En timme över

I väntan på flyget hem så har jag nu tagit en promenad i centrala Vilnius. Skönt att hinna se något mer än konferenslokalen. Vilnius är inte en av de trevligare städerna som jag upplevt, inte speciellt turistvänligt och ganska nedgånget även inne i centrum, inte minst i Gamla Stan.

Hade jag haft kapital till det så hade det säkert varit en långsiktigt mycket god affär att köpa slitna fastigheter i centrala Vilnius för att renovera och sälja vidare.

Annat som slagit mig under promenaden är den stora närvaron av svenska företag, inte minst banker och telekomföretag, samt att jag verkligen gillar svenska parkeringsvakter så fort jag kommer utomlands. Ändå är litauerna parkeringsbegåvningar i jämförelse med tex fransmän.

Kostnadsnivån är behaglig, skulle uppskatta att det är ungefär halva priset här i jämförelse med Sverige (Stockholm, det är inte en obetydlig skillnad inom Sverige). Souveniren nummer ett är utan tvekan bärnsten, i alla dess former och konstruktioner.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

One Response to En timme över

  1. steelneck says:

    Ahh du har varit och frotterat dig med Big Bang konceptet från Halliburton, Lockheed Martin, Boeing, ChevronTexaco.. Visst, inget fel i det, klart att vi skall samarbeta med våra grannar, men bara så att du är medveten om det Del 1 och Del 2 (rent ut sagt spännande läsning).. Men med tanke på USAs skuldsättning och dollarns prekära situation som världsvaluta, så kan det vara så att herr Putin har spelat skjortan av USA. Bush militära galenskap kan vara en desperat handling på en förtvivlad situation. De är i princip i schack matt, såvida de inte startar tredje världskriget och börjar använda sina kärnvapen.

    Världen har nog aldrig varit i en så instabil situation som nu. Tyvärr är medierna lika tysta nu som de var inför andra världskriget, antagligen försöker chefredaktörerna sas. sitta still i båten, de kan väl i många fall förlora jobbet om de skriver “fel”, för genom media-koncentrationen så kolluderar ofta internationella kaptialintressen i allt från media till olja och vapenindustri. Vi kan idag stå inför ett dollarras där dollarn sjunker ned mot 2-4 spänn, det räcker med att Kineserna börjar omplacera (de är största ägaren av dollar) så är vi där på ett par dagar. Många stora kapitalägare har nog börjat inse situationen och det är väl precis på grund av detta som guldpriset nu rusar, sist guldpriset var på dessa nivåer (1978), så föll dollarn ned mot 4 kronor.

    Googla gärna på “world currency freeride” och “Kissinger petrodollar” för att förstå sammanhanget med den prekära dollarsituationen i smaband med de två artiklarna på hos Asian Times ovan. Behöver du en snabb grundkurs i ekonomi och hur pengar skapas så kan jag rekommendera den animerade filmen money as debt som förklarar rätt bra vilka det är som tjänar på ett skuldsatt USA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.