Bodström gör det igen

Det blir som en liten följetong. En serie i vad f.d. justitieminister Thomas Bodström tycker nu som han inte tyckte eller gjorde när han var justitieminister. Dagens avsnitt handlar om tingsrätter. Under sina sex år som justitieminister lyckades han lägga ner nästan två tredjedelar av landets tingsrätter. Jag ska ärligen säga att det behövdes en reformering av den gamla tingsrättsorganisationen, men socialdemokraterna gick alldeles för långt i sin centraliseringsiver som på så många andra områden.

Domstolsverket kom med förslag efter förslag på nedläggningar i län efter län. Bodström höll med. Centralisering skulle det vara. Men när valet 2006 närmade sig så upphörde nedläggningsbesluten (det är regeringen som beslutar, men rapporterar till riksdagen och där blir det också en debatt vid varje beslut). Inte svårt att förstå varför. Det som egentligen kvarstod då var största delen av Norrland, Skaraborg, Södermanland och delvis Örebro.

Vi vann valet och eftersom vi under hela Bodströms centralisering av tingsrättsorganisationen sagt att det inte gjordes tillräckliga helhetsbedömning vid nedläggningarna så stoppade vi upp reformeringen. Detta även om vi redan då visste att det fortfarande fanns reformeringsbehov i de län där Bodström inte gått fram med sin slåttermaskin ännu. Nu har den stora Norrlandsutredningen kommit och den var tyvärr inte mycket att hänga i granen. Den borgerliga regeringen vill inte ha ett rättsväsende på distans och därför genomförs inte den stora nedläggning av tingsrätter i Norrland som föreslogs.

Däremot har vi lagt fram en skrivelse till riksdagen om vilka slutliga reformeringsbehov som alliansen avser göra. Det innebär att tingsrätterna i Katrineholm, Lidköping, Mariestad och Karlskoga läggs ner. Däremot blir samtliga elva tingsrätter i Norrland kvar. Det görs också en del förändringar vad gäller s.k. tingsställen och kansliorter.

Vad tycker då socialdemokraterna med Thomas Bodström i spetsen nu när de är i opposition? “Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tingsrättsorganisationen som den ser ut i dag inte bör förändras.”

Ingenting ska förändras. Precis så långt som Bodström hunnit innan valet 2006 kom för nära var lagom. De argument som fanns för nedläggningar i alla andra län finns nu inte kvar för de län som inte hanns med av S-regeringen. Trovärdigt? Knappast!

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Bodström gör det igen

 1. steelneck says:

  Hur är det själv med kappvänderiet angående FRA?

  IDG har ju just rapporterat att ni tänker driva igenom det svineri som jag bara trodde totalitära regimer sysslade med, och detta samtidigt som FRA mfl. myndigheter blockar sig från creeper. -> Medborgarna skall övervakas som misstänkta brottslingar, samtidigt som makten undanber sig granskning. Är offentlighetsprincipen nästa sak till giljotinen? När skall det hittas på en ursäkt för att ställa in nästa val?

  Beror detta på att vi ligger krig, såsom Carl Bildt sade i Indien igår?

  I don´t think we can ever be militarily defeated by the Taliban´s – but building peace is inherently more complex than just winning a war.

  We, ever be militarily defeated … just winning a war?

  Jag tror defenitivt inte att svenska folket gett er stöd för deltagande i något sådant! Å defenitivt inte börja bete er paranida gentemot den egna befolkningen. Fast det är väl en naturlig konsekvens, att makthavare blir rädd för det egna folket när de vet att de beter sig illa.

 2. site admin says:

  Diskussionen är precis som förra våren antar jag. Har inte pratat FRA med någon sedan jag gick på föräldraledighet så jag har inte mer information om vad som hänt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.