Be om ursäkt Ulvskog!

Socialdemokraternas toppkandidat Marita Ulvskog har trampat långt ner i träskargumentationens dyhål. Hon vägrar att inse det och hon vägrar att be om ursäkt.

Jag förstår verkligen företaget Hyrletts förtvivlan. Samtidigt anser jag att Marita Ulvskog ska be förlåtelse två gånger. Dels till Hyrlett, men också till de människor som är drabbade av människohandel. Jag tänker på den stackars moldaviska tjejen som sitter inlåst i en lägenhet någonstans i Sverige och säljs till våldtäktsman efter våldtäktsman. Hon ser Marita Ulvskog säga att de letter som frivilligt jobbar för 110 kr i timmen är utsatta för människohandel. Förmodligen förstår hon inte svenska, men om hon gjort det, vad skulle hon då tänka?

Om den frivilliga lettiska städerskan eller byggnadsarbetaren är utsatt för människohandel, vad är då den moldaviska tjejen utsatt för? Människohandel också. Ska de som äger Hyrlett straffas på samma sätt som de som säljer den moldaviska tjejen till våldtäktsmän? Enligt Marita Ulvskog borde det vara så, båda är utsatta för människohandel.

Jag blir minst sagt förbannad när jag tänker på hur Marita Ulvskog nervärderar det som Dangoule Rasalaite och andra tjejer tvingats till. Be om ursäkt Ulvskog! Gör det både till Hyrlett och till de som verkligen är eller har varit utsatta för människohandel! Be om ursäkt!

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

24 Responses to Be om ursäkt Ulvskog!

 1. Ola says:

  Kan hålla med om att ordet människohandel inte är rätt ord.. Men jag blir så förbannat på Lena Ek för vad det handlar om är LÖNEDUMPNING på högsta nivå.. Dom får så gärna jobba här i Sverige men då ska det betalas dom löner vi har här.

 2. z999 says:

  Klart att det är lönedumpning det handlar om. Sen handlar det ju också om arbetsmiljökraven som blir lägre.

 3. Mikael says:

  Vadå lönedumpning? det handlar ju om personer som jobbar i Lettland som utför korttidsuppdrag i Sverige och kanske andra länder. Självklart arbetar de på ett lettiskt kontrakt, även om det är ett exceptionellt välbetalt kontrakt för att vara i Lettland.

  Tror ni på fullt allvar att svenska ingenjörer som jobbade åt Skanska i Irak på 80-talet hade Irakiska löpevillkor? Eller att Ericsson folk som nu åker ner till Kina för att under några månader eller ett år arbeta på att förbereda tillverkningsprocesser i Kinesiska fabriker, arbetar på Kinesiska villkor?

  Om någon permanent jobbar i ett annat land då är det annorlunda, men detta är det inte frågan om i detta fall!

  Det är inte alltid jag håller med Johan, men här har han helt rätt, det här luktar unket, skamligt av Ulvskog!

  Jag tror att hon inser hur bortgjord hon är, det var SD nivå på hennes kommentar.

 4. Tack Mikael, hade inte kunnat säga det bättre själv.

 5. z999 says:

  Mikael:
  “Vadå lönedumpning? det handlar ju om personer som jobbar i Lettland som utför korttidsuppdrag i Sverige och kanske andra länder. Självklart arbetar de på ett lettiskt kontrakt, även om det är ett exceptionellt välbetalt kontrakt för att vara i Lettland.”

  Om du stiftar lagar som tillåter att ta in billig arbetskraft så är det lönedumpning som i längden skapar problem för de som vill att det ska finnas en möjlighet att försörja sig inom branschen. Om man tillät sprit och ciggarett smuggling från Lettland (som visserligen förekommer…) så förlorar staten en massa pengar samt tobaksmonopolet så den typen av dumpning kommer vi inte att få se.

  “Tror ni på fullt allvar att svenska ingenjörer som jobbade åt Skanska i Irak på 80-talet hade Irakiska löpevillkor? Eller att Ericsson folk som nu åker ner till Kina för att under några månader eller ett år arbeta på att förbereda tillverkningsprocesser i Kinesiska fabriker, arbetar på Kinesiska villkor?”

  Men då handlar det om länder som tar in folk som drar igång en produktion som aldrig skulle existera annars (känner mig som en sån där person man kan se i TV ibland som säger självklarheter och sedan står det “expert” under i vit text).

  “Om någon permanent jobbar i ett annat land då är det annorlunda, men detta är det inte frågan om i detta fall!”

  Nej, det är värre.

  “Det är inte alltid jag håller med Johan, men här har han helt rätt, det här luktar unket, skamligt av Ulvskog!”

  Inte speciellt skamligt men väldigt ovanligt att numera att sossarna säger något som stöder vad man ungefär kan kalla arbetarklassen.

 6. Ola says:

  Mikael och johan

  Men snälla ni.. Kan det bli mera klart fall av lönedumpning och osund konkurrens mot företag i Sverge… Nog förstår jag varför småföretag i Sverige är upprörda nu. Det skulle jag vara oxå.
  Så nu kan inte Centern påstå längre att dom inte är för lönedumpning. Och att dom är emot småföretag i Sverige

 7. Ola says:

  Mikael

  “Tror ni på fullt allvar att svenska ingenjörer som jobbade åt Skanska i Irak på 80-talet hade Irakiska köpvillkor? Eller att Ericsson folk som nu åker ner till Kina för att under några månader eller ett år arbeta på att förbereda tillverkningsprocesser i Kinesiska fabriker, arbetar på Kinesiska villkor?”

  Nej det tror jag inte..Men jag tror inte att Svenskarna är i andra länder och konkurerar med billigare löner.. Om det kommer hit folk från andra länder och jobbar för samma lön eller högre så är det ju inget fel. Men vi har kollektivavtal i Sverige och dom ska följas.

 8. Uffe says:

  “Men då handlar det om länder som tar in folk som drar igång en produktion som aldrig skulle existera annars”

  Detta är ett icke-argument. Att produktionen inte kommit igång utan utländska ‘experter’ är oväsentligt tycker jag. Det enda väsentliga är var företaget som personalen arbetar åt finns. Experterna lär dock ha en bra förhandlingsposition när det är dags att förhandla om löner…

  Jag vill uppmärksamma läsare här om något som i framtiden kan bli lika impopulärt hos de svenska facken (det borde egentligen redan blivit det) som att utlänningar kommer hit och arbetar tillfälligt: arbeten som försvinner till utlandet med hjälp av telekommunikation! Det är ganska vanligt i USA (tydligen) att du, när du ringer tex din telefonleverantörs hjälpnummer, hamnar hos något företag i Indien. Med hjälp av teknik har alltså jobbet att hjälpa kunderna via telefon flyttats från USA till Indien, där de anställda får lön enligt indiska förhållanden. Vad säger att detta inte kommer att inträffa i framtiden i Sverige?

  Och vad kommer att hända i Sverige då? När kanske hundratals arbetstillfällen försvinner till länder där lönen är en tiondel av Sveriges, vad kommer de svenska facken att göra? För om de skall vara konsekventa tycker jag att de måste kräva att dessa utlänningar får lön enligt svenska förhållanden: de utför ju sitt arbete “i Sverige”, för jag ringer ett telefonnummer med svenskt riktnummer och pratar svenska med personalen som svarar.

  Om de svenska facken till äventyrs _inte_ kräver svensk lön för dessa telefonpendlare är det ett tydligt exempel på dubbelmoral: det går bra att konkurrera med svenska arbetare om du gör det hemifrån, men kom inte hit och konkurrera!

 9. Ola och z999, vi är inte överens om huruvida Hyrlett ska få verka i Sverige på det sätt som de gör, men, om vi bortser från det: Tycker ni som Marita Ulvskog att Hyrlett sysslar med människohandel?

  Uffe, det finns redan svenska telefonväxlar i Baltikum. För något år sedan hörde jag att det varit stora problem eftersom de anställdas snabbkurs i svenska inte varit tillräcklig…

 10. Ola says:

  Johan

  Jag skrev “Kan hålla med om att ordet människohandel inte är rätt ord” Skrev jag längst upp.. Men det är lätt ta till överord när man blir upprörd över något..

  Uffe

  Du kan fråga dom som kör handikappade i Stockholm hur ofta dom kommer till rätt adress.

 11. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Borde inte du börja med att be om ursäkt? C var ju med och ändrade paragrafen om människohandel i BrB så att den gällde alla former av handel oavsett om syftet var sexuellt eller ej.

 12. Varför skulle jag be om ursäkt för det? Väldigt konstig fråga. Människohandel för sexuella ändamål är oerhört allvarligt och ska bestraffas med långa straff (2-10 års fängelse), men detsamma gäller om t.ex. någon utnyttjas för avlägsnande av organ. Vi tror inte att det någonsin hänt i Sverige, men det pågår på många andra ställen i världen.

 13. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Du var ju upprörd över att Ulvskog jämförde handel med arbetare med handel med sexarbetare. Det gör ju även den aktuella paragrafen. Där är all handel med människor förbjuden.
  Det du upprördes över var ju att människohandel för sexuella ändamål var värre än människohandel för arbetsändamål och därför skulle man inte använda samma terminologi. Men det gör NI ju i straffbudet om samma sak.

  1 a § Den som, i annat fall än som avses i 1 §, med användande av olaga tvång eller vilseledande, med utnyttjande av någons utsatta belägenhet eller med något annat sådant otillbörligt medel rekryterar, transporterar, inhyser, tar emot eller vidtar någon annan sådan åtgärd med en person, och därigenom tar kontroll över personen, i syfte att personen skall
  1. utsättas för brott enligt 6 kap. 1, 2, 3, 4, 5 eller 6 §, utnyttjas för tillfälliga sexuella förbindelser eller på annat sätt utnyttjas för sexuella ändamål,
  2. utnyttjas i krigstjänst eller tvångsarbete eller annat sådant tvångstillstånd,
  3. utnyttjas för avlägsnande av organ, eller
  4. på annat sätt utnyttjas i en situation som innebär nödläge för den utsatte,
  döms för människohandel till fängelse i lägst två och högst tio år.
  Detsamma gäller den som i sådant syfte som anges i första stycket,
  1. till annan för över kontrollen över en person, eller
  2. från annan tar emot kontrollen över en person.
  Den som begår en gärning som avses i första stycket mot en person som inte har fyllt arton år skall dömas för människohandel även om inte något sådant otillbörligt medel som anges där har använts.
  Är ett brott som avses i första–tredje styckena mindre grovt, döms till fängelse i högst fyra år. Lag (2005:90).

 14. Att det kan vara så svårt att förstå…

  Marita Ulvskog jämförde ett lagligt lettiskt företags verksamhet med människohandel. Hyrletts verksamhet har ingenting att göra med människohandel för tvångsarbete, alla deras medarbetare kommer med frivillighet och glädje och de har flera som står på kö för att få komma till Sverige och tjäna pengar.

  Jag kan förstå de som argumenterar mot Hyrletts verksamhet för att de tycker att det är en konkurrens som inte borde få finnas. Jag håller inte med, men jag förstår argumentationen. Men att argumentera mot Hyrlett utifrån att medarbetarna skulle vara utsatta för människohandel är groteskt fel.

 15. Pingback: Marita Ulvskog » Lena Ek

 16. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Ja precis hon jämförde med människohandel för tvångsarbete, inte människohandel för sexarbete. Du reagerade på att hon använde samma begrepp – människohandel – för både tvångsarbete och tvångs-sexarbete för barn. Alltså samma begrepp som C använt för båda sakerna.

  Att de lettiska arbetarna kommer frivilligt och står i kö för att tjäna pengar är ju ingen större skillnad mot sexarbetarna.

  Att man använder ett begrepp i politiken som har andra juridiska betydelser är ju inte ovanligt. Misshandel av våra äldre har jag hört t.ex. utan att du reagerade. “Alliansen” döpte ju om fastighetsskatten till fastighetsavgift utan att göra om skatten till en avgift. Skatt är stöld har jag också hört utan krav på att be om ursäkt till de som blivit bestulna osv.

  Jag förstår också att du försöker dig på enkla knep mot meningsmotståndare, jag håller inte med men förstår. I dokusåpalandet måste politiken föras på dokusåpa-nivå. Men man kan försöka att vara konsekvent.

 17. Om du tror att tjejer kommer frivilligt till Sverige för att bli sålda till sexköpare, för att sedan kanske säljas vidare till en annan sexhandlare i ett annat land och inte får pengarna själv, ja, då inser jag varför vår debatt inte kommer någonstans.

  Jämförelsen mellan hyrletts verksamhet och människohandel är grotesk och Marita Ulvskog ska be om ursäkt!

 18. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Bra försök till dimridå för att vara en riksdagspolitiker. Men det är ju ingen idé att du försöker de enkla knepen med bildade människor.

  Du har ju fem gånger vägrat berätta hur du definierar skillnad mellan frivillighet och tvång. I likhet med samtliga andra liberala politiker. Berättar du det så kan vi prata om vad som är frivilligt sedan.
  Men det är klart att de flesta, nästan alla, tjejer som sexhandlas inte skickas som kollin mellan länderna. Det normala är ju att de själva fixar med resan. Anledningen till det är ju att de är fattiga.
  Är det inte frivilligt att som fattig göra saker som man inte vill göra för att få tag i pengar?

 19. Har jag vägrat att svara på vad som är skillnaden mellan frivillighet och tvång? Det har jag inte ens märkt själv.

  Frivilligt är när man gör något av egen fri vilja och kan sluta göra det när man själv vill. Det är inte frivillighet om någon är inlåst eller på andra sätt hålls kvar eller tvingas att utföra något. En påhittad skuld som måste “arbetas av”, annars blir det repressalier, är inte heller frivillighet.

  Om det finns något normalfall av människohandel för sexuella ändamål så kan det vara ungefär så här:

  En fattig tjej i Moldavien lockas att åka till Sverige för att jobba som “värdinna”, kanske vet hon också att det innebär sexuella tjänster. Vad hon “vet” är att hon ska tjäna stora pengar, det har hon blivit lovad. Hon får hjälp med resan till Sverige av männen som ordnat “jobbet” åt henne.

  När hon väl kommer till Sverige så säger männen som “hjälper” henne att hon är skyldig dem en stor summa för resan och att de fixat uppehälle m.m. Hon ska jobba av skulden. De tar också hennes pass. Hon får också veta att om hon inte betalar sin skuld så kommer hennes anhöriga hemma i Moldavien att tvingas betala eller drabbas på annat sätt. Hon får också “veta” att hon kommer att hamna i fängelse om hon ger sig till känna för svenska myndigheter eftersom hon är olagligt i landet.

  Värdinnejobbet är att prostituera sig och ha sex med okända män kväll efter kväll efter kväll. Några pengar får hon inte själv. När hon frågar om hon betalt av skulden så är den fortfarande lika stor eftersom hon är så värdelös och inte drar in mer pengar än vad hon äter för och vad hyran kostar för husvagnen eller den usla lägenheten. Förmodligen tvingas hon även till att ha sex/våldtas av sina människohandlare.

  Hon erbjuds “medicin” för att orka med mer och inte behöva äta så mycket, hon blir narkotikamissbrukare och när hon nästa gång frågar om hon betalt av sin skuld så är den större eftersom knarket kostar mer än vad hon säljer sex för.

  Till slut får någon annan människohandlare köpa loss henne och transportera henne till något annat land eller så lyckas hennes anhöriga få ihop pengar till att betala den påhittade återstående skulden.

  Är detta frivillighet? Nej, absolut inte. Hon har tvingats, hotats, lurats och förmodligen även misshandlats och våldtagits. Kanske har hon inte varit inlåst, men det betyder inte att hon gjorde det av egen fri vilja.

 20. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Ja, jag har ställt frågan här utan att få svar eller fått svar på inlägget utan att det har berörts. Samma sak hos Federley, Johansson m.fl.

  Fri vilja definieras alltså som fri vilja? Det är ju ett cirkelresonemang.
  Men en pappa som säljer en njure för att hans dotter är sjuk och behöver medicin, har han sålt njuren friviiligt?
  En verklig skuld som behöver betalas av med arbete då? T.ex. om en knarkare behöver tjack och jag erbjuder honom ett gram för 2000kr med 100% ränta per vecka att betala senast samma kväll. Om jag vill ha arbete för att skriva ner skulden, tvingar jag honom då?

  Det du beskriver är inte människohandel utan koppleri. Det skulle ganska lätt åtgärdas genom att upphäva sexualbrottslagen, då kommer prostitutionen fram i ljuset och hororna behöver inte hallikar. Detta minskar hallikarnas makt över dem.

  Resan var ju i ditt exempel frivillig, hon ville resa. Men du kan som sagt definiera gränsen mellan tvång och fri vilja. Då kan man ju sedan diskutera politiska frågor utifrån en sådan definition.
  En lettisk arbetare som åker till Sverige för att tjäna stora pengar och sedan får en vanlig lettisk lön, hårdare arbete än annars, sova i en sovsal och betala sina egna resor. Har han också blivit människohandlad?

 21. De som arbetar för Hyrlett får bra mycket mer betalt än vad de har i Lettland. Jämförelsen är fortfarande grotesk.

 22. profanum_vulgus says:

  Linander:

  Hur var det med frågan om att definiera frivilligt kontra tvång?
  Nu duckade du den igen.

  Det får ju sexsäljarna också. De får ju mer per dag än de får i månaden i Moldavien. De lever inte så fett för det.

 23. De får ingenting, de är fast i ett ekorrhjul som de inte kan komma ur. Men det kanske du tycker är helt okej?

  Jag tror nog att alla andra läsare har förstått vad jag menar så detta är mitt sista svar i den här tråden.

 24. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Nu har du undvikit den frågan sju gånger. Ganska talande att bygga sin politik i allt väsentligt på skillnader mellan två begrepp utan att veta vad de betyder.

  Dimridåer har vi ju pratat om tidigare. Det fungerar i riksdagspolitiken där alla spelar samma spel, men om man ska diskutera med bildat folk så får det en bara att verka dum.
  En snygg dimridå kan såklart vara trevligt, men då ska den inte märkas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.