5 394,72 kr

Jag har varit på Nordiska Rådets möte i Göteborg och inte kunnat uppdatera på ett par dagar, och därför är jag lite sen angående taxikostnaderna. Sven-Erik Österbergs 77 000 kr är helt obegripligt. Det handlar om ca 300 kr per dag i snitt och då räknar jag in alla lördagar och söndagar med. Taxi ska få användas när det saknas andra lämpliga färdsätt, men oftast kan man åka tåg eller buss största delen av vägen och sedan taxi till slutmålet. Det tycks inte Österberg ha förstått. Men jag är helt övertygad om att han kommer att skärpa sig, sådan här oerhört negativ publicitet kommer att påverka hans beteende.

Topplistan” gav jackpot för socialdemokraterna, de tog samtliga pallplaceringar. Kanske inte medaljer som de önskat sig. Dessa tre socialdemokrater var också de som åkt för över 50 000 kr – en hiskelig summa. Det var ytterligare sex ledamöter som åkt för över 40 000 kr, fyra moderater och två socialdemokrater. Min skånska c-kollega Lennart Pettersson vann den fögra smickrande förstaplatsen för vår partigrupp med ca 34 000 kr (20:e högst summa totalt). Alldeles för mycket det med. Skulle tro att det är resorna till Sturup eller Ängelholms flygplats från hemmet i Svalöv som kostat.

Själv hade jag ca 5 400 kr, men då har jag varit föräldraledig i ca 3,5 månad av de 9 månaderna. Så jag hade kanske haft 8 000-10 000 kr om jag varit i tjänst hela perioden. Hade väl hamnat någonstans i mitten med den summan. Det är också väldigt mycket pengar, men jag tycker att det går att försvara. Jag är noga med att åka kollektivt så ofta det bara går. I begreppet “går” innebär då också att det ska vara rimligt i tid. Behöver jag åka hemifrån 5.30 på morgonen istället för 6.30 bara för att åka kollektivt hela vägen istället för att ta en taxi en bit för 100-150 kr så väljer jag taxin. Det står jag för. Ska jag fungera på ett antal möten under dagen och hålla föredrag på kvällen så betyder det mycket att åtminstone ha fått sova den där timmen längre på morgonen (att stiga upp 5.45 är hemskt nog, men 4.45 är olidligt).

Jag tycker faktiskt att det är bra att media gör kontroller av våra kostnader då och då, även om de är dåliga att förklara på varför riksdagsledamöternas uppdrag kräver mycket resande och även en hel del taxiåkande, eftersom det gör att de ledamöter som känner sig utpekade med all sannolikhet kommer att skärpa sig.

Det skulle också vara intressant om någon journalist gjorde en uppföljning på varför ett antal ledamöter har så lite kostnader för taxi. Har de verkligen gjort det jobb som kan krävas av en folkvald? Vi ska vara ute och träffa folk och gör man det så är det nästan omöjligt att undvika en och annan taxiresa. Den ledamot som sitter fast i riksdagshuset i fyra år får inga taxikostnader, men å andra sidan har han eller hon inte utfört sitt uppdrag på något bra sätt.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to 5 394,72 kr

 1. z999 says:

  Men värre saker händer väl ändå? Taxiresandet kan ju handla om att vinna en massa tid och inte bara bekvämlighet.

  “Vi ska vara ute och träffa folk och gör man det så är det nästan omöjligt att undvika en och annan taxiresa. Den ledamot som sitter fast i riksdagshuset i fyra år får inga taxikostnader, men å andra sidan har han eller hon inte utfört sitt uppdrag på något bra sätt.”

  Precis. Det där borde väl vara mer offentligt uttalat tycker jag.
  Inte ens jag som röstar på Sveriges största missnöjesparti reagerar speciellt på det här.

 2. site admin says:

  Tänk att vi är överens i en fråga…

  Samtidigt ska inte vilket taxiåkande som helst försvaras. Läste i min hemmatidning (Skånska Dagbladet) att några av de riksdagsledamöter som bor i Malmö regelmässigt åker taxi mellan Malmö och Sturup. Detta tycker jag inte är okej. Det står en flygbuss utanför Sturup som kör till Malmö så fort som alla fått sitt bagage. Ska man “bara” åka hem (och inte till ett möte med bestämd tid som man inte hinner till om man tar flygbussen) så tycker jag inte att det går att försvara en kostnad på 415 kr (fastpris för Taxi Skåne mellan Sturup och Malmö) när flygbussen kostar 95 kr (85 kr om man har 10-kort).

Leave a Reply

Your email address will not be published.