Studieresa med justitieutskottet

Imorgon åker jag med justitieutskottet på studieresa till Australien och Nya Zeeland. Ska vara borta i 11 dagar. Ska försöka göra lite blogginlägg, men det blir säkert inte dagligen.

Varje riksdagsutskott har en budget för studieresor. I denna budget finns det pengar för en resa per mandatperiod till land utanför Europa. För justitieutskottets del så finns det inte så värst många länder att åka till som är relevanta. Andra utskott har åkt till Kina, Indien och Sydkorea, men deras rättsväsende och rättsliga system är allt för olika vårt för att det ska vara intressant att studera. I princip är det Kanada, USA, Australien och Nya Zeeland som har jämförbara förhållanden på det rättsliga området.

Jag hade föredragit Kanada (även om en grupp från JuU var där förra mandatperioden, själv var jag föräldraledig då), men nu blev det Australien och Nya Zeeland istället. Vi kommer att vara uppdelade i två grupper, organiserad brottslighet och ungdomsbrottslighet. Själv ingår jag i gruppen som tittar extra på hur de hanterar organiserad brottslighet.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

7 Responses to Studieresa med justitieutskottet

 1. Nixon says:

  Missa inte chansen att pröva vegemite på rostat bröd!

 2. Vad är vegemite?

 3. Nixon says:

  Ett smörgåspålägg med… karaktär. Det tillverkas av restprodukter från ölbryggerier och smakar mest som buljongtärning blandat med jäst. Britterna har en motsvarighet som heter Marmite.

  Vegemite är kanske inte exakt gott, men det är en intressant upplevelse, och såna ska man ju aldrig banga för. Det borde rimligen finnas en burk i frukostmatsalen; testa att bre lite grann på rostat bröd.

  Mer läsning (om du är sömnlös av jetlag nån gång):

  http://en.wikipedia.org/wiki/Vegemite

 4. Nixon says:

  Och glöm inte att se upp för drop bears, förresten.

 5. I morse smakade jag lite, lite vegemite på en sked. Det måste vara något av det äckligaste jag smakat på. Rutten haj på Island är ju en delikatess i jämförelse med vegemite!

 6. Nixon says:

  *fniss*

  Jag tycker faktiskt att Vegemite är lätt beroendeframkallande. Inte exakt gott, men svårt att låta bli.

 7. Nixon, har du några smaklökar…:-) Jag blir hellre beroende av bruna bönor och det är ändå den äckligaste maträtt jag vet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.