Riksdagsveckobrev v. 16-20

Hej, mina veckobrev borde snarare heta månadsbrev. Ambitionen är högre, men tiden är inte anpassad efter allt jag vill göra. Eftersom mina ”veckobrev” haft namnet veckobrev i över tio år vid det här laget, jag började ju när jag var politisk sekreterare i Region Skåne, så tänker jag inte döpa om det ändå. Riksdagsveckobrevet får helt enkelt vara ett veckobrev som kommer ca en gång i månaden…

EU-valet

”Rösta! Givetvis tycker jag att ni ska rösta på Centerpartiet, men även om ni inte tänker rösta på oss så tycker jag ändå att ni ska gå och rösta!”

Så brukar jag säga när jag pratar inför elever eller andra grupper. 2004 års valdeltagande på ca 38 procent måste förbättras, annars är det pinsamt för vår demokrati. Europaparlamentet är tyvärr en alltför osynlig institution, även om det ligger en hel del makt där och det blir ännu mer när Lissabonfördraget träder ikraft.

Man ska också komma ihåg att småpartier kan ta sig in i Europaparlamentet genom hög väljarmobilisering utan att egentligen ha väljarstöd för att ta något mandat. Jag vill inte se några invandrarfientliga ledamöter som representerar Sverige i Bryssel, jag vill inte heller se några svenska parlamentariker som redan på förhand har bestämt sig för att inte ha någon uppfattning i minst 90 % av alla frågor som behandlas i parlamentet.

Vi i Centerpartiet har många bra kandidater och våra fem toppnamn, Lena Ek, Kent Johansson, Abir Al-Sahlani, Marie Wickberg och Håkan Larsson, kampanjar stenhårt för att vinna röster till partiet och kryss till sig själva. De gör ett stort jobb, men det räcker inte. Det är när vi alla tillsammans pratar med vänner, arbetskamrater, dagiskompisarnas föräldrar, killen bredvid på tåget och alla andra om att de borde lägga sin röst på Centerpartiet i EU-valet, det är då som vi gör skillnad och valresultatet kan stiga så att vi får fler centerpartister i EU.

Jag hade inte tänkt att jag skulle stödja någon kandidat offentligt, men nu gör jag det i alla fall. Jag tycker att det är viktigt att Lena Ek får fortsätta i parlamentet. Hon gör ett bra jobb och har fått ett stort förtroende i Bryssel från vår liberala partigrupp men också från andra partier och institutioner. Hon är respekterad och jag är övertygad om att hon kommer att få en ännu viktigare roll i parlamentet om hon blir omvald.

Centerpartiets andra mandat (för vi ska ta minst två, helst tre) hoppas jag att Abir Al-Sahlani ska ta. Hon är ett energiknippe, en tuffing, som inte backar för något. Jag tror att hon är rätt typ för att ta sig fram i parlamentets långa korridorer. Hon har dessutom med sig erfarenheter som få andra har. På sin hemsida presenteras hon så här:

”Abir Al-Sahlani har en historia som vi andra inte ens kan fantisera ihop. När hon som 15-åring kom ensam till Sverige hade hon vuxit upp i exil. Hon talade fyra språk och lärde sig det femte på ett halvår. En dag ringde telefonen. Det var fadern, Abid, som efter tio år i Abu Ghraib-fängelset kunde berätta för sin dotter att han levde.”

Sedan måste jag nämna en tredje kandidat: Mattias Andersson, Kävlinge. Även om han står på 43:e plats, trea från slutet, så gör han ett stort jobb i valrörelsen. Jag är övertygad om att han drar många nya röster till Centerpartiet och jag hoppas att han själv plockar hem många kryss.

Stämman

Förra helgen, 7-10 maj, hade vi Centerpartiets riksstämma i Örebro. Det var lika roligt som varje år, höll jag på att skriva, men numera har vi bara stämma vartannat år. Med 521 ombud har vi å andra sidan den största stämman av alla partier.

Debattglada stämmoombud gjorde att det inte blev så mycket sömn. Första dagen slutade förhandlingarna 01.45, sedan började vi igen kl. 8. Andra dagen höll vi på till 01.30 och sedan började vi igen kl. 8. Tredje dagen avslutades med partibankett och sedan började vi igen kl. 8 på söndagen. Jag sov på tåget hem!

Tyvärr blev det för lite tid till debatter och många var, med rätta, kritiska när talartiden drogs ner till en minut och till och med 30 sekunder ibland. Det blir löjligt. På 30 sekunders anförande får man inte en acceptabel chans att lägga fram sina argument. Jag vet inte riktigt hur det ska lösas, kanske krävs det en femte stämmodag, men partistyrelsen måste fundera på en bättre ordning innan vi möts igen i Jämtland 2011.

Ni har säkert följt vilka beslut som fattades och jag ska inte göra någon sammanfattning, men jag vill ändå nämna avskaffandet av turordningsreglerna för småföretag och ”mini-LAS” samt att papperslösa och gömda ska kunna få vård även utöver akut vård (som det redan är i Region Skåne). Vill ni läsa mer om vilka beslut som fattades så finns det hur mycket material som helst på centerpartiet.se.

Media

De senaste dagarna har det varit mycket kring Sveriges implementering av datalagringsdirektivet. En arbetskopia av en lagrådsremiss har hamnat på Internet och därför drog diskussionen igång. Eftersom allting inte är färdigförhandlat mellan allianspartierna ännu så kan jag med säkerhet säga att det är ett arbetsdokument och inget slutdokument som ska skickas till lagrådet på remiss.

Utöver ett stort antal datalagringsartiklar så har jag omnämnts på DN:s ledarsida som ”tung centerpolitiker”. Visserligen har jag gått upp ett par kilo under de senaste månaderna (en hälseneinflammation har gjort att jag inte kunnat springa som tidigare och ändå har jag ätit som tidigare), men så ”tung” har jag ändå inte blivit…:-).

Under stämman fick jag en stor artikel om skärpt straff för sexköp av tvångsprostituerad i Svenska Dagbladet. En annan trevlig artikel, även om den också handlade om människohandel, som jag fick vara med i var i Centerkvinnornas tidning Hända. Sedan har det varit några debattartiklar, bl.a. om ökad valfrihet i barnomsorgen i SkD och om grooming i Norran. Jag har också varit med i TV4 Nyhetsmorgon och diskuterat IPRED.

Hänt

Maud brukar säga att vi ska ha 80/20-perspektiv, dvs 80 % utåtriktat arbete och 20 % internt. Nu är det valrörelse och jag borde verkligen ha klarat den målsättningen, men möte efter möte efter möte, då blir det svårt att hinna med fyra gånger mer utåtriktat. Men de tre veckor som nu återstår till valdagen den 7 juni ska verkligen användas mer utåtriktat.

Presidiemöte med Nordiska Rådet i Köpenhamn, möte med Svensk Näringsliv i Malmö, frukostmöte om grooming samt fyra kammardebatter om processrätt, vuxnas kontakter med barn i sexuellt syfte (grooming), utvidgat avlägsnande vid ordningstörningar och straffet för mord.

Har varit på olika seminarier om barnsexturism, människohandel och hedersförtryck, suttit som ersättare på näringsutskottet (har blivit invald som tredjeersättare i NU medan vår ordinarie ledamot Jan Andersson var föräldraledig, grattis Stina och Jan till er lilla tjej!), samt har varit på föreningsstämma och bolagsstämma med Skånska Dagbladet. Ingemar Jeppsson avgick som bolagsstyrelsens ordförande och Håkan Mattsson tog över. Jag har också pratat för kriminologistudenter och haft besök av Lommakretsens politikerskola.

Kommande

Den här veckan är det bara tre dagar i riksdagen och nästa vecka är det bara två. Därefter har vi plenifritt fram till valet. Självklart ska tiden användas till EU-valrörelsen. Jag har en hel del inbokat, men det finns också tid kvar för att boka in några ytterligare valaktiviteter. Jag ska också försöka bli aktivare på att skriva debattartiklar och insändare de här veckorna.

Ombudsman

Sugen på ett nytt och spännande jobb? Tyvärr lämnar vår ombudsman Lena Joelsson oss efter sommaren och Centerpartiet i Skåne söker därför ny ombudsman. Annons kommer ut i dagarna på internwebben, via Arbetsförmedlingen och internt via mejl. Mer information kan fås av mig eller av Lena.

This entry was posted in Veckobrev. Bookmark the permalink.

One Response to Riksdagsveckobrev v. 16-20

  1. Malte Lewan says:

    Det är lustigt, men när du lägger “veckobrevet” på webben så läser jag det garanterat. Annars riskerar det komma bort i hela mailskörden.

    Grattis till att bli omnämnd “tung centerpolitiker” av DN. Det måste ändå innebära att fler ser att du har inflytande (förutom det formella) och du är förstås med i politiken för att påverka.

    TIll slut vill jag också lägga en endorsement på skånske Mattias Andersson, som av centerpartistiska ledamöter det känns rätt att sätta sitt kryss vid i EU-valet. Han har också t ex en egen facebook-grupp så han använder sociala media på ett modernt sätt (liksom du, Johan).

Leave a Reply

Your email address will not be published.