Att kasta sten i glashus

Som jag skrivit tidigare så försöker socialdemokratiska kritiker överglänsa varandra i hur illa de tycker om statsbudgeten som regeringen la fram igår. Men, i denna iver glömmer tydligen Pär Nuder bort vad de själva gjort, sagt och tyckt. Kul att Peter Eriksson inte glömt.

Pär Nuder förfasar sig över de tydligare reglerna för hur och hur länge deltidsarbetande ska få stämpla upp sig. Men hur var det för tre år sedan?

I ett TT-meddelande från 30 mars 2004 kan man läsa: “För första gången lade regeringen ihop alla bitar till en helhet. Men samarbetspartierna är irriterade över flera detaljer. Inte minst handlar det om besparingar i tilläggsbudgeten för att hålla årets utgifter under taket. Regeringen vill spara två miljarder på de sjukskrivna. Den vill skärpa tillämpningen av sjukförsäkringen, sjukskrivna som inte kvalificerar sig för förtidspension måste ta ett jobb.”

Vidare angående de deltidsarbetande: “På arbetsmarknadens område föreslås besparingar på 750 miljoner kronor. Kvar finns förslaget att spara på de deltidsarbetslösa trots protesterna från v och mp.”

Det ska tilläggas att Bosse Ringholm var finansminiser då, men Pär Nuder var samordningsminister och därmed Göran Perssons högra hand.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

7 Responses to Att kasta sten i glashus

 1. De verkar ju ha det lite svårt att samsas det där röd-gröna gänget. Jag hittade ett annat kul exempel som jag skrev om:

  Och samarbetet funkar bra?

 2. steelneck says:

  Jodå, ni driver precis samma agenda som dem i fråga efter fråga. Var tog då demokratin vägen? Det finns ett ord för den sortens “valfrihet”, jag kommer just nu inte ihåg det, du kanske kan komma på det?

  Jag börjar fundera om det är någon annan som drar i svenska politikers snören..

 3. site admin says:

  Steelneck, du är nog en av få som tycker att alliansens agenda är den samma som socialdemokraternas i fråga efter fråga.

  Men på din fundering om “det är någon annan som drar” så är svaret ja. Sverige är ingen isolerad ö som inte påverkas av vad som händer i vår omvärld. Risk för ekonomisk tillbakagång i USA eller i t.ex. Tyskland, ja, det påverkar svensk ekonomisk politik. Ja, det påverkar ganska omgående hushållens ekonomi.

 4. Erik says:

  Jag håller nog med Steelneck, jag hade hoppats på en liberalisering av Sverige, men jag är extremt missnöjd med nuvarande regeringen bl.a. pga:

  FRA-förslaget, biltullar, höjd skatt på snus, dubblad fortkörningsböter, höjd bensinskatt, beskattning av nätspring men ingen skattesänkning av alkoholskatterna, inga statliga monopol avskaffade.

  Dessutom har jag inte hört talas om ett enda förslag att avskaffa något av det som Bodström införde under sin övervakningsiver.

  Vissa av dem är brutna vallöften, vissa är bara i linje med tidigare socialistiskt styre. Det är på tiden att ni gör lite mer för oss som inte vill ha ett socialistiskt styre. Jag tänker då inte gå och rösta borgerligt nästa gång om det ändå bara innebär att jag får en kamoflerad sosseregering som vill bestämma allt mer över våra liv.

 5. site admin says:

  Håller med om att regeringens politik kunde varit liberalare, men tyvärr är inte alla allianspartierna lika liberala som Centerpartiet.

  Men när vi pratar liberalisering så ser jag inte att trängselskatten skulle vara anti-liberal, tvärtom. Den sätter ett pris på hög efterfrågan på vägutrymme när utbudet inte räcker till. Liberalt i högsta grad.

  Dina exempel ang. snus, fortkörningsböter (genomfördes av förra regeringen), bensinskatt och alkoholskatt så är det exempel som visar att vi är socialliberaler och inte nyliberaler. Utförsäljning av statliga bolag pågår.

 6. Erik says:

  Det största sveket av alla står centerpartiet för efter omröstningen om FRA-förslaget. Jag kan inte tolka det här som att ni innan valet ställde er emot det:
  Förslag till öppenhetsmanifest
  Sedan vet vi vad ni gjorde. Hade ni röstat emot hade inte förslaget kunnat röstas igenom så lätt ett år efter första omröstningen.

 7. site admin says:

  FRA-diskussionen har jag lagt ner så många timmar på tidigare så den tänker jag inte ta igen. Du får helt enkelt läsa under de tidigare inläggen.

  I Öppenhetsmanifestet står det inte att vi skulle rösta mot signalspaning i tråd. Det står att vi tycker att förslaget var ett tecken på ett tilltagande övervakningssamhälle. Detta tycker jag fortfarande. FRA-förslaget innebär mer övervakning, ingen tvekan om det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.