Flickan som lekte med elden – Stieg Larsson

Äntligen har jag hunnit läsa Stieg Larssons andra bok i Millennium-triologin, och som jag längtar till den tredje! Fick utmärkelsen “Bästa svenska kriminalroman 2006” och det är den utan någon som helst tvekan värd. Så bra! För första gången någonsin har jag suttit på mitt riksdagskontor och läst skönlitteratur, men jag var bara tvungen att göra det igår. Jag hade nästan 100 sidor kvar av boken och visste att jag skulle hinna med 50-60 sidor på bussen hem, alltså var jag tvungen att läsa så mycket på kontoret att jag var säker på att hinna klart innan det skulle bli dags att hoppa av bussen. För att ha 5-10 sidor kvar och tvingas sluta läsa tycker jag är så irriterande.

Hur som helst och som ni säkert förstått vid det här laget så tycker jag att “Flickan som lekte med elden” är en fantastiskt spännande roman. En deckare när den är som allra bäst. Jag är sjukt imponerad av Stieg Larsson. Jag tror att jag träffade på honom vid två tillfällen som föreläsare om högerextremism, men jag minns inte honom som någon föreläsare utöver det vanliga. Men författare, det var han utöver det vanliga.

“Flickan som lekte med elden” handlar om Lisbeth Salander i första hand. Självklart har även Mikael Blomkvist en stor roll, men det är Salander som är “Flickan” i fokus. Mord och polisjakt, ingen ovanlig utgångspunkt i en kriminalroman, men det kvittar, Stieg Larsson gör jakten till gastkramande underhållning över 632 sidor. LÄS!

This entry was posted in Bokrecension. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.