Bilskojare i ny tappning

Idag har Rapport haft som nyhet att det finns ett antal personer, även utan körkort, som har oerhört många bilar. Åtminstone står de som ägare. Givetvis är det helt andra personer som egentligen anser sig äga bilen och som drar på sig alla böter och skulder som sedan inte betals av bilmålvakten. 1 700 bilar och skulder på 3,5 miljoner är toppnoteringen för en målvakt och totalt finns det obetalda trafikförsäkringar på över 200 mkr. Enligt Krfm så finns det ca 100 bilmålvakter i landet som tar betalt för att dra på sig skulder som de givetvis aldrig har för avsikt att betala.

Nyheten är väl inte speciellt ny, DN skrev t.ex. om det redan i början av året, men det måste vara något fel i lagstiftningen när bilen inte kan mätas ut av Kronofogden pga att det krävs ytterligare bevis på vem som är rätt ägare än det som står i bilregistret. När det är bilen som är orsak till skulderna (det är självklart inte bilen som är skyldig, det är föraren), för t.ex. obetald trafikförsäkring, p-böter, trängselskatt eller fordonsskatt så ska bilen kunna mätas ut.

Jag ska ta upp frågan när vi har nästa möte på justitiedepartementet.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.