Början på slutet för Wanja Lundby-Wedin

Det var precis Wanja Lundby-Wedin klarade sig ur AMF-krisen och det sista hon behöver just nu är en ny skandal. Men, den kom i alla fall och det lär bli slutet för henne som LO-ordförande.

Hon har låtit sin man följa med och gratis dela dubbelrum när hon varit på tjänsteresa. Att det skulle vara en skattepliktig förmån har hon “inte ens tänkt på att det skulle kunna vara. Men det ska jag undersöka när jag kommer hem.”

Det finns så många inom LO som är missnöjda med att hon sitter kvar som ordförande och nu kommer deras kritik att bli ännu högre. De får ytterligare några med sig och sedan är det kört. Hon lär tvingas avgå om hon inte gör det självmant.

Jag har själv haft med min fru vid ett tillfälle (Mora kanske inte är riktigt lika lockande som Castiglione della Pescaia) och då frågade jag noga hur jag skulle göra eftersom det var självklart att skattebetalarna inte skulle stå för min frus kostnad. Svaret var att mellanskillnaden mellan kostnaden för enkelrum och dubbelrum skulle vi betala privat. Om det nu inte finns några enkelrum, som Lundby-Wedin hävdar, så får man väl dela det rakt av i så fall.

Utöver att detta kommer att leda till Wanja Lundby-Wedins avgång så är jag övertygad om att Sahlin och kampanjmakarna på Sveavägen slog sig för pannan och sa “inte nu igen”. Minns hur socialdemokraternas opinionssiffror störtdök i samband med AMF-skandalen. Nu är det två veckor till Europaparlamentsvalet och det sista de vill ha är ytterligare en skandal.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

14 Responses to Början på slutet för Wanja Lundby-Wedin

 1. z999 says:

  Jag tycker att det är en skitgrej att petas för men jag uppskattar när du Johan tar ansvar och tar reda på hur det ligger till. Jag tycker att Wanja har varit en katastrof på sin post och borde ha åkt av andra orsaker istället.

 2. Eric H says:

  z999 har inte förstått, heller.
  Detta är inte EN skitsak, det är bara en av många “ej förstått” i mängden. AMF-historien var ju en katastrof! Ursäkterna efteråt gjore allt ännu värre!
  NU har hon gjort nåt som var och en i-tjänsten-resande ska veta, men återigen, “ej förstått”.
  Gissar mera på “vill inte veta”, därför är det dags att göra något åt WLW som för mig tycks vara en usk som halkat alldeles för långt upp på alldeles för många banaskal..
  (Den som önskar kan ju googla på “Peters princip”)

 3. Anette says:

  Nu har “MÄN SOM HATAR KVINNOR” varit framme igen. anja har all rätt i världen att vara på LO-och LO-medlemmarnas semesteranläggning, både som LO-chef och som medlem i LO. Den rätten har alla medlemmar. De får vistas där och också ta med sej sin man och sin familj. Så får andra personer som är anstallda i andra företag som äger semesteranläggningar av olika slag också göra utan att dom skall tvingas att avgå av någon sjuk persons missunsamhet. Vanja L-W har ett krävande arbete och har haft en svår tid bakom sej när hon ensam fått stå till svars för vad 13 GUBBAR tillsammans med henne skrivit under, med samma information. Hon behandlas orättvist därför att hon är KVINNA. Vissa män kan ej tåla att en kvinna kan också.
  Hatet pyr i dessa män som själva vill ha makt och chans att “sko sej” utnyttja förmåner. Om män skor sej,so what, men om en kvinna gör det, Stor Skandal, avgå!!! Det finns avundsjuka egoistiska män “som hatar kvinnor”.Eller hur?

 4. Jag tror inte att den här grejen hade blivit speciellt stor om hon inte hade haft så mycket i bagaget redan. Nu tror jag istället att det här blir droppen som får bägaren att rinna över. Men hittills har hon varit en överlevare, så vi får se.

  Anette, jag tror att du gör en felaktig tolkning. Hade du skrivit att Lundby-Wedin kritiseras så mycket eftersom hon tillhör arbetarrörelsen så hade jag delvis hållit med dig. Det är t.ex. värre när en socialdemokrat “skor sig” på något sätt än när en moderat gör det, inte för att det egentligen är värre utan för att socialdemokraterna profilerar sig på solidaritet, betala hög skatt osv medan moderaterna inte gör det. Det blir medialt mer intressant, och därmed mer uppståndelse, när någon gör tvärtemot vad han eller hon säger.

  Det är också anledningen till att Lundby-Wedin fick så mycket kritik för AMF-bonusen medan gubbarna i styrelsen hade det betydligt lugnare. Hon hade offentligt pratat mot bonusar och när hon sedan godkänner värsta bonusen själv så är det ett större svek än när näringslivsföreträdare m.fl. som inte talat mot bonusar godkännner sådana.

  Reaktionen hade blivit precis den samma om det varit en manlig LO-ordförande. När det gäller den senaste skandalen med gratisboende för medföljande man så kan jag försäkra dig om att Skatteverket inte gör skillnad på män och kvinnor, samma regler gäller.

 5. Ola says:

  Jag måste bara fråga mej hur många som har tagit med sin andra hälft på personalfester och delat rum med.. Som sedan tagit upp det i deklarationen? Tror då ingen på mitt jobb har det. Tycker nog det här är mera ett sätt av borgliga tidningar att komma åt arbetare och tjänstemän..

  Och Johan varför nämner du inte att TCOs ordförande har handlat på samma sätt? Är det för att han är man?

 6. Jag tror inte att Sture Nordh kommer att lida lika mycket av det här eftersom han inte redan har en skandal bakom sig som alla minns, men i sak är det självklart så att Skatteverket kommer att behandla alla lika. Medialt handlar det dock inte om någon likabehandling, det handlar om vad som lockar läsare. Namnet Wanja och skandal på en löpsedel är tyvärr en storsäljare.

  Jag tycker att det är tyvärr eftersom kvällstidningarna ofta överdriver och kör ner folk i skiten mycket värre än vad de är värda.

 7. z999 says:

  Eric:
  “z999 har inte förstått, heller.
  Detta är inte EN skitsak, det är bara en av många “ej förstått” i mängden. AMF-historien var ju en katastrof! Ursäkterna efteråt gjore allt ännu värre!”

  Det värsta var att dom här “katastroferna” dolde det faktum att hon har varit synnerligen dålig på sin post. Hon ska ju tillvarata medlemmarnas intressen i första hand tycker jag och det faktum att hon inte har gjort det är värre.

  “NU har hon gjort nåt som var och en i-tjänsten-resande ska veta, men återigen, “ej förstått”.”

  Det är ju inte så bra att hon utnyttjar sin position på det sättet men året har 365 dagar och inte bara den vecka eller vad det var som hon var ute och reste.

  “Gissar mera på “vill inte veta”, därför är det dags att göra något åt WLW som för mig tycks vara en usk som halkat alldeles för långt upp på alldeles för många banaskal..
  (Den som önskar kan ju googla på “Peters princip”)”

  Det kan ju vara så, det skulle förklara en hel del.

 8. leifdottir says:

  Hej på er!
  Det här är inte en “ny skandal”, det är den egentliga fortsättningen på “AMF-skandalen”. Eftersom Wanja inte begriper/begrep att hon är icke önskvärd (alternativt att hon inte kan sätta rörelsen framför sina egna intressen , vilket jag tror är det sanna skälet)och medlemmarna faktiskt inte vill ha henne kvar, alldeles oavsett vad vissa andra pampar och distrikt påstår, så fortsätter AMF nu med s.k ny skandal fast det egentligen är en fortsättning för att hon bara ska bort med all rätt!

 9. Leifdottir, jag är inte så säker på att en majoritet av medlemmarna har tyckt att hon skulle avgå efter AMF-skandalen. De som kräver avgång hörs mest och får uppmärksamhet i media, men de som ändå tycker att hon ska bli kvar och städa upp syns inte alls. Båda mina föräldrar är LO-medlemmar och vad jag hört så finns det ilska och irritation, men inte definitiva krav på avång.

 10. Ola says:

  Nu håller nog ilskan mest på att rikta sig på Expressens chefredaktör Tomas Mattsson.. Dom har ju fotat och intervjuat en tant med hund och påstått det är Wanja.. Och inte ens experterna på skatteverket vet om det är Svensk eller Italiensk lag som gäller.
  Wanjas gubbe hade ju betalat resan själv så det är förmånskatten för rummet som det gäller och enligt Italiensk lag så blir det ingen skatt. Ska vara ärlig så tycker jag det var bättre kolla upp dom som sitter i EU och deras förmåner

 11. Det där måste vara ett av svensk tidningshistorias pinsammaste misstag. Journalisten har intervjuat fel person och inte själv förstått det. Osannolikt, otroligt och oförlåtligt. Journalisten lär nog få se sig om efter ett nytt jobb, men å andra sidan kan det vara det som vänder sympatierna och gör att Lundby-Wedin får behålla sitt jobb.

  Tack Ola för att du uppmärksammade mig på det, hade inte sett det tidigare.

 12. profanum_vulgus says:

  Är det inte lika självklart att skattebetalarna inte ska betala för LYXhotell?

 13. Menar du Wanja Lundby-Wedins lyxhotell så har det inte betalts av skattebetalarna, utan förmodligen indirekt av LO:s medlemmar.

 14. Ola says:

  johan..

  Nja Wanjas gubbe betalade resan och maten ur egen ficka. Vad det handlar om är att han låg i sin frus rum.. Såg nu att det börjar bli tryck om att man ska kolla upp statministerns resor då han haft frun med och andra ministrars resor.. Men äligt.. Börjar inte det hela likna ankeborg. Snart vill ingen ta på sig varken vara politiker eller något annat i samhället. Finns ju så mycket politik som går skriva om istället..

Leave a Reply

Your email address will not be published.