På plats i Helsingfors

Nordiska rådets session här i Helsingfors har inte startat ännu, det är först i eftermiddag, men ändå har jag redan hunnit med tre möten, ett seminarium och en valvaka. Igår eftermiddag var det möte mellan representanter för NR:s presidium och PANWR (Nordvästra Rysslands parlamentariska församling). Det var diskussion om bl.a. ungdomssamarbete, gränshinder (mellan Ryssland och Norge/Finland) och det samarbetsprogram för 2009-2013 som tagits fram. I Norden försöker vi lösa gränshinder, men i jämförelse med de barriärer som finns mellan Ryssland och Norden så är våra interna nordiska problem små. Hur som helst så är det intressant att ryssarna vill lösa upp de hinder som finns för att utbytet, kanske framförallt i fråga om utbildning och arbetsmarknad, mellan länderna ska kunna öka. Det är inte så värst många år sedan gränserna i princip var totalstängda.

Under seneftermiddagen och kvällen igår var det ett seminarium om den nordliga dimensionen, ett samarbete mellan EU, Ryssland, Norge och Island. Av inläggen som gjordes så var det mest intressanta Islands (Arni Pall Arnasson, socialdemokrat) frontalangrepp på Storbritannien (Gordon Brown) för användningen av terrorlagar mot Island, och ett par inlägg, framförallt ett svenskt av moderaten Mats Johansson, om Rysslands folkrättsbrott i Georgien. Det fanns åtminstone en britt på plats, men eftersom hon inte tillhör Browns parti så valde hon att inte gå i svaromål. Däremot så gjordes ett ganska argt ryskt inlägg där det hänvisades till att Condoleezza Rice minsann skulle ha sagt att det var Georgien som först gick till angrepp.

På kvällen så var jag och mina centerpartistiska kollegor på Svenska Folkpartiets valvaka. Det var ju kommunalval i Finland igår och jag har en gammal kompis som kandiderade till Helsingfors stadsfullmäktige. Det var inga muntra miner, Sfp gjorde ett dåligt val och gick ner med en halv procentenhet till 4,7%. Det var ändå trevligt att få vara på plats på en valvaka i ett annat land, en ny erfaranhet.

Idag på förmiddagen har det varit sammanträde först med Mittengruppen (vi är uppdelade i partigrupper precis som i Europaparlamentet, dock är Mittengruppen betydligt bredare än den liberala gruppen i EP, både Kd och Mp är med vid sidan om oss i Centerpartiet och fp) och sedan med presidiet. Fick några minuter över hinner göra detta inlägg innan det är lunchmöte med utrikesministrarna. Där har jag fått ansvar för en av fyra frågor som ska diskuteras, nämligen vad som ytterligare kan göras från nordisk sida för att öka utbytet med Vitryssland i syfte att skynda på demokratiseringen.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

8 Responses to På plats i Helsingfors

 1. Nan says:

  Oh hur är reaktionen på användning av terrorlagar mot Island? Accepteras det att alla isländningar ska ses som terrorister eftersom det är skälet att göra det straffbart att hjälpa NÅGON islänning och att frysa ALLA islänningars tillgångar i England. För att förtydliga, det är alltså sedan den 8 oktober (i princip) straffbart att ge en islänning några som helst pengar i England, samma sak som skedde med de 3 svenskarna som hamnade på FN:s terrorlista.

  (Det som förvånar mig är hur snabbt och flagrant man missbrukat terrorlagarna, inte att det skulle ske.)

 2. Chrille says:

  NATO-landet Island sände ut ett SOS och ropade på hjälp, inget NATO-land svarade, inte heller något EU-land svarade. Det enda land som kom till ekonomisk undsättning var Ryssland. Nu behandlas Island och Islänningar som spetälska för detta. Man skulle kunna säga att Ryssland har “köpt” en oerhört strategiskt placerad ö i nordatlanten, och detta genom att “vi” inte kunde visa minsta lilla solidaritet och hjälpa vår vän och granne när de ropade på hjälp. Jag hoppas att Isläningarna blir behandlade väl av moder Ryssland.

  Jag tror frågan ställts till dig ett antal gånger tidigare. Gjorde USA rätt 1962 när de gick i taket när Sovjetunionen placerade misiler på Kuba? Det höll på att bli kärnvapenkrig då. Rannsaka nu din dubbelstandard Linander! Det naturliga när warsawapakten upplöstes, hade varit att också upplösa dess motpol NATO. Men så skede inte, det lovades dock heligt och dyrt att NATO inte skulle utvidgas till forna warsawapaktsländer. Men du vet vad som hänt, vi vet alla vad som hänt Linander, Ryssland har omringats av “weapons of mass destruction”. Du känner till NATOs utvidgning. Det enda “North Atlantic” i NATO är numer dess namn. Sedan 1991 har det byggts amerikanska baser i Afganistan, Irak, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Kosovo, Bosnien, Albanien, Makedonien, Checkien, Estland, Lettland, Litauen och Polen. Nå, hur var det med den inledande frågan Linander?

  Jag anser att Ryssland agerat oerhört återhållsamt och mycket ansvarsfullt med tanke på omständigheterna. De har varit oerhört tillåtande!

  Det är idag allmänt känt hur Saakashvili stöddes med amerakanska pengar. Vapenexporten till Georgien är också allmänt känd. Det är allmänt känt hur mycket amerikanska och israeliska expertresurser som fanns i Georgien vid anfallet mot Sydossetien. Att både USA och Israel visste om attacken i förväg står utom varje rimligt tvivel, det spekuleras idag om att attacken skedde på order av USA, antagligen för att kontrollera hurvida Ryssland var berett att försvara sina intressen gentomot USAs intressen i Kaukasus. Ryssland satte ned foten där, det skulle de gjort för länge sedan. Den oansvariga, expansionistiska, krigförande parten är USA, och de gör detta för våra pengar iom. dollarns status som världsvaluta. Vi köper först dollar innan vi köper energi t ex. Vi placerar också valutareserver i dollar. Vi måste sluta med detta nu, korthuset faller som bekant inför våra ögon idag. Har du mental kapacitet att greppa detta herr Linander? Eller sitter den kognitiva hypnosen för hårt.

 3. site admin says:

  Nan, självklart är det stor nordisk samsyn på att GB gjorde fel. Det är inte ett acceptabelt beteende mot något land. Jag ser det som en inrikespolitisk handling av Brown, hans position är svag och han ville visa handlingskraft.

  Chrille, din historiebeskrivning stämmer inte. Jag vet inte vilka antiamerikanska eller ryska propagandasidor du hittar din information på.

  Islänningarna får stöd av Norge, Danmark och Sverige. Det har redan vid flera tillfällen uttryckts stor isländsk tacksamhet för den nordiska hjälpen i en svår tid.

  Att Island skulle låta sig “köpas” av Ryssland är felaktigt. Vi beklagar också att Island funderar på ryskt lån, men i den situation de befinner sig så förstår jag samtidigt att den isländska ledningen överväger alla alternativ.

  Jag är definitivt inte för ett svenskt Natomedlemskap, men att upplösa Nato kan enbart Natoländerna besluta om. Vilken annan organisation, eller vilka länder, skulle kunna ha sådana befogenheter? Det är lätt att kasta ur sig åsikter, men det krävs även lite realism och verklighetsförankring. Jag håller dock med om att Natoländerna med USA i spetsen har gått för långt vad gäller sin europeiska försvarsstrategi.

  Att USA skulle ha beordrat någonting är taget ur luften. Det passar såklart Ryssland att hävda någonting sådant.

  För övrigt tycker jag att du ska sluta med personliga påhopp, att få min mentala kapacitet ifrågasatt gör inte direkt att jag känner för att ge dig seriösa svar.

 4. Nan says:

  Gjorde, gör menar du väl? Jag är ganska övertygad om att de islänningar vars liv nu rivs ner inte ser det som en engelsk inrikesangelägenhet.

  Men vilken är reaktionen? Är det Ok att islänningar lider för att Gordon Brown missbrukar terroristlagstiftning för att vinna inrikespolitiska mål? Det rimliga vore att frysa brittiska banktillgångar i de övriga nordiska länderna så länge detta pågår, som säkerhet för isländska tillgångar.

 5. Chrille says:

  Nato kan enbart Natoländerna besluta om.

  Påstod jag något annat kanske? Du har en väldig förmåga att påstå något din motståndare inte sagt, och sedan använda detta ditt eget påhitt som ett motargument. Den sortens retorik är inte hederlig, men samtidigt mycket avslöjande. Du svarade dessutom inte på frågan.

  För övrigt så är mina källor främst amerikanska och asiatiska. Bla Asia Times där också många tunga journalister skriver för att nämna en engelskspråkig. Annars skrivs en hel del i Washington post, Times, The Economist osv, för att inte tala om allt som kan hittas på amerikanska .gov sajter.. Även therealnews har ofta djupa intervjuer med makthavare, div. utrikeskorrar och diverse folk från finansmarknaden, militären (amerikansk) osv.. Svensk media läser jag inte alls, de rapporterar bara om “bekväma” nyheter som sport, skvaller osv, fullkomligt menlöst. Sin granskande roll har de abdikerat fullständigt. TV har jag inte längre heller.

 6. site admin says:

  Nan, gör är helt rätt. Jag tror dock inte på öga för öga, tand för tand.

 7. Nan says:

  Det var bara en idé vad man kunde göra. Det viktiga som jag ser det är att man inte sitter still i båten, utan gör något.

 8. Erik says:

  Nan, gör är helt rätt. Jag tror dock inte på öga för öga, tand för tand.

  Öga för öga är aldrig bra, men samtidigt så borde något hända när Storbritannien behandlar ett helt litet land som terrorister. Det är ju jäkligt oschysta styrkeförhållanden också med UK som är nästan 200 ggr så folkrikt som Island, så om övriga Norden kan hjälpa till och trycka på UK i rätt riktning så är det ju bra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.