TV-licensens eftertraktade död

Ännu en gång finns det anledning jag upprepa att TV-licensen måste bort. Jag har skrivit om problemet förut, men det tål att sägas igen. Idag skriver E24 om att alla som har en dator kan komma att tvingas betala tv-licens när SVT:s kanaler blir helt tillgängliga via webb-tv.

Systemet med avgift för “tv-mottagare” blir bara orimligare och orimligare. En gång i tiden var en tv just en tv, men teknikutvecklingen har förändrat den gamla sanningen. Är en dator en tv? Är en mobiltelefon en tv? Frågor som Radiotjänst uppenbarligen sitter och grubblar på. Vi som är lagstiftare borde ge svaret: Eftersom en tv-mottagare inte längre enbart är något bestämt som används för att ta emot tv-sändningar så är det omöjligt att ha en tvingande lagstiftning som utgår från innehavet av tv-mottagare och därför bör tv-licensen helt avskaffas.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

10 Responses to TV-licensens eftertraktade död

 1. Jesper says:

  Helt rätt.

 2. Rhodin says:

  Ja, det är ju självklart att obligatorisk TV-licens ska avskaffas och nu finns det ju majoritet(?) för det i riksdagen.

  SVT erbjuder betalkanaler – men ingår ändå i sk. fritt utbud. Varför kodar dom inte kanalerna istället (och bara skickar ut ett programkort till alla som betalar TV-avgiften idag)

  Det vore det enklaste sättet att eliminera fusk och att låta SVT konkurrera på lika villkor.

  http://rhodin.blogg.se/2008/march/tv-licensen-sveriges-mest-obegripliga-avgift.html

 3. Mange says:

  …och skall alltså då finansieras via reklam? Idiotisk idé.

 4. z999 says:

  SVT har varit den stora bromsklossen genom åren när det gäller att producera bra och intressant TV. Det är helt otroligt att systemet med licens kan leva kvar med en borgerlig(?) regering. SVT snyltar licenspengar byggt på att de flesta vill se programmen på kvalitetskanalerna, som företagsidé är det helt orimligt.

 5. Mange says:

  z999…tror inte jag vill veta vad du anser vara bra och intressant tv…dessutom är det inte bara din åsikt om vad som är bra eller dåligt som räknas. Det handlar om tv som inte behöver bry sig om vad en stor investerare tycker man ska sända för typ av program. Precis som de själva säger fri tv. Sätt du på tv3 istället så slipper du få ångest över att det faktiskt finns många som vill se “smalare” program.

 6. Jag kan tänka mig reklam i SVT men det är inte det viktigaste. Mange, förklara istället varför det skulle bli färre “smala” program i SVT med skattefinansiering istället för tv-avgiftsfinansiering.

 7. z999 says:

  Mange:
  “z999…tror inte jag vill veta vad du anser vara bra och intressant tv…dessutom är det inte bara din åsikt om vad som är bra eller dåligt som räknas. Det handlar om tv som inte behöver bry sig om vad en stor investerare tycker man ska sända för typ av program.”

  Investeraren vill ha tittarsiffror och för att få det så krävs det program som folk vill se. Jag råkar vara tillräckligt gammal för att ha varit med på den tiden då sossarna såg TV som något som inte kunde släppas fritt utan måste användas för att styra folket. Att ha en TV-licens var förståss självklart liksom att man har licens på vapen.

  “Precis som de själva säger fri tv.”

  Enkelriktad smörja med tillrättalagda åsikter med godkänd stämpel från staten. Detta blev extra tydligt på 80-talet när närradion drog igång.

  “Sätt du på tv3 istället så slipper du få ångest över att det faktiskt finns många som vill se “smalare” program.”

  Inbillat smalare program möjligen. Som jag tvingas att betala för oavsett om jag vill inte.

 8. Alatariel says:

  Jag har i alla fall i veckan skickat iväg följande “krigsförklaring” till Radiotjänst …
  http://docs.google.com/Doc?docid=dchwsf6k_1g2dvjwgc&hl=sv

  Texten är medvetet rätt provokativt skriven, men jag vill få en reaktion – och helst en utredning i domstol – NU …

 9. Bra att någon reagerar, även om jag kanske inte använt samma ordval…

 10. Pingback: nät-virkade tankar :): Femtiotalet länkar

Leave a Reply

Your email address will not be published.