Sluta lura väljarna

För varje dag som går av valrörelsen så blir jag mer och mer irriterad på att alla diskuterar nationella frågor istället för de frågor som Europaparlamentet verkligen har inflytande över. Gårdagens partiledardebatt på Agenda tog priset. De hade lockat dit partiledarna för en EU-debatt men körde sedan en nationell debatt nästan rakt över.

Socialdemokraterna har valt att helt inrikta sig på nationella skillnader mellan höger och vänster (vi kan väl gissa att S planerade sin valkampanj när de hade stort övertag i opinionen och ville rida på den nationella framgångsvågen), men folkpartiet är inte mycket bättre. Såg fp:s reklamfilm på nätet om varför Sverige ska införa euron. Jag håller med i sak, men den frågan har inte med Europaparlamentet att göra. Vi i Centerpartiet är inte helt perfekta heller. Vi tar också upp en och annan fråga som handlar om EU men som inte parlamentet beslutar över.

Vill vi i partierna att väljarna ska rösta i Europaparlamentsvalet så måste vi också själva tro på att parlamentet spelar en viktig roll genom sin medbestämmanderätt. Men om vi inte ens diskuterar EU-frågor utan väljer att lyfta nationella frågor, ja, det är ju detsamma som att underkänna parlamentets betydelse.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

7 Responses to Sluta lura väljarna

 1. Hans J says:

  Det känns som:
  Vadå är det dags att vakna nu?

  Jag uppfattar situationen som om det just är Alliansen och “Ententen?” som stått för tystnaden. Piratpartiet och några andra små partier försöker de “etablerade” tiga ihjäl. De små partierna har mycket små möjligheter att påverka detta. Skulden ligger hos bland annat Centerpartiet!

  Att sedan låtsas vara just de som klagar på detta är bra magstarkt. Undrar om någon går på tricket?

 2. z999 says:

  En EU-fråga som jag undrar över är hur det kommer att bli om reglerna om annonsering går igenom? De nya reglerna från EU-kommissionen kan frånta svenska utgivare rätten att godtyckligt neka annonser från företag och politiska partier. I ett pressmeddelande under måndagen uttryckte branschorganisationen Tidningsutgivarna stor oro för att tidningar kan bli stämda när de systematiskt diskriminerar vissa annonsörer.

  I förlängningen skulle det här förslaget kunna innebära att utgivare kan bli stämda om de vägrar annonser från politiska partier. Det skulle ses som att tidningen är diskriminerande på grund av att den inte är likabehandlande och skulle kunna riskera åtal från en sådan grupp, säger Tidningsutgivarnas jurist Hanna Lind.

  EU-parlamentet har redan röstat mot förslaget, och Tidningsutgivarna uppmanar nu svenska politiker att jobba för att även EU-rådet ska ställa sig negativa. Förra veckan uppmärksammades Metro med att vägra Sverigedemokraterna annonsutrymme, något som alltså skulle kunna vara olagligt ifall kommissionens nya regler infördes.

 3. Hans, läs en gång till vad jag skrev. Det handlade om att partierna talar om nationella frågor i sina kampanjer istället för att lyfta de frågor som Europaparlamentet faktiskt har inflytande i.

  Att sedan de större etablerade partierna skulle ha någon slags skyldighet att lyfta upp andra partier är ett märkligt resonemang. Dessutom har PP fått oproportionellt mycket uppmärksamhet de senaste veckorna.

  z999, jag är inte så insatt i “annonsfrågan”. Men generellt är jag skeptisk till att tidningar eller andra väljer vilka partier som ska få sprida sitt budskap.

 4. Hans J says:

  Johan!

  Jag behöver inte läsa en gång till!

  Jag håller ju redan med dig!

  Vi är eniga Du och Jag!

  Det jag påpekade var att skandalen kommer bland annat från det parti Du företräder. Anledningen till det inrikespolitiska materialet är ju att det håller ute uppstickarna – De där vidriga piraterna, de äckliga feministerna, den vämjeliga Junilistan och rashatarna…

  Det är alltså inget “misstag” utan rå partitaktik. Ren lögn alltså. Ta ett snack med Maud!

 5. Är vi eniga? Okej, jag hoppar upp och sätter ett kryss i taket…:-)

  Däremot tror jag inte på din tes att inrikespolitisk debatt istället för EU-frågor skulle missgynna de mindre partierna. Att det är partitaktik tror jag däremot är helt rätt, men taktik mot de andra riksdagspartierna och inte mot andra mindre. Inget av riksdagspartierna anpassar sin kampanj efter de mindre partierna.

 6. Hans J says:

  Skulle just sätta ett kryss i taket här också men så såg jag att i din ruta däruppe så sitter redan en hel drös med kryss… 🙂

  Om jag nu läser *väldigt noga* vad du skriver (VÄLDIGT noga!!!) får jag rysningar…
  Jag hoppas inte att ämnesvalen i SVT:s Agenda var partitaktik. Det vore ju häftigt i överkant… Det skrev du i sanningens namn inte heller! Men man undrar ju.

  Nu tror jag, och med mig mer namnkunniga analytiker och kommentatorer än jag, att de flesta riksdagspartier ändå rejält har anpassat sina kampanjer efter mindre partier.

  Fast analyserna och strategierna är säkert mer avancerade än att bara ta hänsyn till EN strömning. Jag tror att du har bättre insyn i detta än du meddelar oss på en blogg…

  På tal om “kryss”, så ska jag nog “kryssa” Christian Engström när jag poströstar imorgon 🙂

 7. Jag har insyn i hur Centerpartiet valplanerar och jag kan försäkra dig om att vi inte anpassar vår kampanj till vad SD, PP, Fi, Jl eller andra mindre partier gör eller tycker. Däremot finns de mindre partierna med i vår konkurrentanalys, även om de inte analyserats lika djupt som våra huvudkonkurrenter i de andra riksdagspartierna. Analysen av PP blev dock kort eftersom det inte finns någon politik i minst 90 % av alla relevanta EU-frågor.

  En skrämmande sak som jag läste var att PP tyckte att de passade bäst i den liberala eller den gröna gruppen. För det första är det inte partierna som bestämmer var de ska vara med, partigrupperna måste godkänna nya medlemmar (annars blir det till att sitta i de grupplösas grupp, ska PP rösta som sina gruppkompisar då….?), och för det andra så är det en sjukt stor skillnad mellan oss i liberala gruppen och de gröna.

  Den gröna gruppen röstar oftast likadant som den kommunistiska gruppen. Så frågan är om en röst på PP är en röst på kommunistisk/grön politik eller på liberal politik.

  Låt mig ge ett tydligt exempel, tjänstedirektivet. En principiellt viktig fråga, liberalisering av tjänstemarknaden. Självklart röstade liberalerna (ALDE) för tjänstedirektivet. Den gröna gruppen (GREENS) röstade tillsammans med kommunisterna mot hela tjänstedirektivet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.