Riksdagsveckobrev sommaren-07

Hej, hoppas att ni haft en riktigt skön och avkopplande sommar. Vädret var inget vidare i juli, men i början av augusti blev det riktigt fint. Jag och familjen har spenderat den största delen av sommaren i Stora Rödde med diverse utflykter i vårt vackra Skåne. Dessutom försökte jag hinna med att träffa alla vänner som jag försakar under året när den mesta av tiden spenderas i Stockholm. Jag har också börjat ”nyttja” min nya hemkommuns faciliteter med besök på vårdcentral (skadat svanskotan), återvinningsstationen, konsert i Sövde Amfiteater och, såklart, Sjöbo marknad.

Jag måste också få berätta om mina dagar på Svalbard med Nordiska rådets presidium precis efter midsommarhelgen. Det var en fantastisk upplevelse. Solen stod högt på himmeln mitt i natten, naturen är magnifik, allting är så annorlunda att det är svårt att tänka sig att det faktiskt är en del av Norden. Vi slapp se någon isbjörn, men de var ändå ständigt närvarande i de säkerhetsåtgärder som befolkningen, och vi som besökare, måste vidta. Så fort man ska utanför Longyearbyen (”huvudstaden”) måste man vara beväpnad för att kunna försvara sig mot isbjörn. När vi var i en gammal gruvby som heter Pyramiden så gick vår guide först med ett gevär och kaptenen (vi åkte båt dit) gick sist med ett gevär.

Budgetdiskussioner

Som ni säkert hört pågår budgetdiskussionerna inom alliansen just nu. Vi har haft ett första riksdagsgruppsmöte där vi diskuterat våra prioriteringar. Utan att avslöja för mycket så kan jag väl säga att det som stått i media om höjda garantipensioner och infrastruktursatsningar stämmer bra. Dessutom är det bl.a. skattesänkningar för låginkomsttagare och satsningar på miljön som vi i Centerpartiet betonar.

I media kan det uppfattas som att det finns ont om pengar i statskassan och att det därför krävs besparingar för att klara t.ex. skattesänkningen för låginkomsttagarna. Det är en sanning med modifikation. Det finns mycket pengar ”över” som en vänsterregering gärna hade satt sprätt på med diverse reformer, men det skulle innebära en överhettning av ekonomin som skulle leda till helt andra problem som högre räntor, ökad inflation, sämre konkurrenskraft för våra exportprodukter och på sikt en djupare lågkonjunktur. Finansminister Anders Borg är mycket tydlig på att Sveriges långsiktiga ekonomi måste klaras och det är en ansvarsfull politik som gäller.

Stämma i Kalmar

På torsdag börjar Centerpartiets fyra dagar långa riksstämma i Kalmar. Eftersom vi numera har stämma endast vart annat år så är det extra viktigt att träffas och diskutera Centerpartiets inriktning för framtiden. Alla motioner ska behandlas och därutöver finns det två program (jobb- och företagarprogram samt ett miljöprogram) som ska behandlas. Partistyrelse ska väljas och nya stadgar ska antas.

Självklart är det rent politiska i stämmosalen viktigt, men ännu viktigare tycker jag att de personliga mötena är. Under ett år hinner jag prata i telefon och maila med mängder av centerpartister som jag egentligen inte vet vem de är. Självklart har jag träffat de flesta som jag pratar med på tidigare stämmor och kommundagar, men det är så viktigt att få personliga möten och ”ett ansikte” till namnen på dem som jag inte tidigare träffat. Eftersom jag inte är ombud den här gången (riksdagsgruppen har fyra ombud, men jag är bara ersättare numera) så kommer jag mestadels att mingla runt och skapa de där personliga mötena.

Media under sommaren

Det har blivit en del media under riksdagens sommaruppehåll, men jag ska direkt medge (utan att skämmas det minsta) att jag inte gjorde många knop under juli månad. Då var det avkoppling och familjen som gällde.

Men före sommaren hann jag med ett utspel om rattfylleri som Aftonbladet skrev om och var med i Efter 12 i samma fråga. I juli gjorde jag nog bara en enda grej och det resulterade i en intervju i Aktuellt om hur den personliga integriteten riskerar att kränkas genom att information om vad vi handlar i affären, vad vi prenumererar på för tidningar osv säljs till företag som tar fram profiler på oss. I valrörelsen 2006 blev vi i Centerpartiet, och säkert de andra partierna också, erbjudna att köpa information på individnivå om hur stor chans det var att olika personer skulle välja att rösta på Centerpartiet med rätt marknadsföring. Vi hade en väljaranalys på kommun- och stadsdelsnivå, men tackade givetvis nej till att få ut en sådan analys på individnivå, det skulle vara alldeles för integritetskränkande.

Nu i augusti har det hänt lite mer. Jag har varit i SvD om IP-adresser, i SVT:s Värmlandsnytt om en dömd domare som får fortsätta döma, i SDS och SkD om grannen i Åkarp som förbjudits att röka i delar av sin trädgård (mycket märkligt), igår var jag i Ekot om insynsråd i Säpo och idag är det en stor artikel i DN om sexköp där jag är med. Därutöver tror jag att det var en SDS-artikel om kameraövervakning i Malmö (var med i en interpellationsdebatt när riksdagen ”tjuvstartade” den 16 augusti) och en debattartikel i SkD om försäkringsmedicinska riktlinjer.

Motionsförslag

Om du sitter och trycker på något förslag som skulle vara lämpligt som riksdagsmotion så hör av dig. Alla förslag är välkomna även om jag inte lovar att motionera om allt.

This entry was posted in Veckobrev. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.