Riksdagen har öppnat

Nu har riksdagsåret 2007/08 startat med det högtidliga öppnandet. Efter upprop kl. 11 så var det (frivillig) gudstjänst i Storkyrkan. Jag, kungen och några till var där. I år var det inte bara domprosten som talade utan även en kantor från judiska församlingen och en imam. Det har pratats en del inför gudstjänsten att det skulle vara olämpligt att bjuda in imamen eftersom han tidigare fördömt homosexuella och uttalat sig för tvångsäktenskap. Jag tycker att han har förkastliga åsikter, men det betyder inte att jag inte vill ha ett ökat utbyte mellan världsreligionerna. Jag fördömer den kinesiska regimens brott mot mänskliga rättigheter också, men det betyder inte att jag tycker att världen i övrigt ska bojkotta OS i Beijing nästa år.

Efter gudstjänsten så var det en snabb sallad som gällde innan klockan var två. Som alltid var det mycket högtidligt att gå in genom Riksdagens östra ingång på öppningsdagen. Barnkören sjöng vackert som vanligt.

Kungen höll ett kort öppningstal där han bland annat tog upp miljöfrågan och fattigdomsbekämpningen i världen. Jag tror att han pratade lite kortare tid än förra året.

Sedan var det dags för Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring. Det politikområde som han pratade mest om var miljön och klimatfrågan. Glädjande. Tycker att det är intressant att t.ex. DN skriver efter regeringsförklaringen: “Jobb och miljö stod som väntat i fokus i statsminister Fredrik Reinfeldts (m) regeringsförklaring vid riksmötets öppnande på tisdagen.” För bara ett år sedan var det ingen som trodde att en moderat statsminister skulle sätta miljön i fokus. Statsministern bjöd också in alla riksdagspartier till breda samtal om energifrågan. I övrigt var det inte så mycket nytt utöver det som redan presenterats ur budgeten. Den presenteras för övrigt på torsdag.

Inte oväntat så är Mona Sahlin kritisk till regeringsförklaringen. Läste på Johanna Meléns (Aftonbladet) blogg från riksdagsöppnandet. Där finns ett talande citat (om nu Sahlin citerats korrekt). På frågan: “Är du förvånad över att alliansen satsar fyra miljarder för att bekämpa klimathotet?” så svarar Mona Sahlin:

“– Nej, jag är inte förvånad. Det som är anmärkningsvärt är att man nu gör insatser som man för ett år sedan stod och råskällde på oss, vänstern och miljöpartiet, för att vi talade om, säger Sahlin till aftonbladet.se.”

Visst har moderaterna ändrat sig i miljöfrågan det senaste året, och det tar vi i Centerpartiet gärna åt oss äran av, men vad är det Sahlin säger. Jo, vi i den borgerliga alliansen “gör insatser” som S, V och Mp “talade om”. Precis! Så är det! Ni talade om att göra saker, vi genomför!

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Riksdagen har öppnat

  1. Mange says:

    Hoppsan! Den satt där den skulle den! Jag är den förste att glädjas över storsatsningar inom miljöområdet och blir upplyft över det faktum att Reinfeldt talade så mycket om klimathotet. Nu får vi bara hoppas att pratet också överförs till handling… Jag måste dock framhärda en sak, och det är följande: att slå sig för bröstet och sätta miljöpolitiken högst upp på rangordningen i en tid då det faktiskt är mycket politiskt gångbart att göra det, är ju egentligen inget att imponeras över. Alla vet att det nu vinns enorma poänger i att vara en miljömedveten politiker. Det som däremot är supertufft och näst intill förtärande är ju att göra detsamma i en tid då ingen bryr sig om miljön. Detta har ni absolut inte gjort. Dags nu att ge lite cred till Mp som i alla dessa år lyft miljöfrågan under spott och spe, och oförtrutet borrat ner huvudet och kämpat vidare.
    Måste dessutom säga att jag nog håller med Sahlin om det anmärkningsvärda i att ni nu gör precis det som förra regeringen försökte. Varför var ni så motsträviga då? Kan anledningen vara det ovanstående? Och kan det kanske vara så att skälet till att s+v+mp inte riktigt tog steget fullt ut, berodde på det politiska självmord det skulle inneburit att genomföra alla dessa planerade miljöreformer? Men som sagt – jag blir lycklig över alla positiva miljöbeslut som tas, oavsett vilka som tar dem. Klimatet känner inga partigränser, den mänskliga moralen mår däremot bäst av ödmjukhet. Och den skulle ni kunna manifestera genom att säga att det faktiskt var lite korkat av er att vara så anti-miljö när det inte var politiskt korrekt. Och att nu vara stolta över att ni tar rätt beslut för framtiden!

  2. site admin says:

    Visst driver miljöpartiet miljöfrågor, det har jag aldrig förnekat. Partiet bildades just av det skälet och det finns fortfarande hög kompetens på området inom mp. Men, problemet med mp är att de driver miljöfrågorna på fel sätt (utifrån ett centerpartistiskt synsätt såklart). De jobbar med tvång medan vi jobbar med hur vi ska få människor och företag att själva välja att vara miljövänliga. Det kan behövas en del tvång och lagstiftning, men jag är övertygad om att ekonomiska incitament och egen övertygelse är mycket bättre i det långa loppet.

    Centerpartiet har aldrig varit “anti-miljö”. Vi var det första partiet som la en miljömotion i riksdagen m.m. Visst har det funnits tider och personer inom moderaterna som inte haft lika bra miljösyn, men de “nya moderaterna” är mycket bättre även på denna punkt. Men tro inte att det är så enkelt för dem att gå med på en höjning av bensinpriset, de får hård intern kritik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.