Marit Paulsens popularitet håller i sig

Jag måste säga att det förvånar mig ordentligt. Jag trodde att Marit Paulsens popularitet hade försvunnit under de här åren som hon har varit borta, men så är det tydligen inte. Sifo har gjort en undersökning kring toppkandidaternas popularitet på uppdrag av pr-byrån Westander. Resultatet är riktigt nedslående för Centerpartiet. Jag hade trott att Lena Eks goda arbete i Bryssel den senaste mandatperioden hade uppmärksammats av fler, men hon får bara 4 % i undersökningen.

Vinnare är Marita Ulvskog med 22 %, men det är ändå relativt dåligt med tanke på att socialdemokraterna förmodligen hoppas på minst 35 % i valet. Ännu värre är det för moderaterna, Gunnar Hökmark får endast 10 %. Den riktiga vinnaren är istället Marit Paulsen som tycks vara ett riktigt vallokomotiv den här gången också, hon får hela 19 % i undersökningen. En liten tröst är att hon åtminstone kommer att tillhöra rätt partigrupp, ALDE, där även Lena Ek sitter.

Gudrun Schyman får också anses vara en vinnare i undersökningen. Trots att Feministiskt Initiativ knappt syns i opinionsundersökningarna så får Schyman själv 6 % i den här undersökningen och lite överraskande så har hon lika stort stöd från både kvinnor och män. Störst “ojämställdhet” i förtroendet får Piratpartiets Christian Engström, han får 6 % av männen men endast 2 % av kvinnorna. Även i ålderskategorierna så får Engström väldigt ojämna siffror, högt bland yngre och nästan inget bland äldre.

När det gäller frågan var Piratpartiet tar rösterna ifrån i EP-valet i jämförelse med “normal riksdagsvalstillhörighet” så kan vi konstatera att det är framförallt från vänsterblocket. Mest från Vänsterpartiet och Miljöpartiet, men också relativt mycket från Folkpartiet. När det gäller Centerpartiet så är det ett streck, dvs ingen som svarat att de har har störst förtroende för Enström har samtidigt svarat att de normalt röstar på Centerpartiet i riksdagsvalet.

En annan slutsats man kan dra är att Marit Paulsen är populärare där folk inte känner henne. Jag fick höra av en dalmas att hon inte alls var populär i sin hemby Yttermalung och kollade på hur personrösterna fördelades förra gången hon ställde upp i EP-valet 1999. I Yttermalung så kryssade 201 personer, endast 12 av dessa kryss gick till Marit Paulsen! Under 6 %! Minst sagt anmärkningsvärt. Den stora vinnaren i Yttermalung 1999 var Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt med 40 kryss, därefter var det nästan dött lopp mellan sossen Widar Anderssson (21) och Centerpartiets EU-kritiker Hans Lindqvist (20).

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

6 Responses to Marit Paulsens popularitet håller i sig

 1. Tor says:

  Det är nog som med Margot Wallström – politiker blir populärare ju mindre folk vet om vad de gör så länge folk känner igen deras namn.. 😉

  Se’n ger ju Paulsen ett väldigt folkligt och ärligt intryck och det betyder nog ganska mycket.

 2. hansp says:

  Jag ifrågasätter vad undersökningen egentligen mäter? Andra undersökningar visar ju att mycket få människor ens känner till namnen på parlamentarikerna.
  Om man sedan slänger fram ett antal namn och frågar vilka folk har förtroende för, så blir det självklart de gamla välkända namnen som hamnar i topp.

  Marit Paulsen har ju dessutom marknadsförts genom att FP i god tid före valrörelsen lät henne göra utspel mot ekologisk mat för att få uppärksamhet i media, och sedan kör man hårt med den folkliga husvagnsimagen i TV-reklamen (men M köpte faktiskt en fin lägenhet i Bryssel redan förra gången hon var MEP).

  Lena Ek gjorde bra ifrån sig under morgonens utfrågning i P1. Men hon behöver sticka ut mer i media. Expressen ringer ju varannan dag och frågor om kandidaterna vill göra utspel. Så utrymme finns.

  Om Lena Ek står fast vid sin ståndpunkt i telekomfrågan så skulle hon t ex kunna fråga sin partikamrat Åsa Torstensson hur hon tänker hantera ärendet under Sveriges ordförandeskap. Det vore ett bra utspel.

 3. z999 says:

  Tor:
  “Se’n ger ju Paulsen ett väldigt folkligt och ärligt intryck och det betyder nog ganska mycket.”

  Jag tror att det beror på att folkpartiet har flörtat med Sd väljare. Folkpartiet brukar ju inför varje val komma med patetiska krav(?) på invandrare (språktest och nu det här – http://www.dn.se/opinion/debatt/slut-med-befrielse-fran-skolans-sexundervisning-1.880500 ). Jag tror mer att det är det som drar upp Paulsens popularitet.

  Annars kunde man ju tycka att hennes hycklande om djurskydd skulle genomskådas och dran ner populariteten.

 4. Anders Larsson says:

  Johan, du och jag tolkar nog undersökningen olika. Jag kan inte dra några slutsatser om att centerpartister inte har gått över till piratpartiet utifrån ovan undersökning. Helt enkelt pga att undersökningen inte undersökte detta? Vart hittar du den frågan? Frågan “Skulle i ett riksdagsval idag rösta på:” har väl inget med vilket parti man röstade på tidigare(“normalt röstar på”, eller? Vilken fråga åsyftar du?

  Jag tolkar att det är en undersökning över vilket förtroende urvalet har för respektive kandidat.

  Är rätt många som är tveksamma också.

  Om man är med mycket i media påverkar mycket, tror jag. Särskilt då det gäller personer som i detta fall.

 5. Tor, när det gäller Wallström så stämmer det i vart fall.

  Hansp, jag tror att du har en poäng i att svaret kanske blivit Marit Paulsen för att det är det enda namn som de känner igen.

  z999, jag håller med om att fp gör små “lämpliga utspel” som kan dra till sig en kategori väljare som annars inte är folkpartister, men jag tror inte att det påverkar Paulsens popularitet.

  Anders, min slutsats är från fråga 4. Håller med dig om att det inte ger något klockrent svar på hur väljare rör sig mellan partierna, men att det skulle finnas en ström av centerpartister som väljer PP i EP-valet kan nog uteslutas även ifrån denna frågeställning.

 6. z999 says:

  Johan:
  “z999, jag håller med om att fp gör små “lämpliga utspel” som kan dra till sig en kategori väljare som annars inte är folkpartister,”

  Jag känner till typen, dom är inte Sd’are heller. På BSS’s tid så var den typen av människor medlemmar med falska namn samt hade ingen aning om vad BSS stod för. Det är dom som brukar säga “Jag är inte rasist, men…” och sen kommer det diverse åsikter som inte ens är accepterade inom Sd.

  “men jag tror inte att det påverkar Paulsens popularitet.”

  Möjligt eftersom Paulsen inte ses som företrädare för dom kraven från FP.

Leave a Reply

Your email address will not be published.