Vänsterpartiet ska till och med styra vad vi ska äta

Vänsterpartiet har med jämna mellanrum märkliga förslag som inte direkt är förankrade i verkligheten. Speciellt gäller det ekonomisk politik där de har teorier och uträkningar som ingen annan förstår sig på. Men idag har de en annan sorts märkligt utspel, av typen “vi visar vårt rätta jag”.

Vad sägs om att Vänsterpartiet vill styra att anställda i kommunerna ska ha en vegetarisk dag i veckan! Jag kan inte låta bli att fundera på hur det ska gå till. Att skolbarnen bara ska serveras vegetariskt en gång i veckan är fel men lätt att fatta beslut om. Men att de anställda ska en vegetarisk dag i veckan blir en lagstiftning av den högre skolan. Om de går ut och äter på lunchen eller om de har med sig matlåda ska man då kontrollera vad de äter? En vegetarisk dag i veckan borde dessutom betyda hela dagen, med andra ord ska det vara vegetariskt på kvällen där hemma också.

Att Vänsterpartiet tror att politiker styr människors liv bättre än människorna själva är inget nytt, men idag tar de nästan priset med sitt veg-utspel. Man misstänker att de slagit huvudet i vegen….

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

16 Responses to Vänsterpartiet ska till och med styra vad vi ska äta

 1. floodis says:

  Nu tänker jag inte rösta på vänsterpartiet. Men om valet hade var mellan vänsterpartiet och en veggodag i veckan eller centerpartiet och övervakning året om, så hade jag utan tvekan valt vänsterpartiet.

  Att politiker kontrollerar/bestämmer vad som ligger på menyn en gång i veckan på jobbet/i skolan är ingenting i jämförelse med politiker/myndigheter som kontrollerar all ens kommunikation året om.

 2. Erik says:

  Det är ju i och för sig rätt svårt att kontrollera vad folk äter utan en ganska omfattande övervakning…

 3. Uffe says:

  Erik:
  i den nödvändiga övervakningen har vi nog lösningen: V räknar helt enkelt med att alla kommuner kommer att behöva anställa ett antal kontrollanter, som följer efter de övriga anställda ett helt dygn för att kontrollera att de inte sätter i sig något annat än vegetariska födoämnen. I ett slag har de alltså avskaffat arbetslösheten. En briljant strategi alltså!

 4. Floodis, vilka politiker ska kontrollera din kommunikation året om?

 5. Malte Lewan says:

  Förutom att det är mycket svårt att se hur förslaget ska implementeras, tycks det dessutom sannerligen bygga på ett ingrepp i det kommunala självstyret.

 6. Mange says:

  Jag blir förvånad att ni tycker det är konstigt att politiker vill styra människors liv. Och jag blir beklämd av att Johans inlägg andas av att alliansen skulle vara bättre på att inte styra människors liv. Lyft blicken, Johan, och inse att det du tycker är frihet kanske för många andra är att bli styrd. Allt är således relativt.

 7. Mange, menar du på allvar att du tycker att politiker ska bestämma att kommunanställda måste äta vegetariskt en gång i veckan?

 8. Mange says:

  Nej, men jag blir lite störd av att du, undermedvetet kanske, påstår att ni i alliansen inte skulle styra människors liv. Ni styr livet för många på ett mycket värre sätt än ett litet harmlöst förslag om vegetarisk kost, tycker jag. Sedan tycker jag givetvis att tanken på att få folk att äta mer vegetariskt är sund och bra, men naturligtvis inte på det sättet som V föreslår.

 9. Uffe says:

  Jag tycker politikerna skall bestämma att kommunanställda skall äta vegetariskt en dag i veckan, fisk en dag i veckan, kött en dag i veckan, fågel en dag i veckan, vilt en dag i veckan, soppa en dag i veckan, närproducerat en dag i veckan, kinesiskt en dag i veckan, indiskt en dag i veckan, brasilianskt en dag i veckan, inuitmat en dag i veckan och så vidare.

  Va? Räcker inte veckans dagar till? Det fixar vi enkelt: från och med idag så är en vecka inte sju utan 14 dagar! Skulle det inte räcka med 14-dagars veckor drar vi till med 25-dagars veckor. Eller ännu mer om det skulle vara så…

 10. Mange, jag förstår inte riktigt hur du resonerar. Hur styr vi “livet för många på ett mycket värre sätt”? Jag tror att det är få som missat att högersidan av den svenska politiska kartan står för mer frihet och eget ansvar medan vänstersidan står för mer gemensamt ansvarstagande. Vi vill ha mindre fördelningspolitik och vänstersidan vill ha mer. Vi vill ha en större privat sektor och vänstersidan vill ha en större offentlig sektor. Liberalism kontra socialism.

  Utan att lägga några värderingar i vilket som är bäst (vilket jag givetvis har) så är det otvetydigt så att liberalismen står för ett större inslag av den enskildes frihet och ansvarstagande än vad socialismen gör.

  Uffe, ditt förslag går lätt att fixa på en vecka, till och med på fyra dagar, en närproducerad kinesisk vegetarisk rätt på måndagen, en brasiliansk fisksoppa på tisdagen, en indisk kötträtt på onsdagen och en inuitisk viltfågelrätt på torsdagen. Så vi kanske skulle ha en fyradagarsvecka istället. Hoppa över tisdag, onsdag och torsdag så är det fredag direkt efter måndagen och sedan helg. Perfekt!

 11. Mange says:

  Ja, om man anser att frihet är att ju mer pengar du har desto mer valmöjlighet har du. Då är vi överrens.

 12. Frihet är att få kvar en större del av sin lön, men det är också frihet att kunna välja den barnomsorg som passar familjen bäst, att få köpa en del “fd” läkemedel i mataffären, att ha fler arbetsgivare att välja på inom vårdsektorn osv osv. Det är helheten som är liberalism.

 13. Mange says:

  Jag vet…men för mig är det inte frihet när allting blir dyrare och svårare. Då hjälper det inte att ha mer kvar av sin lön. Privatisering är INTE lika med mer och bättre frihet.

 14. OK Mange, här kommer min sista kommentar för den här gången i den här frågan…

  Varför skulle frihet vara när allting blir dyrare och svårare? Håller med dig om att privatisering inte är LIKA MED mer och bättre frihet. Men privatisering öppnar upp för fler alternativ. Ta barnomsorgen som exempel, både du och jag har ju barn på dagis.

  Det är varken dyrare eller svårare att det finns flera olika alternativ för våra barn. Kommunalt dagis, jättebra, där går våra barn, men det passar inte för alla. Familjedaghem, kollektiv eller privat dagis passar bättre för andra. Inte dyrare, barnomsorgspengen följer med, inte svårare, man kryssar i det alternativ man önskar på kommunens önskelapp (alternativt får man själv gå in på en hemsida eller ringa ett samtal, kanske inte jobbigare än vad man orkar göra för sitt barn).

  Nu öppnar vi dessutom upp för att barnomsorgspengen ska få följa med till en annan kommun. Det kanske passar bättre att ha barnen på dagis i den kommun där man jobbar och inte i hemkommunen?

  Vad tycker då Vänsterpartiet om denna valfrihetsreform? Stopp! Absolut inte! I debatten i kammaren var de dessutom tydliga med att de tycker att det bara ska få finnas kommunala dagis. Inga alternativ. Ingen frihet att välja. Bra?

 15. maria says:

  Alla som betalar skatt bidrar redan till att subventionera köttproduktionen! Att vänsterpartiet styr befolkningens val mer än Centern är lögn!
  Djurindustrins påverkan på klimat, metangas, lustgasutsläpp,försurning,övergödning,avskognimg,biologisk mångfald,matsäkerhetsfråga pga landresurser över 70% av all odlingsbar mark går till att odla djurfoder,vattenresurser det går åt 15000 liter vatten för att producera 1kg nötkött I nuläget upprätthålls vårt köttätande med hjälp av subventioner det är ett passivt val som alla skattebetalare är med och betalar för att stimulera köttätande!

 16. Maria, med de jordbruksstöd som vi har genom EU så är vårt kött subventionerat, men det är även säden, salladen, potatisen och annat som odlas. Sedan förstår jag inte vad du menar med att Vänsterpartiet inte skulle styra befolkningens val mer än vi i Centerpartiet. Läs artikeln med förslaget om att alla kommunanställda ska ha en vegetarisk dag i veckan. Det får kommunanställda och alla andra gärna ha, men låt oss själva bestämma vad vi ska äta. Att bara komma med ett sådant förslag visar att man inte har respekt för människors rätt att bestämma över sitt eget liv.

Leave a Reply

Your email address will not be published.