Intresset dog

Det är märkligt hur intresset för fotbolls-VM dött efter Sverige åkte ut. Jämför man med herrarnas VM så är intresset inför kvartsfinaler, semifinaler och finalen otroligt stort fastän Sverige åkt ut. Eftersom jag tidigare var så kritisk mot damernas VM så vill jag skriva något positivt.

Bredden i dam-VM är betydligt bättre än i herr-VM. I kvartsfinalerna var fem världsdelar representerade, Europa (3 lag), Asien (2 lag) samt Australien, Nordamerika och Sydamerika (ett lag vardera). I semifinalerna är det tre världsdelar med, Europa (Norge och Tyskland), Sydamerika (Brasilien) och Nordamerika (USA). Någon sådan bredd i toppen i ett VM har herrfotbollen aldrig kunnat stoltsera med.

Nu hoppas jag att Brasilien vinner. Men jag tror att det åter igen blir Tyskland.

This entry was posted in Sport. Bookmark the permalink.

2 Responses to Intresset dog

 1. Fredrik Jarl says:

  Jodå, Johan.
  Det här var ju lite kul, för det ger ju mig möjlighet att mästra dig.

  I första fotbolls-VM, 1930, har du i semifinal Argentina – USA, och Uruguay – Jugoslavien. Det är tre världsdelar.
  Eftersom det inte spelades några kvartsfinalser, utan bara gruppspel så blir inte den jämförelsen möjlig.

  Men varför gå så långt tillbaka i tiden då det går att titta på ett VM som ligger betydligt närmre i tid, VM i Sydkorea och Japan 2002.
  I kvartsfinal har vi för Europa, England, Tyskland och Spanien. För Nordamerika, USA. För Sydamerika, Brasilien. För Asien, Sydkorea. För Afrika, Senegal.
  Och så till slut Turkiet som ju hör till både Europa och Asien.

  Det ger fem världsdelar i kvartfinal.

  Semifinal. Brasilien – Turkiet och Tyskland – Sydkorea.
  Alltså precis som i dam-VM tre väldsdelar i semifinal.

  Så var det med den saken.

 2. site admin says:

  Sorry att jag glömde hur hemmaplan (och domarna) hjälpte Sydkorea fram till semifinal 2002. Men min poäng att bredden är större på damsidan håller jag fast vid. Inför pågående VM fanns det realistisk chans för länder från fyra världsdelar att vinna hela turneringen (Europa, Asien, Nord- och Sydamerika). I herr-VM har det aldrig funnit realistisk chans att något land utanför Europa och Sydamerika skulle vinna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.