Nu kan vi andra köra över kristdemokraterna i äktenskapsfrågan

Jag har haft så fullt upp under dagen, bland annat med en maratondebatt över 3,5 timme om buggningen (jag har inte orkat skriva så mycket inför buggningsdebatten och beslutet, känns som om jag gjort det så många gånger förr, men läs gärna Annie Johanssons inlägg om beslutet), att jag inte läst eller hört någonting om sju kristdemokraters svek tidigare.

Idag (onsdag) skrev sju kristdemokratiska riksdagsledamöter på Brännpunkt att de tänker gå mot sin egen partiledares proposition om utländska kvinnors rätt till abort i Sverige.

Om de tror att de kan sköta allianssamarbetet på det sättet så har de missuppfattat vad ett samarbete är. Har man kommit överens så kan inte en stor del av ett parti sedan rösta mot förslaget. Vi andra tre allianspartierna har också haft frågor där det varit djupa motsättningar, men vi har stått fast vid våra överenskommelser. Det har hänt att en ledamot lagt ner sin röst (Fredrick Federley om signalspaningen). Det var inte bra, men det är stor skillnad mellan att en ledamot lägger ner sin röst och att sju röstar mot. Om oppositionen varit mot förslaget hade de sju kristdemokraterna förändrat majoritetsställningen.

När kristdemokraterna nu splittrar alliansen i denna fråga så kan jag bara tolka det som att de tycker att det är okej att vi inte håller ihop i alla frågor där vi egentligen har lite olika synpunkter. Det betyder med andra ord att vi andra tre allianspartierna nu, utan att kristdemokraterna ska klaga på oss, kan driva genom den könsneutrala äktenskapslagstiftningen utan hänsyn till dem. Jag kommer att förorda att riksdagen ska ta ett initiativ till ny könsneutral äktenskapslagstiftning så fort som regeringens remissrunda är färdig och det står klart att det inte blir någon proposition i rätt riktning.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Nu kan vi andra köra över kristdemokraterna i äktenskapsfrågan

 1. Peter Carlsson says:

  Federleys ställningstagande för demokrati och den mänskliga integriteten gjorde nästan att han blev en hjälte för mig i den frågan. Jag tycker att aliansen är viktig och bra, och att det ska upprätthållas, men inte till kostnaden av tex viktiga demokratiska principer faller bort. Om det nu är lika dant för för kristdemokraterna i abortfrågan tänker jag inte hålla det mot dem. Däremot hoppas jag att vi har bättre argument som kan övertyga dem om att inte rösta emot det förslaget. OCH att det förhoppningsvis går igenom. Lika fullt tycker jag också att vi med all rätt kan köra över dem i frågan om äktenskap då det är en viktig fråga om vilken människosyn man har.

  Jag hoppas verkligen att du lyfter fram frågan i riksdagen och hoppas att det kommer att bli en ny könsneutral äktenskapslagstiftning.

  /Peter Carlsson

 2. Den medvetna strävan och tendensen med sekularisera partiprogrammet tycks vara att “bredda” partiet. Man kan fråga sig om inte kristdemokraternas troliga försök till anpassning av sin tidigt traditionellt kristna politik till en mer “anpassad” ideologi medför ett problem. Vad skulle en anpassning för ett kristdemokratiskt parti, som säger sig vila på en kristen värdegrund, mot de andra borgerliga partierna innebära? Den kristna profilen är ju själva existensberättigandet – själva affärsidén! Att tona ner partiets kristna idébakgrund innebär att man blir ett parti bland alla de andra borgerliga partierna. För samtidigt som den traditionellt kristna idépolitiken är kristdemokraternas akilleshäl så är den kanske också deras behållning. Även om den traditionella idépolitiken inte samlar en större skala tycks den genom historien varit nog för att ge riksdagsplatser. Men om profileringen försvinner i ett försök till anpassning kommer partiet nog göra så med. Ett kristdemokratiskt parti utan kristdemokratiska profileringsfrågor har en begränsad – eller ickeexisterande – roll att fylla.

  Men samtidigt är Sverige ett av världens mest sekulariserade länder och kristdemokraterna vill fånga väljare. Frågan är då hur långt man kan gå i sin anpassning? Vart ligger gränsen? Tynar de bort om de blir ett av alla de andra borgerliga partierna – ytterligare en i gröten?

  Min (vår) tro och förhoppning är att Kristdemokraterna snart bara existerar i minnet och denna ”allians” går i sank för alltid!

  Läs gärna mer om vår konkursanalys av Kristdemokraterna på vår blogg!

 3. site admin says:

  Intressant att Örebro Socialdemokratiska Studentklubb hittat hit.

  I sakfrågan blev det så att ingen kristdemokrat röstade mot förslaget. Hörde att de kritiska var utkvittade, men om det gällde alla sju vet jag inte. Hur som helst tycks partipiskan ha använts hårt det senaste dygnet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.