Sveriges “dreamteam” i Europaparlamentet

Givetvis skulle Sveriges “dreamteam” i Europaparlamentet vara 18 centerpartister, men riktigt så tråkig är jag inte. Istället tänkte jag göra en lite mer realistisk fördelning av mandaten och sedan peka ut vilka kandidater som jag helst skulle vilja se i Bryssel.

Moderaterna 5 mandat:
Gunnar Hökmark, rutinerad och stort förtroende i sin grupp som vice ordförande, skåning från början
Anna Ibrisagic, bosnisk norrlänning med enorma språkkunskaper
Christofer Fjellner, ung och ivrig, bra inställning i upphovsrätten och integritetsfrågor
Hans Wallmark, skåning och nordist, kanske med lite för konservativa åsikter ibland
Anna Maria Corazza Bildt, kan säkert öppna dörrar med sina stora europeiska erfarenheter

Socialdemokraterna 4 mandat:
Åsa Westlund, outstanding bland socialdemokraternas nuvarande MEP:ar, klimatkämpe
Hillevi Larsson, skåning som jag sällan delar åsikt med men respekterar fullt ut
Ardalan Shekarabi, ännu en relativt ung sosse som kan stå lite för de nya sossarna
Börje Vestlund, ordförande i riksdagens HBT-grupp med stort hjärta

Centerpartiet 3 mandat:
Lena Ek, bäst av alla nuvarande svenska MEP:ar enligt Aftonbladets test
Abir Al-Sahlani, stark, pådrivande och med häpnadsväckande språkkunskaper
Linda Ylivainio, Övertorneås intelligentaste person och dessutom kommunstyrelseordförande

Follkpartiet 2 mandat:
Olle Schmidt, skåning som jobbar hårt i det tysta
Fredrik Malm, f.d. LUF-ordförande som kan ta kampen mot rasismen

Miljöpartiet 2 mandat:
Carl Schlyter, viker aldrig ner sig i sitt försvar för miljön
Ulf Holm, min bänkgranne i riksdagen, från Lund och satt i EP 95-99

Kristdemokraterna 1 mandat:
Ebba Lindsö, f.d. vd på Svenskt Näringsliv som kan stå för näringslivsfrågorna

Vänsterpartiet 1 mandat:
Jesper Odelberg, ståupparen som inte står upp står sist på vänsterpartiets lista, han skulle göra succé

Tror jag att det blir så här? Nej, knappast. Så här tror (inte önskar) jag att det går:

Socialdemokraterna 5 mandat: Ulvskog, Ludvigsson, Westlund, Färm och Hedh, dvs topp-5, ingen kryssar sig fram.

Moderaterna 4 mandat: Hökmark, Ibrisagic, Fjellner och Wallmark. Hans Wallmark har starkt stöd i Skåne och kryssar sig förbi Susanna Haby.

Centerpartiet 2 mandat: Ek och Al-Sahlani. Abir gör en grym valrörelse och kommer att kryssa sig förbi Kent Johansson.

Folkpartiet 2 mandat: Paulsen och Schmidt tar platserna.

Miljöpartiet 2 mandat: Schlyter och Lövin utan större motstånd.

Vänsterpartiet 1 mandat: Eva-Britt Svensson får behålla sin plats.

Kristdemokraterna 1 mandat: Alf Svensson hamnar i Bryssel mot sin vilja genom att kryssa sig förbi Ella Bohlin.

Piratpartiet 1 mandat: Christian Engström tar platsen.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

14 Responses to Sveriges “dreamteam” i Europaparlamentet

 1. z999 says:

  Jag tror att Sd får ett mandat. Men det är beroende av antalet röstande, ett högt valdeltagande gynnar Sd eftersom man inte har samma trupp av trogna kärnväljare som de andra partierna har. Annars så tror jag att EU kommer att försvinna inom närmaste 20-årsperioden eftersom det har så dålig bärkraft. Ingen gemensam valuta, ingen gemensam ledare/EU-president och ingen historia som skapar någon gemensamhet.

 2. Mikael says:

  Känns kanske lite orealistiskt att Centern plötsligt skulle sticka iväg till över 8 procent, det kräver en otroligt stark uppslutning på valdagen av hela pensionärskåren. Det känns som Piratpartiet ligger närmare 2 mandat i dagsläget.

  Allt handlar om valdeltagande i slutändan och vem som röstar.

  Fast visst vore det fantastiskt om Centerpartiet kunde ta ett mandat ifrån M och därmed hålla Wallmark utanför Europaparlamentet, hans uttalande på sistone om att ett ställningstagande om ett fritt Internet också är ett ställningstagande för narkotika och pedofiler är bortom ovärdigt!

  Hursomhelst, det blir ett ovanligt intressant val i år där relevanta framtidsfrågor diskusteras istället för att vi har ytterligare en folkomröstning om EU.

 3. profanum_vulgus says:

  Jonas Odelberg? Min sambo som är sosse tänkte rösta på V, hon måste kryssa honom. Varför har man inte hört mer om honom?

  Men varför tror du att det blir så? I opinionsmätningarna har ju PP fler röster än både C och Kd. C har ju hälften kvar till ett andra mandat.

 4. För någon månad sedan trodde jag att Sverigedemokraterna skulle ta ett mandat, men när nu missnöjesrösterna (som alltid är minst 2-3 %) snarast tycks hamna hos Piratpartiet så tror jag att det är kört för SD.

  Centerpartiet är alltid bättre i valen än i opinionsundersökningarna. Dessutom har vi en stor trogen väljarskara som går och röstar i alla väder. Därför tror jag att vi kommer att ta två mandat även om opinionsundersökningarna inte visar det just nu.

  Wallmark är en trevlig man med många goda sidor, men jag håller med om att han har riktigt usla åsikter vad gäller ett upphovsrätten och frihet på Internet.

  Profanum, Jesper Odelberg, inte Jonas.

 5. profanum_vulgus says:

  Linander:

  Det senaste jag såg (morgonnyheterna idag) var att PP låg på 7,4% (5,6 i april och 6,7 i maj)medan C låg på under 6%.
  Även med trogna väljare och osäkerheten i undersökningarna så verkar det väl konstigt om C ska komma till 2 mandat och PP bara ta ett?

 6. Opinionsundersökningar är opinionsundersökningar och inget annat. Se gärna tillbaka hur det såg ut före 2004 års EP-val.

 7. profanum_vulgus says:

  Linander:

  Ja det vet jag. Men det ska ganska mycket till för att det ska bli så radikalt annorlunda som du tror. Vad har du grundat din vision på?

 8. Mikael says:

  Johan, jag respektera din optimism!

  Men tråkigt nog bygger Lena Ek’s möjligheter i valet på hennes förmåga att distansera sig till sitt eget partis hållning i integritetsdebatten, som du vet är FRA fortfarande högaktuellt, Ipred likaså.

  Spännande Centerutspel föresten om fildelning i SR, Ska fildelning vara lagligt för privat bruk?

  http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?ProgramId=1646&Artikel=2876934

  Lena Ek: Ja
  Maud Olofsson: Nej
  Linander; Vi kan inte påverka det

  Jag måste dock ändå ge dig en viss respekt för din konsekventa hållning genom både FRA, IPRED och Datalagringsdebatt, där du utan att flipp-floppa som centerpartiet i övrigt ständigt hävdat att det finns inget Centerpartiet kan göra för att stoppa detta.

  Känns det verkligen så hopplöst som förtroendevald eller är du egentligen innerst inne nöjd med både massavlyssning, registering av medborgare och upphovsrättslobbyns privatpoliser?

 9. Är två procent mer än vad opinionsundersökningarna visar “radikalt annorlunda”? Tycker jag inte, speciellt inte när valdeltagandet förmodligen blir under 50 %. Då räcker det med att ha bättre röstbenägenhet hos sina väljare för att hoppa upp ett eller ett par procent.

  Mikael, lyssna en gång till så märker du nog hur reportern lyckas klippa ihop konflikten utan att det egentligen finns någon större konflikt. Lena Ek och Maud Olofsson använder till och med samma uttryck “vi måste hitta ett vettigt system”. Vad Lena säger är att hon tycker att det ska vara lagligt att fildela för privat bruk när vi hittat ett vettigt system och att det är en viktig uppgift för kommande Europaparlament. Maud säger att vi måste hitta ett vettigt system så att upphovsrättsinnehavarna kan få betalt för sitt arbete (och när det finns ett sådant system så blir det lagligt att fildela för privat bruk).

  När det gäller min del i intervjun så pratar jag om att Sverige inte ensidigt kan fatta beslut om att tillåta tillgängliggörande av upphovsrättsskyddat material på Internet eftersom vi som land är bundna av internationella konventioner. I så fall får vi jobba på EU-plan (och FN) för att ändra de internationella avtalen och det är det som Lena Ek vill. Men det sista kom inte med i text eller sändning.

  Lägg också märke till sista meningen. Hade du haft, eller någonsin har haft, ett hjärta för Centerpartiet så hade det varit den meningen som du citerat.

  Sedan är det bara trams när du hittar på att jag ständigt hävdar att vi inte kan göra något. Däremot vill jag inte ha populistiska påståenden om att Sverige inte behöver genomföra EU-direktiv. Jag tycker inte heller att Sverige ska bryta internationella avtal, däremot kan vi självklart jobba för att förändra avtalen men vi ska vara medvetna om hur svårt det är. Men du kanske föredrar populismen där politiker påstår saker som de inte har täckning för?

  Jag står fortfarande bakom att Sverige behöver signalspaning, jag och hela Centerpartiet röstade mot att Sverige skulle säga ja till datalagringsdirektivet och IPRED sa vi ja till i en kompromiss som också innebar att ingen i Sverige ska kunna bli avstängd från Internet.

  Det är verkligen inte hopplöst att vara riksdagsledamot. Läs gärna vad jag skrev som svar på Anne-Marie Pålssons påståenden.

 10. z999 says:

  Johan:
  “Jag står fortfarande bakom att Sverige behöver signalspaning,”

  Jag tror också det, men jag har inte samma insikt i ämnet som du kanske har.

 11. Mikael says:

  Johan,

  Visst finns det alltid ett journalistiskt värde i att söka intern splittring. Jag är beredd att acceptera det du säger, synd bara att du inte visar samma kritiska tänkande när du baserat på något citat, väljer att i ditt senaste inlägg definiera Amelia som naiv. Faktum är att du bygger hela din argumentation runt detta lilla journalistiska inlägg. Nog om det.

  När det gäller signalspaning så är jag inte heller emot detta som fenomen, jag har inte haft en synpunkt på signalspaning fram tills regeringen, med Centerns goda minne korrigerade definitionen på signalspaning till att innefatta massavlyssning av hela det svenska befolkningen, tills den kom att i princip avskaffa grundläggande fri och rättigheter, avskaffa brevhemligheten, meddelarskyddet osv.

  Du är en väldigt klipsk person, menar du verkligen att signalspaning per definition kräver att grundläggande medborgerliga rättigheter upphävs och att detta är en rimlig balans? Innan du använder de standardsvar som ni ålagts av Flanking, låt mig tillägga, att JA i den tekniska verkligheten går det inte avgränsa på det sätt som ibland framhållits, och NEJ det är ingen domstol.

  Om man tar denna fråga på allvar, vore det inte rimligt att först säkerställa att det finns strukturer både fysiska och juridiska för att hantera denna situation innan man trycker på knappen? Vore det inte rimligt att säga, kan vi inte säkerställa rättsäkerheten kan vi inte låta detta ske? Även Staffan Danielsson föreslår att man ska utvärdera nyttan vid kontrollstationen och om huruvida denna historiska kränkning ger något, inte ens detta vet man?

  Är det inte märkligt, tycker du inte det?

  När det gäller din uppgivenhet inför dessa alla medborgarrättsliga utmaningar så tycker jag mig ha en del på fötterna efter att följt alla dina inlägg. Vad har varit ditt bidrag i debatten om att säkerställa medborgerliga fri och rättigheter, hur tänker du bidra till att min mobiltelefon inte blir en elektronisk boja under datalagringsdirektivet, hur kommer du att arbeta för att Nöjeslobbyn slutar att skicka alla dessa hotbrev till Internetleverantörer, vilka initiativ kommer du att ta för att säkerställa att jag får veta att jag varit föremål för olaglig avlyssning av FRA, nu när de själva säger att de kommer att strunta i underrättelse skyldigheten och förstöra bevisen i enlighet med gällande sekretesslagstiftning?

  Jag vill gärna vara på samma sida i debatten som du, men jag vet inte om det är ömsesidigt?

  Slutligen, jag har haft ett stort hjärta för Centerpartiet, det var inte jag som ändrade uppfattning, det var inte jag som valde att partiet skulle lägga sig platt i grundläggande liberala frågor runt respekten för individen. Jag har jobbat intensivt intern i partiet fram till stämman för att försöka få till ett uppvaknande, men tyvärr finns det inte ens en sjukdomsinsikt i ledningen.

 12. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Ja det är ganska radikalt, ni ska få drygt 30% mer röster. Är det röstbenägenheten som du bygger det på helt?

 13. Mikael, om Andersdotter inte sagt det som står i artikeln tar jag givetvis tillbaka hela min kritik. Något som tyder på det?

  Sedan får du gärna förklara vad du menar med “med Centerns goda minne korrigerade definitionen på signalspaning till att innefatta massavlyssning av hela det svenska befolkningen, tills den kom att i princip avskaffa grundläggande fri och rättigheter, avskaffa brevhemligheten, meddelarskyddet osv.”

  På vilket sätt har signalspaningen ändrats i den riktning du hävdar? Tvärtom är signalspaningen nu omgärdad av mycket mer kontroll än vad den var tidigare.

  “standardsvar som ni ålagts av Flanking”

  ??? På vilket sätt har vår partisekreterare nu blivit en del av det här?

  “Vad har varit ditt bidrag i debatten om att säkerställa medborgerliga fri och rättigheter”

  Mina bidrag kommer sällan “i debatten” utan de kommer genom att jag är den inom alliansen som ständigt driver på för att höja rättssäkerheten och minska intrången i den personliga integriteten när det gäller fråga efter fråga som förhandlas. Aktuellt just nu är t.ex. datalagringen och ACTA.

  “hur tänker du bidra till att min mobiltelefon inte blir en elektronisk boja under datalagringsdirektivet”

  Redan idag lagras var du befinner dig när du ringer, så om du ser mobiltelefonen som en boja så får du nog redan lämna den hemma. Som du vet röstade Centerpartiet mot datalagringsdirektivet och nu ser vi till att det blir kortaste möjliga tiden som implementeras i svensk lagstiftning.

  “hur kommer du att arbeta för att Nöjeslobbyn slutar att skicka alla dessa hotbrev till Internetleverantörer”

  Brev får de skicka, men inte några olaga hot såklart.

  “vilka initiativ kommer du att ta för att säkerställa att jag får veta att jag varit föremål för olaglig avlyssning av FRA, nu när de själva säger att de kommer att strunta i underrättelse skyldigheten och förstöra bevisen i enlighet med gällande sekretesslagstiftning?”

  Kontrollmyndigheten får en s.k. utredningsskyldighet. Det innebär att kontrollmyndigheten på begäran av en enskild person måste kontrollera om personens kommunikation har inhämtats i samband med signalspaning. Detta är en klar förbättring mot hur signalspaningen fungerat i årtionden. I vissa fall är FRA skyldiga att genast radera information. I de fallen har vi gjort bedömningen att integritetskränkningen blir större av att denna information lagras än att den raderas och senare inte kan lämnas ut eller granskas.

  Centerpartiet har inte ändrat uppfattning. Jag har inte ändrat uppfattning. Vi driver fortfarande samma liberala politik. Däremot ska ingen tro att man i ett samarbete får genom precis allt man vill. Det krävs kompromisser.

  Profanum, röstbenägenhet och det faktum att Centerpartiet i många val i rad (alltså även i riksdagsval med mycket högre valdeltagande) får högre i valresultat än vad de sista opinionsmätningarna har visat.

 14. Pingback: Linander tycker! » Grattis Folkpartiet, Miljöpartiet och Piratpartiet!

Leave a Reply

Your email address will not be published.