Sämsta möjliga start på damernas fotbolls-VM

Som sportälskare i allmänhet och fotbollsälskare i synnerhet så kommer jag givetevis att följa damernas fotbolls-VM i Kina så väl jag bara kan. Idag mötte de regerande världsmästarna Tyskland Argentina i premiärmatchen och för damfotbollens skull hade det inte kunna börja sämre.

Trevligt med mål, men 11-0 lägger ett löjets skimmer över damfotbollens världsmästerskap. Tvåsiffrigt blir det i blåbärsserierna, inte i elitfotboll. Åtminstone inte om båda lagen tillhör eliten. Det är uppenbart att 16 lag är för många i VM, om det inte är så att fördelningen mellan världsdelarna är felaktig. Ett lag som förlorar med 11-0 hör i vart fall inte hemma i VM.

Jämför man med herrarnas EM-kval så är San Marino sämsta laget av alla. De har släppt in 40 mål på 8 matcher, dvs i snitt fem mål. Senast förlorade de med 0-3 mot (forna) topplaget Tjeckien. I herrarnas fotbolls-VM har det blivit tvåsiffrigt en gång i hela VM-historien (det har spelats 708 matcher totalt i de 18 turneringarna), Ungerns 10-1 mot El Salvador i Spanien-VM 1982 (det hör till saken att Ungern inte ens gick vidare från gruppspelet trots storsegern). Annars är det väl Tysklands 8-0 mot Saudi Arabien 2002 som man minns bäst av VM:s utklassningar. I Allsvenskan tror jag inte att det blivit tvåsiffrigt i modern tid. Malmö FF vann två gånger med 12-0 på 40-talet, men ett lag som IFK Göteborg som leder den allsvenska maratontabellen (knappt före MFF) har aldrig under sina 71 säsonger i Allsvenskan vunnit med mer än 9-1 (mot Sleipner 1925).

Damernas fotbolls-VM kommer säkert att ses av många TV-tittare här i Sverige, men i världen i stort är det ett litet, nästan obetydligt, mästerskap. 11-0 gör knappast att de som är kritiska till damfotboll blir mindre kritiska och det gör knappast att fler TV-bolag väljer att sända. Tyskorna är säkert nöjda med sin premiärmatch, men för damfotbollens skull hade en 1-0 vinst efter en jämn och välspelad match varit att föredra.

This entry was posted in Sport. Bookmark the permalink.

One Response to Sämsta möjliga start på damernas fotbolls-VM

  1. z999 says:

    Fast Linander, du får väl se det som att damfotbollen inte har så många år på nacken och jämföra med resultaten från när herrfotbollen började. Jag tror att det finns en brist på elittänkande när de sätter ihop en vm-turnering, helt klart är det för många lag som du mycket riktigt skriver. Jag anser att det finns ett ansvar mot publiken som man inte har levt upp till, kvaliten på lagen är bättre än kvaliten och kunnandet hos de som sätter ihop turneringen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.