Rimligt att stå åt sidan för förtroendets skull

Jag har inte varit det minsta involverad i statens försäljningsfrågor och vem som fått vilka rådgivningsuppdrag hit eller dit. Det är inte heller några frågor som jag som varken privatperson eller politiker är så där speciellt intresserad av. Men jag är intresserad av frågan om regeringens förtroende och med tanke på det så kan jag inte låta bli att tycka till om Carnegieproblematiken.

Efter de misstankar som nu riktas mot Carnegie så är det inte konstigt att det ställs frågor runt f.d. Carnegiechefen som är ordförande i regerings råd för minskat statligt företagsägande samt runt den f.d. Carnegiejurist som nu är ny statssekreterare hos Mats Odell. Jag har ingen aning om de har gjort något fel eller inte, men jag tycker att det är tämligen logiskt att de blir ifrågasatta. Självklart är de oskyldiga till motsatsen bevisas, men det är inte samma sak som att det finns fullt förtroende under den tid det tar innan Odells aviserade utvärdering av frågan blir klar.

Jag tycker att det är rimligt att de båda får stå åt sidan tills utvärderingen är klar. Det betyder inte på något sätt att att de pekas ut som skyldiga till någonting. Det är så viktigt med fullt förtroende kring utförsäljningen av de statliga bolagen att det är bättre att vara på den säkra sidan ur alla aspekter.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to Rimligt att stå åt sidan för förtroendets skull

 1. Nisse Nilsson says:

  Det är ju lite märkligt att Forseke och Carnegie ska behöva rädda ansiktet på Odell. Min slutsats kan tyvärr inte bli någon annan än att Forseke och den nuvarande Carnegieledningen har betydligt bättre omdöme än Odell och det gör mig orolig.

  http://www.carnegie.se/images/Carnegie-regeringen%20(ENG).pdf

 2. site admin says:

  Att det är Forseke och Funered som själv avgår är väl fullt logiskt. Varför skulle Odell offentligt sparka dem? För alla parter är den rimliga lösningen att de själv avgår.

 3. Nisse Nilsson says:

  Varför ska Forseke och Funered avgå själva om deras chef har fullt förtroende för dem? Har verkligen F&F avgått frivilligt utan påverkan? Jag måste säga att jag har svårt att tro att F&F inte har fått en uppmaning att själva avgå. Med tanke på FI:s kritik som ju även spiller över på den tidigare ledningen (Forseke) i Carnegie och de konsekvenser den fått för Carnegies styrelse och vd tycker jag att det fanns all anledning för Odell att uttala att hans förtroende för F&F var skadat även om han inte gett dem sparken. Kritiken kom ju faktiskt från en statlig myndighet och inte från någon kvällstidning. Jag tycker faktiskt att det finns funktioner där man ska ställa extra höga krav på företrädarnas oförvitlighet ett sådant är regeringen/regeringskansliet, ett annat våra domstolar. Tyvärr verkar det snarare ha blivit regel än undantag med ministrar som skattefifflat och att vi har ett justitieråd som gjort sig skyldig till sexköp är ett skämt. Men det kanske bara är jag som har en antikverad uppfattning om förtroende och rättskänsla.

 4. site admin says:

  Nisse, det är ju precis det jag skrev. Det fanns ingen anledning för Odell att offentligt sparka dem utan det var bättre att de själva fick “välja” att avgå.

  Håller med dig om att det är ett stort problem med ett justitieråd är dömd för sexköp. När du skriver ministrar som skattefifflat så menar du kanske att de använt svart arbetskraft? Det är också olyckligt, och det finns ministrar både på allianssidan som i den förra sosseregeringen som medgivit att de använt svart arbetskraft (barnpassning om jag minns rätt). Samtidigt tycker jag inte att en person som tidigare i sitt liv begått något olagligt eller för den delen omoraliskt helt ska vara diskvalificerad från att senare i livet inta en ministerroll. Hur många skulle det egentligen finnas bland svenska folket som helt ärligt skulle kunna svara att de aldrig gjort något olagligt i sitt liv? Inte jag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.