningen är till syvende och sist en tolkningsfråga – och alla ni inom Alliansen och Sossarna som går i Ponténs och övriga gräddan inom lobbyorganisationernas ledband har fullständigt anamat deras tolkning av den svenska upphovsrätten.

  Ni är ju helt döva för vad man tycker bland allmänheten – och även om inte alla väljare kommer att rösta på Piratpartiet på söndag – så borde blotta antalet sympatisörer ge er skrämmselhicka

  Folk är inte dummare än att de förstår att det aldrig kan vara brottsligt att fritt dela filer man själv har på sin egen hårddisk med andra – Det är bara svenska politiker som har blivit förförda av giriga amerikanska mediabolag som tycker

  Det är helt sanslöst att en svensk och demokratisk regering kan acceptera att över 2 miljoner av den mer eller mindre vuxna befolkningen i Sveriga kan utpekas och bli förföljda som tunga kriminella över en sådan skitfråga –

  Det är ännu märkligare att ni har kunnat tillåta en lag som IPRED som – för första gången i svensk rättshistoria – ger frammande organisationer befogenheter att spionera på – hota och utpressa svenska medborgare –

  En lag som helt sonika trycktes igenom i total frånvaro av några solida studier – rapporter eller forskning som på något sätt har kunnat legitimera den – Hela proceduren var ju ett flagrant brott med allt vad svensk rättstradition brukar stå för – där man normalt utreder ordentligt och sedan försöker ta hänsyn till alla berörda parter!!!

  De flesta invånare i Sverige har en god granne – bekanta – vän – släkt – ett barn eller barnbarn som ägnar sig åt vad ni anser är kriminell fildelning – och tro mig – de kommer att solidarisera sig mer med dom än ett politisk svikarparti

  Läs tecknen på väggen – era dagar som ett etablerat storparti är räknade!!

 10. Donsan says:

  Bortcensurad? – Det ante mig!!

 11. z999 says:

  “Europas nationer bör föras samman i en superstat utan att deras befolkningar förstår vad som sker. Detta kan åstadkommas genom stegvisa förändringar, alla förklädda till att ha ett ekonomiskt syfte, men som på sikt och oåterkalleligt kommer att leda till en federation.” Jean Monnet, grundare av EU

 12. Mikael, jag förstår din besvikelse om du trodde att Centerpartiet skulle få genom allt i vår politik inom alliansen. Men så fungerar det inte, tyvärr, vi hade behövt 50 % i så fall. Vi fick 7,9 %.

  Vad gäller fildelning har vi aldrig sagt att det ska vara lagligt att tillgängliggöra upphovsrättsskyddat material.

  DI:s genomgång innehöll en lång rad utredningsförslag. Inte kan du anklaga Centerpartiet eller alliansen för att utredningar (som en del till och med sattes igång av sossarna) kommer med förslag.

  Donsan, det är sådana överdrifter som dina som får idioter att ge sig på andra människor. Känner du hittills att IPRED gjort att fildelare blir “förföljda som tungt kriminella”? Då vill jag gärna ha bevis för det.

  Sedan är det bra för debatten om man håller sig till sanningen. IPRED har inte på något sätt gjort att “främmande organisationer” fått nya befogenheter att “hota och utpressa svenska medborgare”.

  Eftersom du varit inne på min blogg många gånger så borde du veta att jag ibland måste förhandsgranska vissa inlägg innan de publiceras. Ingen som brukar vara här och läsa kan anklaga mig för att censurera.

  z999, var har du hittat citatet?

 13. Donsan says:

  Linander
  Vilka överdrifter talar du om? – Och om det har funnits överdrifter i mitt inlägg – varför inte överbevisa mig istället för att bortcensurera mitt inlägg? – Var det för att jag klädde av Centerpartiet? – Jag vet att min ton är hätsk och provocerande – men vad sa jag i sak som var kunde betraktas som en överdrift?

  IPRED har inte på något sätt gjort att “främmande organisationer” fått nya befogenheter att “hota och utpressa svenska medborgare”.
  Inte? – Vilka representerar dess lobbyorganisationer då om inte amerikanska särintressen – Att ett bolag heter svenska Warner gör knappast bolaget svensk?

  Och har inte dessa organisationer fått befogenheter att spionera på- och hota samt utpressa svenska medborgare? – Vad är det med dig? – Du vet lika väl som jag att IPRED är en import från USA där man har praktiserat denna under åratal? – Du har väl kollat hur lagen tillämpas i Danmark – eller Finland och av vilka?

  Vill du påstå här att det inte är dom amerikanska lobbyorganisationerna här som har fått ensamrätt i att tolka den svenska upphovsrätten och att de har en finger med i spelet så fort upphovsrätten är på tal – t ex i TPB rättegången?

  Det är du Linander som överdriver din linje – mörkar – bänder och vrider på sanningen mot bättre vetande in – Det är ditt parti Linander som har svikit sina löften och program – Annat var det på Fälldins tid – Den mannen hade ett politisk samvete – som dagens ynkryggar till politiker saknar

  Inser inte Linander hur sjukt det är att en demokrati som Sverige kriminaliserar och förföljer (ingen överdrift här) – över 2 miljoner (dvs 1/4 del) av den läs- och skrivkunniga svenska befolkningen? – Och för vad Linander – Skriv ett inlägg här som på något sätt kan legitimera alla de åtgärder ni (C och resten av Alliansen) har vidtaget och är på gång att vidta för att beivra det ni kallar för illegal fildelning – och oh – glöm då för all del inte att stödja dina argument med gedigna och oberoende studier – rapporter eller forskningsresultat – För det kan du väl Linander?

 14. Om du påstår att två miljoner svenskar är förföljda av “amerikanska särintressen” så får du bevisa det. Att man kan bli dömd och skadeståndsskyldig om man begår brott är knappast något nytt. IPRED innebar att upphovsrättsinnehavare genom domstolsbeslut kan få ut vem som innehar viss IP-adress, inget annat. Reglerna kring utpressning har inte förändrats.

  Fildelning har varit olagligt så länge som det funnits och det är inget som alliansen eller Centerpartiet förändrat.

 15. Donsan says:

  Lindander
  Jag har inte påstått att över 2 miljoner svenskar blir förfölda utav amerikanska särintressen – utan de blir förföljda av sin egen regering – dvs ditt parti och övriga i Alliansen – Det är ju de som stiftat lagarna?

  Det finns över 2 miljoner fildelare idag – Innan år 2005 var det fullt lagligt att ladda ner upphovsrättsskyddat material (se hur du vrider på sanningen?)

  Att fildelning har varit olagligt så länge som det funnits är inget skäll att bibehålla en gammal upphovsrätt – När skall ni ge vika? – Om fildelarna har blivit 3 miljoner – 4 miljoner?

  Inser du inte hur sjukt er hållning är – när ni inte ens kan hänvisa till några oberoende studier eller rapporter som på något sätt kan förklara er – dvs hela Alliansens – rabiata hållning i frågan? – Kom an Linander förklara för oss som inte begriper – VARFÖR ni (dvs S, C, Fp, M, Kd) vill bibehålla en upphovsrätt som kriminaliserar 1/4 del av den läs- och skrivkunniga befolkningen trots att de inte skadar NÅGON??? –

  Vilkas pipa dansar ni efter egentligen? – Vilkas intressen försvarar ni? – Kom inte dragandes med upphovsmän som måste få betalt – det är inte de som har tryckt på skärpningen 2005 – inte heller har de krävt IPRED – eller tillslaget mot TPB – Papperna på bordet Linander!!!

  Raka svar på raka frågor?

 16. z999 says:

  Ska fildelningen även vara laglig när det gäller alternativa musiker som redan har det svårt och som bekostar utgivningen själv och verkligen är beroende av att få sälja?

 17. Donsan says:

  @ z999

  Det är en myt att den sk illegala fildelningen skulle vara ett hot mot någons ekonomiska intressen – det finns överhuvudtaget inga oberoende studier eller rapporter som kan stödja den uppfattningen

  Ser man på hur det fungerar i verkligheten så finner man ett positivt samband mellan ett verks fildelningsfrekvens och dess kommersiella framgång. – En låt eller film som fildelas i stora mängder är även en försäljningsframgång – “alternativa musiker” – begynnande eller uppkommande artister fildelas knappast om alls – så hur kan den illegala fildelningen då skada dem?

 18. Hans J says:

  Johan Linander:

  Du skriver (under punkt 14 ovan):

  “Fildelning har varit olagligt så länge som det funnits och det är inget som alliansen eller Centerpartiet förändrat.”

  Du vet inte vad du talar om !
  I dessa frågor är du bara en dilletant.

  Du vet helt uppenbarligen inte vad en fil är. Men vad värre är: du bryr dig inte om att ens försöka ta reda på det. Du råmar bara med i någon form av desinformationskampanj och försöker vara trygg i en flock. En fil är inte alls vad du uppenbarligen tror.

  Jag föreslår att du läser på vad en fil är och att du åtminstone försöker att återfå ett uns av hederlighet när du debatterar.

  EN FIL är en samling av liknande data som exempelvis bytes eller papper i en pärm (pärm heter file på engelska) eller bilar i en rad (därför heter det fil på våra gator). Dessa bytes kan utgöra ett musikstycke, ett email, ett fotografi, ett dataprogram och så vidare.

  Att överföra en sådan fil till någon annan till exempel om man skickar ett email är alltså en fildelning.

  Fildelning är nödvändigt för att internet ska kunna fungera!
  Fildelning är alltså HELT LAGLIGT!
  Fildelning av upphovsrättsskyddat material är OCKSÅ HELT LAGLIGT!

  Det är tillgängliggörande av upphovsrättsskyddat material UTAN UPPHOVSMANNENS TILLSTÅND som ibland, men bara ibland, är olagligt!

  Och du ska vara jurist?!?!?

  Det DU skriver om är någonting helt annat men du använder slaskretorik när du använder fel ord på fel plats. Du skriver inte kompletta meningar utan tar genvägar i dina texter som bara är populistiska och vädjar till någon sorts lägre drifter hos dina läsare.

  Du missförstår ofta uppenbart avsiktigt. Tar man upp två frågor så väljer du konsekvent den som du lättast kan ta någon poäng i. Den andra lämnar du helt okommenterad.

  För mig ter du dig helt enkelt oärlig

 19. Hans J, jag har skrivit om och debatterat de här frågorna i flera år vid det här laget. Tror du att jag helt plötsligt glömt bort upphovsrättslagstiftningen.

  Eftersom debatten handlade om fildelning av upphovsrättsskyddat material som upphovsrättsinnehavaren inte gett tillstånd till spridning av så skrev jag bara fildelning utan att lägga till upphovsrättsskyddat material som upphovsrättsinnehavaren inte gett tillstånd till spridning av (ursäkta att jag var så slö att jag inte orkade skriva ut allt detta). Fildelning som teknik har aldrig varit olagligt och ska givetvis inte vara det heller.

  Tänk att du orkar skriva ett så långt inlägg för något som borde vara helt uppenbart…

  Mitt liv handlar om mycket annat än att sitta vid datorn och blogga. Jag kämpar för att hinna svara på alla kommentarer, till skillnad från många andra bloggare. Att då kritisera mig för att jag “inte skriver kompletta meningar utan tar genvägar i dina texter” känns något orättvist. Men jag behöver aldrig mer svara på dina kommentarer om du inte tycker att jag skriver tillräckligt utförligt…

 20. Hans J says:

  Johan Linander:

  Nu var just “bristen i återgivandet av formuleringarna i upphovsrättslagstiftningen” bara en del i problemet men när Piratpartiet utmålas som ett “enfrågeparti” med “fildelning” som den enda frågan så är saken rent kränkande “förenklad”.

  Du måste inte blogga varje dag. Jag ser också att du kämpar för att hinna svara på alla kommentarer. Detta hedrar dig naturligtvis men när inte grunddefinitionerna är helt klara så blir det en “debatt” därefter. Det blir då en blandning av parodi och tragedi.

  För mig är detta väldigt allvarligt och jag känner mig väldigt berörd. Jag känner att MIN frihet står på spel, att MIN integritet är hotad. Detta godkänner jag helt enkelt bara inte. Sedan kan du kanske småle och kanske tycka att jag får känna bäst jag vill men lagstiftningen blir ändå si eller så. Tja, i slutändan smäller det och det är inte jag personligen som då gör samhället väldigt otrevligt. Jag kommer bara att vara en ytterst liten del i det som då kommer att hända.

  Inte bara du använder en väldigt förenklad begreppsapparat om “filer” och “fildelning”. Väldigt många som talar om eller har åsikter om fildelning vet inte vad de talar om eller vad “peer-to-peer” betyder eller ens vad ordet “peer” betyder. Det verkar exempelvis som om väldigt många inte ens hade en aning om att den som “laddar ner” också “laddar upp”. När jurister och domare har så grund insikt i tekniken men ändå tillåter sig att döma så blir situation farlig. Då är man väldigt nära att “hellre döma hundra oskyldiga än att låta en skyldig gå fri” och inte ens veta om att det är det man gör. Rättsskipningen riskerar då också att bli en plats för tyckande och gissande. De personer som sitter i riksdagen och jamsar med i detta allmänna moras är då medskyldiga till en sådan utveckling.

  Så är alltså vår framtida frihet prisgiven till “glada amatörer”? Lagstiftning måste naturligtvis få ta den tid som behövs för att den ska bli så kvalitetssäkrad så att inga allvarliga bieffekter uppstår. Hur kunde det till exempel IPRED:s regler om att en operatör kan tvingas lämna ut uppgifter om vem som vid en viss tidpunkt använt ett visst IP-nummer tillåtas kollidera med LEK:s bestämmelser om förstöring av trafikuppgifter när dessa inte längre behövs för förmedlandet? Hur kunde lagstiftaren tas på sängen av denna kollision?

  Aktsamhet om begrepp är en grundförutsättning för att slippa sådant. Att ivern att visa handlingskraft och “regeringsduglighet” får effekten av att lagförslag inte kan debatteras allmänt då de ännu inte föreligger i någon slutlig form och att “internt arbetsmaterial” inte diskuteras samtidigt som att förslagen släpps i denna slutliga form först när riksdagsgrupperna redan förhandlat fram formuleringarna i dem och låst sig vid att stödja dem så återstår ingen transparens av vår lagstiftning överhuvudtaget. Om då de som tar fram utkasten samt de som senare förhandlar om dem inte ens har grundläggande kunskaper i de ämnen det rör sig om och som kanske kanske är livsavgörande för delar av befolkningen så är det mycket allvarligt.

  Den kunskap jag avser kan man få bland annat i diskussion på bloggar. Men det krävs då att man hjälper till att hela tiden höja nivån och att man inte faller för frestelser om att “ta genvägar” om det inte är helt uppenbart vad det handlar om.

  Jag själv är inte heller alltid oskyldig till missgrepp men jag gör så gott jag kan…

Leave a Reply

Your email address will not be published.