Lurad sosse

Kan inte låta bli att blogga om en lurad skånsk sosse. Hon heter Christine Axelsson och är oppositionsråd i Region Skåne.

Angående alliansens närtidssatsningar på infrastrukturen för 2009 och 2010 så har hon har sagt i en intervju i Skånska Dagbladet att: “Av de drygt 5 miljarder, som försvann från den skånska infrastrukturen i juni 2007, var ungefär 4 miljarder planerade järnvägsobjekt på exempelvis Södra stambanan, Västkustbanan, Lommabanan, Söderåsbanan och Trelleborgsbanan. Om dessa har regeringen inte sagt något”.

Hon måste vara grundlurad av sin egna gamla regering. Hon tycks på fullt allvar tro att det fanns pengar i de socialdemokratiska budgetarna till varenda järnvägsspår i Skåne som de nämnde i sina långtidsplaner. Det var önsketänkande som de försökte lura i väljarna, men att till och med deras egna regionpolitiker gick på det trodde jag inte.

När alliansen tog över 2006 så var det en differens på ungefär 100 miljarder kronor mellan det som socialdemokraterna hade skrivit i sin infrastrukturplan och vad det fanns i anslagna pengar. Så länge som man inte sätter en sedelpress i Banverkets- och Vägverkets källare i Borlänge så blir det helt omöjligt att genomföra det som utlovats. Att trafikverken var tvungna att göra neddragningar i sina investeringsplaner kan vem som helst räkna ut. Att skylla på den nuvarande regeringen och hävda en “besparing” är att fara med osanning.

Inför valet 2006 så fick Vägverket och Banverket i uppdrag att “sätta spaden i jorden” på ett antal platser runt om i landet. När verken protesterade och sa att det inte fanns pengar till att fullfölja projekten så fick de till svar att det skulle ordnas senare bara de såg till att påbörja vägen eller järnvägen före valet. Seriös infrastrukturplanering var klart underordnat fortsatt socialdemokratiskt regeringsinnehav. Vi i alliansen väljer en annan väg, vi finansierar projekten innan de sätts igång.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Lurad sosse

 1. floodis says:

  “vi finansierar projekten innan de sätts igång”

  Jag förstår inte riktigt hur du menar nu. Regeringen har hittills avsatt 100 miljoner kr för Södertörnsleden. Projektet har beräknats kosta totalt över 3 miljader kr. Vilket är 3% av finansieringen av vägen om jag inte räknat fel. WOW vilken skillnad mellan sossarnas 0% och eran 3% 🙂

  Rätt hade det varit om du hade skrivit “vi finansierar projekten delvis innan de sätts igång”.

  Men ja, vi får se hur det blir i budgetpropositionen också.

 2. site admin says:

  Bra fråga floodis. Många sossar har försökt misstänkliggöra det som Åsa Torstensson la fram i förra veckan genom att påstå att en massa väg- och järnvägssträckor inte fanns med.

  Det som Åsa presenterade är de miljarder som finns med i budgeten för 2009-2010, den s.k. närtidssatsningen. Det är alltså bara sådana pengar som behövs för de här två åren. De allra flesta projekt är inte så färdigplanerade (och färdigöverklagade…) att bygget och därmed kostnaderna kommer under de kommande två åren. Resten av pengarna finns med i långtidssatsningen, dvs i infrastrukturpropostionen för 2011-2021, som presenteras om några veckor (alltså inte i budgetpropositionen).

  I själva verket var det så att Åsa och hennes medarbetare “dammsugit” Sverige på projekt som faktiskt kan startas så här snabbt. Nästan allt som kunde ingå i närtidssatsningen 09-10 finns med.

Leave a Reply

Your email address will not be published.