Är det så socialdemokrater ser på våra lagar?

Jag kan inte låta bli att blogga lite om kommunpampen Bengt Niska i Pajala (om ni går in på länken kommer ni till Pajala kommuns hemsida, lägg speciellt märke till deras “slogan”) även om många andra redan gjort det före mig. Jag tänkte dock inte ägna mig så mycket åt maktfullkomligheten som han visade när han på stående fot utlovade en tomt till Charlotte Kalla (sedan när har kommunstyrelsens ordförande fått den befogenheten) och inte heller om vilken missräkning hans tomtgåva blev. Jag tror i vart fall att Niska hoppades på att Charlotte Kalla skulle flytta tillbaka till Pajala och betala skatt där. Hon bor nu i Östersund. Men hennes svar måste gjort honom besviken: “Jag hade gärna velat ha en stuga där. Nere vid älven.”

Istället tänkte jag kommentera hans förakt för Sveriges lagar. Inte oväntat har han fått kritik för sitt tomtlöfte eftersom det enligt kommunallagen inte är lagligt att gynna enskilda. Vad svarar då socialdemokraten Bengt Niska på detta argument? Jo, “det är tillåtet om ingen överklagar“. Va? Det väl precis lika olagligt oavsett om någon överklagar eller inte.

Eller menar Bengt Niska att det är lagligt att köra rattfull så länge som polisen inte tvingar en att blåsa, det borde då också vara lagligt att fuska med skatten om inte deklarationen råkar granskas, och det kanske även är lagligt att slå frun så länge som hon inte anmäler det? Är det en allmän socialdemokratisk uppfattning att det är “lagligt” att bryta mot lagarna om ingen upptäcker det eller protesterar?

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

6 Responses to Är det så socialdemokrater ser på våra lagar?

 1. Leffe says:

  Jag tror inte att det är en socialdemokratisk uppfattning, men däremot en inte helt ovanlig uppfattning bland kommunfolk – partifärgen spelar nog mindre roll. Det finns säkert även centerpartister som agerar på likartat sätt… Vanligast är det nog när de vill gynna lokalt näringsliv genom förmåner utöver det normala. Då är syftet inte bara PR som i detta fall, utan oftare att försöka rädda arbetstillfällen i kommunen.

  Men i sina egna ögon är Niska “kungen av Pajala”, klart att han tycker sig få göra som han vill. Kommunalt självstyre brukar kommunfolk kalla det, men naturligtvis är det en grov feltolkning av vad det kommunala självstyret innebär.

  Men nu lär väl någon överklaga beslutet, de som är klagoberättigade är väl folkbokförda i Pajala eller de som äger fast egendom inom kommunen?

  Man kan naturligtvi tänka sig att anmäla Niska till JO, som ju kan pröva hans och kommunens agerande. Möjligen kan det hela dessutom vara åtalbart som trolöshet mot huvudman, eftersom brottet mot kommunallagen är uppsåtligt och det är ett rent slöseri med kommunens tillgångar.

 2. Ola Hyltén says:

  Leffe har rätt i att det inte enbart är en (s) fråga. Det känns som om det lika bra kunde varit Kung Göran (m) i Vellinge eller Egil Ahl (s), fd självutnämnd Kung i Trelleborg, som tänkt till!

  Att betrakta det som ok så länge ingen överklagar är verkligen ett lysande tecken på när man tappat respekten fullständigt eller kanske bara att man har haft en väldig otur när man tänkte!

  Problemet ligger inte i att det är kommunpolitiker utan att det är kommunpolitiker som suttit för bekvämt för länge och börjar betrakta sig själva som ofelbara. Politiker på alla nivåer ska inte sitta för länge! För länge är när de börjar tappa kontakten med den verklighet som väljarna lever i och respekten för den verkligheten. Eller är det kanske när de börjar för många svar med “Vi har tillsatt en utredning…”?

 3. site admin says:

  Jag tror inte att “kommunfolk” är ett dugg mer olagliga än andra. Inställningen att “Stockholm” inte ska lägga sig i finns både i norr och söder och inom alla partier, liksom bland folk utanför politiken, men det är en helt annan sak att säga att det är tillåtet att bryta mot lagen om ingen överklagar. Det är ett förakt mot lagstiftningen och därmed ett förakt mot demokratin.

  Jag har träffat många centerpartistiska kommunföreträdare, även sådana som suttit som kommunstyrelseordförande under lång tid, och jag har aldrig hört någon uttrycka sig på det sättet som Bengt Niska gör.

 4. Ola Hyltén says:

  Det är en rutten inställning och alla ska vi va tacksamma att han inte tänkte längre än så. Nu har han visat hur han tänker!

  Det är helt klart fler som ligger nära Niska i attityd och anser att de är mer eller mindre allsmäktiga, eller vill va det, i sina respektive kommuner. Cyniskt kanske men jag tror det. Det är alltid trevligt när de avslöjar sitt rätta jag och sin inställning offentligt. Med lite tur kommer folk i håg det till nästa val och byter ut honom.

 5. Nåja, i ärlighetens namn skall väl sägas att just det här fallet inte var särskilt upprörande. Du får inte glömma att tomtpriserna där uppe är helt annorlunda än här nere i söder.

  Jag köpte en tomt på 5000 m2 mitt inne i “centrala” Harads för 30kkr, så en villatomt i, eller rent av utanför, Pajala lär inte kosta mer än så.

  Men jag håller med dig om att gubbens ordval avslöjade en hel del…

 6. steelneck says:

  Jag tycker det är pinsamt, och det säger en del om Niska. Jag undrar stilla vilka fler “priviligierade” som despoten belönar på kommunmedborgarnas bekostnad?

Leave a Reply

Your email address will not be published.