Civilkuragelag

Här kommer en kort bloggpost från skuggan några meter från Sövdesjön. Jag ska försöka svara på andra kommentarer när jag kommit till en uppkopplad dator.

Som jag tidigare skrivit så tror jag inte på någon slags civilkuragelag. Ska den inte träffa fel (det ska inte vara olagligt att vara rädd eller bli handlingsförlamad i svåra situationer) så måste den vara så vag att den blir tandlös. Trots detta ska det alltså tillsättas en utredning om en civilkuragelag.

Hade jag fått bestämma själv så hade det inte blivit någon utredning ens, men detta är givetvis en kompromiss som det måste bli i samarbeten. Och jag kan leva med den här kompromissen utan större problem, det är trots allt bara en utredning.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

7 Responses to Civilkuragelag

 1.   says:

  Men självklart röstar du JA! för en sådan lag om det blir verklighet, oavsett hur vag den är om du så bara misstänker att det gynnar din karriär. I värsta fall får du väl stå i talarstolen och gråtandes spela teater och åkalla mamma.

 2. Erik Hultin says:

  Det är bra det. Är din och Centerpartiets ståndpunkt densamma i detta?

 3. site admin says:

  Varför skulle det vara konstigt att i ett samarbete ibland gå med på saker som man egentligen inte tycker är någon bra idé? Den som någon gång samarbetat, jobbat i ett arbetslag, levt i en familj eller överhuvudtaget umgåtts med andra människor vet att man måste kompromissa. Så fungerar det även när flera partier samarbetar.

  Jag tror att vi i Sverige levt så länge med en socialdemokratisk enpartiregering att många glömt bort hur en flerpartiregering måste fungera. Den som inte vill ha kompromisser inom politiken får väl rösta på socialdemokraterna och hoppas de får över 50 %. Då sker åtminstone kompromisserna inom stängda dörrar på Sveavägen (eller i LO-borgen) så att alla lättlurade medborgare åtminstone får tro att det inte skett några hemska politiska överenskommelser där något eller några partier tvingats kompromissa med vad man egentligen vill.

  När jag skriver om rättspolitiska frågor så skriver jag alltid som partiet tycker eftersom jag är talesman i de frågorna. Skulle det finnas någon skillnad mellan min och partiets uppfattning (som t.ex. i frågan om livstidsstraffet) så skriver jag alltid det.

 4. Erik Hultin says:

  En sidofråga i detta som kan ha betydelse. Vet du, Johan, hur FP resp. M ställer sig till att införa en civilkuragelag? Att KD vill ha en sådan vet jag, men min fråga kommer sig av en undran om deras agenda skulle kunna bli den som styr alliansen i just denna fråga.

 5. BBA says:

  Det är skillnad på att kompromissa om en skattesats på några procent hit eller dit, och kompromissa i frågor som går tvärtemot både mänskliga fri- och rättigheter och tidigare mycket klart uttalad partilinje.

  Om du tycker det blir tjatigt att det ständigt återknyts till FRA-frågan, vilket ämne du än skriver om, är det inte konstigt. Get used to it. Frågan kommer att förfölja dig och alla andra hycklande centerpartister gott och väl fram till nästa val. Tro inget annat. Din argumentation att politikens villkor i denna fråga var att välja mellan pest och kolera är djupt ohederlig – och det vet du.

 6. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro says:

  BBA!

  Jag kan inte hålla med dig mer.

  Så länge som den personliga integriteten och demokratin i Sverige är hotad, så är det numera de frågorna som kommer att vara högst på dagordningen.

 7. site admin says:

  Erik, eftersom en utredning nu tillsätts så är även m och fp med på det. Sedan är det ett långt steg till lagstiftning. Liksom vi i Centerpartiet har m och fp tidigare varit skeptiska.

  BBA, jag svarade på frågan om varför det nu blir en utredning om civilkuragelag och det svaret hade inte ett dugg med FRA att göra. Eller du menar att en eventuell civilkuragelag skulle gå tvärtemot mänskliga fri- och rättigheter? Knappast. Så varför var min argumentation då djupt ohederlig? Eftersom jag inte vet det får du gärna svara på det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.