Bra av Margot Wallström

Det känns något udda att en vice ordförande skriver brev till sin ordförande, träffas de inte så att de kan prata om saken (?), men om man bortser från detta sätt att få medial uppmärksamhet på initiativet så är det bra jobbat av Margot Wallström.

I sitt brev till kommissionens ordförande José Manuel Barroso skriver hon att “frågor om individuella rättigheter, upphovsrätt, konsumentaspekter och brottsbekämpning på internet behöver angripas på ett nytt och bredare sätt”.

Detta låter precis som Centerpartiets krav på en upphovsrättskommission.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

9 Responses to Bra av Margot Wallström

 1. Tor says:

  Jag tror att det vore jättebra med en grundligare översikt. Regeringens nuvarande upphovsrättsutredning görs av en man som tycker att det vore bra om skyddstiderna för inspelad musik dubblas – trots att man kan fråga sig vilken tjugoåring som skulle avstå från att spela in ett låt bara för att hans upphovsrätt går ut når när han blir hundrafemton år gammal…
  Nu är visserligen dagens översyn begränsad till omfånget, och centern föreslår ju en bredare utredning. Men får man igenom det så vore det nog bra att man satte folk att ansvara för utredningen som hade en litet mer balanserad inställning till avvägningarna mellan incitamentsskapande åtgärder och allmänintresset av att undvika inlåsningseffekter.

  De socialdemokratiska kandidaterna till EU-parlamentet föreslår också upphovsrättskommissioner både på EU-nivå och i Sverige. Kruxet är att de inte säger någonting om ramarna. En kommission skulle ju komma fram till helt olika slutsatser beroende på om upphovsrätten ses som en naturrätt eller som ett stimulansmedel. På den punkten är i varje fall centern ganska tydliga och jag tror att politiker måste inse att detta är ett politiskt ställningstagande som inte kan lämpas över på utredare eller rättsväsendet.

  På några punkter tycker jag att centerpartiets krav är litet underligt. Det talar om “användare” istället för “medborgare” och verkar nästan antyda att CC-licensierade verk skulle hålla låg kvalitet eller inte vara smakfulla. Också påståendet om att texten skulle ha varit svår att skriva utan “fair-use” verkar litet konstig med tanke på att vi inte har någon “fair-use” i Sverige ännu. Jag tycker också att man kunnat lyfta fram betydelsen en kortare upphovsrätt har för deltagarkulturen. Det är inte bara fair-use som påverkar. Men ansatsen är i alla fall god.

 2. Kluris says:

  Det efterlyses alltså en “överhet” som kan åstadkomma rättning i ledet bland politiker.. Har de ingen egen ryggrad? Typ. jag röstar för FRA, Datalagring, IPRED osv.. om det inte finns någon som hindrar mig. Man blir bara matt..

 3. Tor, bra inlägg. Den upphovsrättsutredning som du hänvisar till vill jag knappt kalla för en upphovsrättsutredning. Det handlar mest om att förenkla upphovsrättslagen lagtekniskt, det är ingen översyn av lagens materiella innehåll. Vi i Centerpartiet har tjatat i flera omgångar på att den borde få nya utredningsdirektiv för att ta hand om de problem med dagens upphovsrätt som verkligen behöver utredas, men de andra allianspartierna är inte intresserade. Är man en av fyra så är det svårt.

  Kluris, det var ett klurigt inlägg, jag förstår inte riktigt vad du menar. Om det är så att du ifrågasätter att EU ska behöva se över upphovsrätten, och det är det du menar med “överhet”, så är det absolut inget konstigt. Vi har en upphovsrätt som bygger på ett EU-direktiv och därför är vi som land bundna vid det internationella avtalet liksom en FN-konvention. Sverige kan inte ensidigt t.ex. tillåta fildelning. Då bryter vi mot direktivet och konventionen. Därför behövs det en EU-översyn.

 4. Kluris says:

  Du röstar alltså för rättsvidrigheterna bara för att ingen hindrar dig drån det? Centern hade ett val, ni valde.

 5. Olof Bjarnason says:

  Johan;

  Din kollega Annie Johansson svarade tidigare idag, hoppas du kan göra det med.

  http://riksdagssvar.se/annie_johansson
  http://riksdagssvar.se/fragor.php

  Maila dina svar till mig: olof punkt bjarnason snabela gmail punkt com.

  Mvh

 6. Kluris, vilka rättsvidrigheter talar du om? Det är visserligen bra med korta kommentarer, men du får gärna förklara dig lite bättre.

  Olof, se mitt svar på annat ställe.

 7. Olof Bjarnason says:

  Johan;

  Ska jag tolka det som att du svarar identiskt lika med Staffan Danielsson?

  Detta ger “toppstyrning” en ny dimension 😉

 8. Frågan är vem som är topp….?

Leave a Reply

Your email address will not be published.