Ingen avstängning från Internet

Såg att Oscar Swartz skrivit om Telekompaketet och att det viktiga tillägget 166 (§ 32a) nu på något sätt tycks ha försvunnit. Det handlar alltså om möjligheten att stänga av folk från Internet.

Med rätta ifrågasätts vad rådet sysslar med. När Europaparlamentet röstade för Amendment 166 så trodde man att diskussionen om avstängning från Internet skulle vara över. Men tydligen inte.

Förslaget har även kommit här i Sverige, ni minns säkert Renforsutredningen. Men detta förslag såg vi i Centerpartiet till att det hamnade i papperskorgen. Det skedde i och med överenskommelsen om sanktionsdirektivet. Justitieminister Beatrice Ask och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skrev också på Brännpunkt:

“Förslaget i den sk Renforsutredningen om att internetleverantörerna ska ges rätt och skyldighet att stänga av abonnenter, vars abonnemang upprepade gånger använts för upphovsrättsintrång, har fått stark kritik.

Många har påpekat att avstängning av ett abonnemang är en ingripande åtgärd, som kan få allvarliga följder i ett samhälle som vårt där tillgång till internet är en avgörande välfärdsfråga. Regeringen går därför inte vidare med detta förslag.”

Jag har idag varit i kontakt med näringsdepartementet, arbete pågår och jag väntar på ett positivt svar. Att Sverige nu skulle ställa sig bakom ett EU-direktiv som innehåller avstängning från Internet är orimligt. Då är överenskommelsen om sanktionsdirektivet bruten.

En överenskommelse som jag ju å andra sidan inte ändå brukar hylla. Men kanske finns det en öppning. Blev uppmärksammad på ett inlägg på Politikerbloggen av moderaternas partisekreterare Per Schlingmann. Självklart gör jag vad jag kan för att backa tillbaka bandet innan den olyckliga överenskommelsen i mars.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Ingen avstängning från Internet

 1. Josef says:

  Hej Johan,
  kanonbra att du gräver i denna fråga, även 166 var ju ett Svenskt förslag, förstärker Renfors, och borde väl därför uppmärksammas ännu mer.jag länkar till ditt inlägg.
  Off-topic: Jag har med några andra medborgare skickat 5 frågor till dig, som jag gärna vill att du tar dig några minuter att besvara. Alla dina kollegors svar återfinns på http://www.riksdagssvar.se.
  /mvh
  Josef

 2. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro says:

  Har inte tillägg 166 nu smusslats bort? Läser man dokumentet ser man det, och flera bloggar uppmärksammar.

  EU-demokrati, jo tack…

 3. Perty says:

  Du kan väl posta en kommentar här när du får svar från näringsdepartementet. Är det nått man själv kan göra för att påverka detta?

  När det sen gäller sanktionsdirektivet så är det väl så att det inte finns några belägg över huvud taget för att någon av de förslag som dels fanns i Renforsutredningen eller Sanktionsdirektivet skulle ha någon som helst effekt på den “illegala” fildelningen?

  Jag hade en lång mailkonversation med Renfors medarbetare/utredare om just detta när det begav sig. Men ingen kan visa på någon undersökning över huvud taget som faktiskt kan visa att det fungerar.

  Vill du ha lite krut och diskussionsunderlag för dina partivänner och kollegor i riksdagen så rekommenderar jag läsningen av bla Lunds Universitets juridiska fakulteten remissvar eller en uppsats från den samma:
  http://www.jur.lu.se/Internet/Biblioteket/Examensarbeten.nsf/0/6FC8F7DF2819DDF1C1257447002B024A/?OpenDocument

  Om 2004/48/EG i uppsatsen:
  “Sammantaget visar det sig att problemen med lagförslagen är alltför många och omfattande för att motivera ett genomförande.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.