Bosse Ringholm, Göran Perssons springflicka

Under en interpellationsdebatt i riksdagen igår (fredag) kallade Bosse Ringholm EU-minister Cecilia Malmström för “statsministerns springflicka” eftersom interpellationen var ställd till statsministern men han hade överlämnat den till ansvarigt statsråd som är Malmström.

Vår vice talman Birgitta Sellén (c) agerade alldeles lysande och skällde ut Ringholm. Hans härskartekniker är välkända och att han är nedlåtande mot kvinnor är ingen nyhet.

Men utöver dessa tråkiga personlighetsdrag så måste han även ha ett otroligt dåligt minne. Hur kan man annars förklara att han blir upprörd för att en interpellation till statsministern överlåts till annat statsråd. Låt oss titta på vad Göran Persson gjorde under förra mandatperioden, 2002-2006.

Under hans sista år som statsminister (2005/06) så ställdes 15 interpellationer till honom. Han överlåt alla 15 till andra statsråd! Även när det handlade om statsrådsberedningen och regeringskansliet som statsministern är direkt ansvarig för. Gissa vem Göran Persson då överlät interpellationerna till….. Just det, sin lilla springflicka, vice statsminister Bosse Ringholm!

I själv verket så övertog Ringholm 6 av de 15 interpellationerna till statsministern det året. Året före (2004/05) fick Göran Persson 16 interpellationer och han överlät samtliga till andra statsråd, varav två till Ringholm. 2003/04 fick Persson 20 interpellationer och överlät 17 till andra statsråd, varav en till Ringholm. 2002/03 fick Persson 11 interpellationer, överlät 8 men dock ingen till Ringholm. Under den mandatperioden så fick alltså Ringholm vara springflicka åt Göran Persson vid inte mindre än nio tillfällen, snacka om springflicka!

Att Bosse Ringholm har riktigt dåligt minne, eller så förtränger han vad som hände under hans egen tid som minister, visade han dock redan i maj förra året. Då interpellerade han nämligen Fredrik Reinfeldt om varför Reinfeldt överlåter interpellationer till andra ministrar. Att Göran Persson överlåtit 56 av 62 interpellationer under mandatperioden före verkade vara utsuddat från hans hårddisk. Hur ser då Reinfeldts statistik ut? Han har fått 39 interpellationer hittills under mandatperioden och av dessa har han själv besvarat 5. Med andra ord en klart mycket högre procent som han besvarar själv än vad Persson gjorde.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.