Äntligen friidrotts-VM

För en sportfanatiker som jag så är det givetvis en av årets höjdpunkter som startar om några minuter, friidrotts-VM i Osaka. Jag kommer att se så mycket jag bara kan, även nattetid, och självklart tror jag på ett framgångsrikt svenskt VM. Men, det verkar som att svenska folket tror att det skulle vara enkelt att plocka hem medaljer i ett friidrotts-VM. Så är det inte.

Okej för att vår stora världsstjärna Carolina Klüft tar medalj “om inget oförutsett händer”, men sedan är ingenting säkert. Kajsa, Holm och Kallur har också bra chans, men jag skulle bli förvånad om alla fyra tar medalj.

Tittar man på VM-historien så är det vid Paris-VM 2003 och Helsingfors-VM 2005 som vi tagit många medaljer men innan dess var det magert. I fyra av de fem första världsmästerskapen tog vi inga medaljer alls. Patrik Sjöbergs höjd-guld i Rom som härligt undantag. Sedan dröjde det till Ludmila Engqvists inträde i svensk friidrott innan vi fick några nya medaljer, hon tog guld 97 i Aten och brons 99 i Sevilla. 2001 hade de första i den gyllene svenska friidrottsgenerationen tagit steget in i världseliten och Edmonton-VM tog Christian Olsson silver och Kajsa Bergqvist brons. Fram till Paris 2003 hade Sverige tagit fem medaljer på åtta VM, men i den franska huvudstaden gick allt Sveriges väg och den totala VM-medaljskörden dubblerades tack vare guld av Olsson och Klüft, silver av Stefan Holm samt brons av Kajsa och Patrik Kristiansson. Carro var vid förra VM, 2005 i Helsingfors, den första svensken någonsin som försvarade sitt VM-guld i friidrott. Kajsa tog sin tredje raka VM-medalj genom sitt första guld, och den stora överraskningen var Emma Greens brons.

Magnus Arvidsson, Mustafa Mohamed, Linus Thörnblad, Alhaji Jeng, Johan Wissman och Emma Green, visst, väldigt duktiga friidrottare, men medalj? Nix.

Till slut, här kommer mitt tips: Två guld: Carolina Klüft och Stefan Holm. Ett brons: Kajsa Bergqvist. Inget mer. Sorry Kallur, du får fler chanser.

This entry was posted in Sport. Bookmark the permalink.

One Response to Äntligen friidrotts-VM

  1. z999 says:

    Klüft var ju en rätt bra gissning :-), nu när man har facit i hand.

Leave a Reply

Your email address will not be published.