Testa vilket parti som passar bäst i EU-valet!

Det har kommit en riktigt bra “valkompass” som tydligen är mer avancerad än vad motsvarigheterna varit tidigare. Jag har testat och blev lyckligtvis centerpartist. Men det var inte speciellt långt till Moderaterna och Folkpartiet, förmodligen för att jag har en syn på euron som överensstämmer bättre med M och Fp än med mitt eget parti.

Efter de båda partierna så var det för min del ett långt hopp ner till Kd, PP och S som låg nästan helt jämnt. Sedan var det ytterligare ett långt hopp till Junilistan, Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet. Till slut, längst bort från mina egna åsikter låg Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Ungefär som jag hade trott, möjligtvis låg Junilistan lite högre än jag förväntat mig medan Miljöpartiet låg längre ifrån mig än jag hade trott.

Testa gärna! Man kan till och med kontrollera vilket parti i hela Europa som passar bäst.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

10 Responses to Testa vilket parti som passar bäst i EU-valet!

 1. Hans J says:

  HURRA!

  Jag vann…

  Jag fick PIRATPARTIET! tre gånger i rad…

  och jag deltog inte ens i lotteriet…

  Vad var vinsten då?

  Frihet från övervakning för hela svenska folket (ni ser att dom delar med sig)

  Ingen IPRED, FRA, TV-licens till datorn, spårsändare i mobilen, hotbrev från IFPI i brevlådan eller grävande både här och där efter den lilla MP3-spelaren i tullen.

  Se det var ett fint tips, Johan!

 2. Mattias says:

  Jag blev förvånad över att Centern stod listade som “ingen åsikt” när det gällde “Religiösa värderingar och principer borde visas större respekt i politiken”.

  Jag hamnade närmare (M) på skalan. Nej tack 🙂

 3. Tor says:

  När den mest sex- och drogliberale libertarianen i hela bloggosfären blir kristdemokrat kanske man bör fråga sig om testet verkligen går att lita på…

  Jag fick mig då ett gott skratt när jag läste det.

 4. Jag tror att det här och liknande test faktiskt är rättvisande (jag blir åtminstone alltid centerpartist), men det finns personer som inte gillar att upptäcka att deras hjärtefrågor överensstämmer med andra partiers. Det är just när man tycker lika som “fel” parti och fyller i att frågan har stor betydelse som det får rejält genomslag i slutresultatet.

 5. Erik says:

  Jag tror att det här och liknande test faktiskt är rättvisande (jag blir åtminstone alltid centerpartist),

  Ja, det är väl bara att svara enligt partiets officiella linje för att bli Centerpartist. Däremot är jag väldigt tveksam till det här testet.

  Piratpartiet hamnar som extremvänster på den socioekonomiska – hur gick det till?

  Framförallt så är det så att testet bygger på svar på 30 frågor – Matematiskt så reducerar man 30 dimensioner till 2 med hjälp av viktning. För att det ska vara möjligt måste det vara en väldigt stark inbördes korrelation mellan frågorna så att man kan dela upp dem i två grupper. Så är verkligen inte fallet med dessa frågor. Både att man värnar om personlig integritet och att man vill ha höga skatter placerar en till vänster – men jag ser inte kopplingen mellan dessa två typer av frågor. Det behövs minst en dimension till för att skapa rimliga placeringar.

  Ett annat problem är att jag inte har en aning om hur jag borde svara på frågor, och vilken viktning jag ska ge dem, när det är sånt som jag tycker är viktigt att EU inte lägger sig i (vilket nog är en majoritet av frågorna).

 6. z999 says:

  Jag röstar på sverigedemokraterna oavsett vad något test säger. Och det beror bland annat på att jag är negativ till djurplågeri på grund av vidskepelse (se nedanstående länk):
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5132291.ab

  Riksdagspartiernas vurmande för islam gör att dom knappast kommer att säga emot. De teokratiska diktaturerna i mellanöstern flyttar även fram sina positioner i FN, inte bara under den katastrofala rasistkonferensen. Förslag ligger framme som syftar till att beskära yttrandefriheten rejält och att det ska räknas som rasism om islam kritiseras. Att Sverige med sitt ordförandeskap ska protestera mot det är inte heller speciellt troligt, alltför många i riksdagen anser att det är rasism att kritisera och vill gå tillbaka till medeltiden då kritik av religion bestraffades.

  Euron är ju helt sanslöst att det ens diskuteras på allvar att införa. Läs nedanstående länk om dollarn i USA
  http://www.e24.se/entreprenor/artikel_1233151.e24

  Och då är ändå USA’s stater mer enade och harmoniserade än vad EU kommer att vara.

  Tyvärr tar de geografiska diskussionerna väldigt mycket plats i debatten där man pläderar för EU ungefär som att man lägger pussel med de olika länderna. EU borde ju vara för människorna i de olika länderna, det är inte länderna i sig som ska passa ihop.

 7. z999 says:

  I morse satt som vanligt de snälla debattörerna Stig Malm, Maria Abrahamsson och Gunnar Hägg i SVT:s morgonsoffa för att dryfta allehanda politiska frågor. I morse togs ganska självklart EU-valet upp. Gunnar Hägg, som är den klarsyntaste av de tre, konstaterades att riksdagspartierna har inga frågor i sin EU politik som skiljer dem åt. De stora riksdagspartierna tycker bedövande lika i sin Europapolitik. För väljarna är detta inte speciellt upphetsande och alla var överrens om att detta är ett problem. Så togs frågan om Turkiets medlemskap i EU upp, Gunnar Hägg är emot ett sådant medlemskap. Här hittade de äntligen en fråga som skulle kunna väcka debatt, en fråga som skulle kunna engagera väljarna, i alla fall tyckte Hägg detta. Abrahamsson skruvade olustigt på sig, Malm såg dum ut.

  Trion konstaterade att det parti som var emot ett EU-medlemskap för Turkiet var det otäcka Sverigedemokraterna. Abrahamsson konstaterade att de som var emot Turkiets medlemskap i alla fall inte behövde rösta på SD. Vi röstar ju för att få in representanter i parlamentet, frågan om nya medlemsländer avgörs ju som väl är i ministerrådet. Så enligt Abrahamsson lever vi i den bästa av världar (Malm hör nog också till klubben). Folket kan inte påverka om Turkiet blir ny medlem, det gör vårt politiska elitskikt. Detta är en garant för att det inte blir några obehagliga överraskningar som i det svenska EMU-valet. Alla riksdagspartier tycker exakt likadant i EU-frågorna, detta gör också att väljarna i realiteten inte har något att säga till om. De otäcka Sverigedemokraterna som faktiskt har en något annorlunda profil skall ju mobbas ut så de i alla fall inte får några röster, kan det bli bättre?

  I Maria Abrahamssons trånga värld så ser det riktigt bra ut detta. Det är bara en liten hake som intelligentare människor än Abrahamsson kan reagera över när de om kvällen ligger och funderar innan de somnar, var tog demokratin vägen?

 8. Erik, var Piratpartiet hamnar i sådana här test är väl omöjligt att förutse eftersom de inte tycker någonting i de allra flesta frågorna. Så svarar du vet ej och att frågan inte har någon betydelse så blir du piratpartist…

  z999, varför påstår du att riksdagspartierna vill bestraffa de som kritiserar religion? Du vet att det inte är sant.

  Vad är det för fel i påståendet att eventuellt turkiskt medlemskap är ointressant i parlamentsvalet? Det är inte en fråga för Europaparlamentet.

 9. z999 says:

  Linander:
  “varför påstår du att riksdagspartierna vill bestraffa de som kritiserar religion? Du vet att det inte är sant.”

  Se nedanstående länk-
  http://rixlex.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GS02K460

  Jag kan citera lite också:
  “I. Synliggöra islamofobi och islamofobiska handlingar

  1.

  DO och lokala antidiskrimineringsbyråer bör upprätta system för att samla in information om religiös och etnisk tillhörighet när de tar in anmälningar om diskriminering.
  2.

  Insatser för att förbättra det statistiska underlaget och forskningen gällande muslimers situation i samhället bör öka.
  3.

  Säpo och rättsväsendet ska samla in statistik som handlar om islamofobiska hatbrott.”

  Min syn på religion är att den är självvald och att varje frisk vuxen person får själv ta ansvaret för sin religion. Klarar man inte av att kompromissa med sin religion så får man själv ta ansvaret för det. Det betyder att jag anser att arbetsgivare ska ha rätt att kasta ut folk som kommer i slöja eller turban till en anställningsintervju, något som är ett lagbrott idag väl? Eller påstår du något annat?

  Religionsfriheten innebar en gång i tiden att man inte skulle diskrimineras för religiösa eller ateistiska åsikter. Idag handlar det om religiösas rätt att få vara en pine in the ass för människor utanför deras religion.

  OBS, när jag kritiserar islam så gäller det bara den där lilla extrema gruppen (c:a 1 miljard människor) och inte andra muslimer.

  “Vad är det för fel i påståendet att eventuellt turkiskt medlemskap är ointressant i parlamentsvalet? Det är inte en fråga för Europaparlamentet.”

  Sättet det sas på.

 10. z999 says:

  I en chatt mellan Maurit Paulssen och en besökare på DN-chatt utspelar sig denna konversation.  Josefin:
  Vad är dina tankar om svenskt EMU medlemsskap?

  Marit Paulsen:
  Hej Josefin! Jag tycker inte att vårt land ska vara den som plockar russinen ur kakan, vi måste vara med och ta ansvar för Europa och dess framtid. Jag är stenhårt för att Sverige ska införa euron!

  Klarare kan det väl inte sägas. Vi förlorar alltså med ett EMU-medlemskap, det säger t.o.m. en som är ”stenhårt för” ett EMU-medlemskap. Det räcker inte med alla de miljarder vi pytsar in i EU, vi skall sponsra hela bygget med extra pengar via ett EMU-medlemskap. Jag är ”stenhårt emot” ett medlemskap i EMU.

Leave a Reply

Your email address will not be published.