Helt oacceptabelt

Även om det inte säkert går att veta ännu om det finns politiska motiv bakom misshandeln av sambon till Sverigedemokraternas Ungdomsförbunds ordförande, så tycker jag att vi som är politiskt aktiva i andra partier som högst ogillar SD ändå måste gå ut och fördöma det som har hänt. Det är aldrig någonsin okej att stoppa politiskt engagemang med hot och våld, hur mycket man än ogillar det budskap som förs fram. Och det är ännu värre när familjen till den som är politiskt aktiv drabbas. Vet de som utfört överfallet överhuvudtaget om sambon sympatiserar med Sverigedemokraternas politik?

Dessutom så måste de som utför en sådan här sak vara totalt politiskt tondöva. De enda som vinner sympatier på brottsliga och odemokratiska försök att stoppa Sverigedemokraterna är Sverigedemokraterna själva. Hade det varit ett iscensatt “överfall” för att få uppmärksamhet och sympatier så hade det varit lyckat (om än också brottsligt och idiotiskt) försök av SD, men så illa tror jag inte ens om dem.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

41 Responses to Helt oacceptabelt

 1. Joakim Lindrot says:

  Lite om vad vi sd:are ser på saken:
  http://www.forum.sdungdom.se/viewtopic.php?t=1321&start=0

  http://sdblogg.se/archives/inrikes/808

  Kvinnan är själv aktiv i Sverigedemokraterna förövrigt.

  Bra att du tar avstånd från attacken, hoppas gärna att resten av regeringen går ut öppet och tar avstånd mot vad som hänt. Vänsterextremister är det största hoten mot demokratin. Centern har ju också råkat ut för AFA och Osynliga partiet.

  /demokratiska hälsningar Joakim Lindrot

 2. Louise says:

  Har det någon som helst betydelse att “De enda som vinner sympatier på brottsliga och odemokratiska försök att stoppa Sverigedemokraterna är Sverigedemokraterna själva”?

  Det är inte bara fördömanden som krävs, utan handling från lagstiftare och polis.

 3. z999 says:

  “De enda som vinner sympatier på brottsliga och odemokratiska försök att stoppa Sverigedemokraterna är Sverigedemokraterna själva.”

  Nej, de tjänar inte på det. De förlorar en massa bra folk och det kommer att skapa fler tomma stolar som ett tecken på att våldet har segrat. Sverigedemokraterna tjänar inte nåt på en massa sympatier, de behöver engagerade människor.

 4. Adulruna says:

  “Vet de som utfört överfallet överhuvudtaget om sambon sympatiserar med Sverigedemokraternas politik?”

  Gör det någon skillnad???

 5. Louise says:

  En sak till Johan: Är du beredd att skärpa lagstiftningen mot politiska terrorgrupper som AFA? Även ni i Centern har ju blivit drabbade, men inte på långa vägar så grovt.

 6. MA says:

  “Även om det inte säkert går att veta ännu om det finns politiska motiv bakom misshandeln av sambon till Sverigedemokraternas Ungdomsförbunds ordförande”

  Med all information vi har om hur vänstern hotat veckor innan och luvförsedda vänsterfascister stått utanför porten dagar innan och var den typ som överföll kvinnan vet vi nog med nästan 100%-ig säkerhet det. Det är nog svårt att vara säkrare för ett fall där man inte vet vilka individer det var.

  Men annars en mycket bra kommentar! Det där med att SD tjänar på saken tycker jag i sammanhanget är irrelevant. “…inte ens av dem” var också lite fördomsfullt. Jag är inte SD:are (ännu?), men inser att SD:are faktiskt är ungefär som jag, en vanlig i kyrklig miljö uppväxt politiskt intresserad person. Visserligen är jag socialkonservativ där de flesta i dag är liberala, men jag kommer nog — och jag har med viss bravur läst 4 terminer på en statsvetenskaplig institution — att rösta på SD i nästa val.

 7. Jag är faktiskt imponerad. Du är nog en av de första som vågar vara demokratiska. Som verkligen vågar stå för “one man – one vote”. Du skulle få mitt stöd! Obs. iom detta uttalandet ses du nog som rasist/sympatisör med rasism/försvarare av rasism enligt AFA så keep cool.

  Fredrik

 8. Marthin says:

  Så när skall du, som riksdagsledamot, aktivt börja arbeta emot politisk terror?

  Du vågar ju inte ens kraftigt ta avstånd till det som hänt. 3 attacker på två dagar.

  Sträck på ryggen för tusan.

 9. MA says:

  Instämmer med Adelruna. Linander tar kraftfullt avstånd men kan sen inte vara konsekvent och normalt demokratiskt kraftfullt avståndstagande till detta, utan fyller i med diverse relativiserande meningslösa fraser eftersom det är – huh – h-h-hemska SD som kommenteras.

  Svagt och så typiskt för politiker. Oerhört typiskt för dagens politiker (och samhälle) skulle jag vilja säga. (Som ett eko av t ex oralt dividerande Fredrik Federley?)

  Konkreta åtgärder som beslutas på tillräckligt hög politisk nivå så att de får en kraftfull effekt är vad som nu behövs. Allt annat är slippery slope mot diktetur.

 10. site admin says:

  Oj då, åtta inlägg från personer som aldrig tidigare lämnat någon kommentar på min blogg. Det är tydligt att Sverigedemokraterna (eller är det SD Ungdom?) tar alla chanser att använda våldet mot sambon för att synas, tydligen även här på min blogg. Men ni är välkomna såklart.

  Joakim, högerextremister är ett precis lika stort hot mot demokratin som vänsterextremister.

  Louise, visst borde det ha betydelse för de som misshandlat henne om de uppnår sitt syfte eller inte?

  z999, det kan vara så att några av SD:s förtroendevalda inte vågar vara aktiva pga övergrepp som det nu aktuella, men jag tror ändå att de allra flesta sverigedemokrater tror att uppmärksamheten kring dådet gynnar partiet. Läser man på Sverigedemokratiskt forum, som någon annan länkat till, så ser man också hur inläggen speglar detta kombinerat med en rädsla för att media inte skulle rapportera nyheten så att det framgick att det var en aktiv sverigedemokrats sambo som blivit attackerad (med andra ord, så att SD inte skulle gynnas när hon nu ändå råkat ut för våldet). Med detta sagt, som ett förtydligande, så tror jag inte att någon sverigedemokrat tycker att det är bra att hon blivit misshandlad.

  Adulruna, för de som ger sig på en människa borde det göra skillnad om hon står för de åsikter de tror sig bekämpa eller inte.

  MA, jag tror att du redan är aktiv i SD. Att beskriva sig som en som är på väg in är ett klassiskt sätt att försöka locka andra.

  Marthin, läste du inte mitt inlägg innan du gjorde din kommentar så behöver du inte kommentera. Hela mitt inlägg var ett avståndstagande och fördömande.

  Flera ropar på lagstiftning, men ni får gärna berätta på vilket sätt ni tycker att lagstiftningen ska ändras. Det är ju knappast så att det som skedde inte redan är ett grovt brott (eller rättare sagt flera grova brott). Ni vill också att polisen ska göra mer. Jag tror inte ett dugg på att polisen lägger ner mindre resurser i det här fallet pga att det var en sverigedemokrat som utsattes för våld än vid ett annan liknande misshandel. Sedan kan man tycka att det generellt behövs fler poliser och det är just det som alliansen nu ser till att vi får.

 11. Marthin says:

  “Marthin, läste du inte mitt inlägg innan du gjorde din kommentar så behöver du inte kommentera. Hela mitt inlägg var ett avståndstagande och fördömande.”

  Du är den 259:e av Sveriges totalt 349 riksdagsledamöter.

  Jag vet inte hur du tänker, men om du anser att man ska vara nöjd för att du skriver ett fördömande på en fullständigt okänd blogg, så har du helt fel.

  Det är skillnad att skriva här, och att fördöma detta där du sitter som ledamot. Eller varför inte i traditionella medier; hur många sådana har du kontaktat med en önskan om att få ett fördömande publicerat? Svårt att få igenom ett fördömande på Centerpartiets webbplats? Inte alla av er som vill sluta gulla med terroristerna?

  Terrorstämpla AFA, och agera därefter mot dem. Hur svårt kan det vara? Den ovärdiga agendan är ju tydligt publicerad, t.o.m på nätet.

  Vad mer måste ske innan krafttagen kommer? Räcker det inte med allt politiskt “motiverat” våld, som nu även drabbar familjer? Vilken typ av demokrati har vi när folkvalda mandater utan större besvär kan hotas så grovt att dem väljer att hoppa av, och därefter helt lämna politiken? Skendemokrati?

  Hur många timmar är det mellan ett sådant här dåd, riktat mot en representant från Riksdagspartiet, och en presskonferens där krafttagen tillkännages?

  Förmodligen hade inte SVT:s morgonsoffa varit prydd med journalister som är oroade över att Putins opposition i Ryssland terroristeras, om attacken på aktiva medlemmar i Gävle varit av annat slag än SD:are. Imorse hade det förmodligen inte handlat om mattelektioner via mp3spelare, om t.ex din fru hittats med händerna tejpade i trapphuset igår.

  “Det är tydligt att Sverigedemokraterna (eller är det SD Ungdom?) tar alla chanser att använda våldet mot sambon för att synas, tydligen även här på min blogg.”

  Tydligt bevis på att du inte har förstått ett skvatt om vad detta handlar om.

  Men det klart. Det är väl bekvämt med sin egen lilla Jugend-styrka som tar hand om hoten mot din egen plats i riksdagen. Fin lön och arvoden, särskild pensionsförmån, för att inte nämna traktamenten.

  http://www.riksdagspartiet.se

 12. steelneck says:

  MA skrev: “Konkreta åtgärder som beslutas på tillräckligt hög politisk nivå så att de får en kraftfull effekt är vad som nu behövs. Allt annat är slippery slope mot diktetur..

  Här kan jag bara hålla med Linander, vad är det ni ropar efter egentligen? (Watch out what you wich for, you may get it..) Kraftfulla åtgärder behöver inte vara något gott i sig, och kan lika gärna steg på den där vägen av goda intentioner som leder mot ofrihet och mer eller mindre totalitära samhällen. Jag anar faktiskt att det ropas efter något mycket otäckt i denna diskussionstråd, men istället för att basunera ut min farhåga, så efterlysera jag klargörande. Vad ropar ni efter? Jag hoppas att det “bara” är rättvisa.

 13. z999 says:

  Linander:
  “Oj då, åtta inlägg från personer som aldrig tidigare lämnat någon kommentar på min blogg.”

  Du har skrivit om något som berör tydligen. Åtta nya personer som lämnar inlägg är inte så många jämfört med hur det kan se ut på andra bloggar när site-admin bestämt sig för att ens nämna sverigedemokraterna.

  Prova att anklaga SD för att vara nazister så får du se vad som händer 🙂
  Ett tips om du tycker att du har tomt med besökare.

  “Det är tydligt att Sverigedemokraterna (eller är det SD Ungdom?) tar alla chanser att använda våldet mot sambon för att synas, tydligen även här på min blogg. Men ni är välkomna såklart.”

  Du tror att det är enda skälet? Att synas? Jag har istället sett att det är många utanför SD’s led (sympatisörer) som har upprörts extra över det som hänt den här gången.

  “Joakim, högerextremister är ett precis lika stort hot mot demokratin som vänsterextremister.”

  Största hotet är egentligen inte dessa våldsamheter utan när fackföreningar utesluter av sd-medlemmar och när sd’are får sparken från jobbet på grund av sina engagemang. Ett annat hot mot demokratin är när riksdagspartier utnyttjar demokratins svagheter och vägrar ta debatter i frågor som berör många väljare.

  Andra hot mot demokratin är när SD inte får hyra lokaler med hänvisning till att det finns risk för våldsamheter från afa. På det sättet så använder dom sig av afa för att hindra SD’s partiarbete vilket kraftigt gynnar riksdagspartierna. Man kan ju förstå att riksdagen då inte anser att det är så angeläget att motverka afa utan till och med, som centern bland annat, anser att det är acceptabelt att gå med i samma demonstrationståg som afa.

  “Louise, visst borde det ha betydelse för de som misshandlat henne om de uppnår sitt syfte eller inte?”

  Är det verkligen inte uppenbart för dig att vad afa vill är att sprida ut att de som på något sätt har kontakt med SD blir misshandlade? För det syftet så spelar det ingen roll vilka åsikter Kinnunens sambo har.

  “z999, det kan vara så att några av SD:s förtroendevalda inte vågar vara aktiva pga övergrepp som det nu aktuella, men jag tror ändå att de allra flesta sverigedemokrater tror att uppmärksamheten kring dådet gynnar partiet.”

  Det tror jag verkligen inte att de gör. Sverigedemokraterna har redan nu väldigt svårt att få tag i folk som öppet vågar engagera sig för att sprida deras budskap och det är långt viktigare än några eventuella sympatier för att de utsatts för våldsamheter. Att folk skulle tycka sund om SD ger inga röster.

  “Läser man på Sverigedemokratiskt forum, som någon annan länkat till, så ser man också hur inläggen speglar detta kombinerat med en rädsla för att media inte skulle rapportera nyheten så att det framgick att det var en aktiv sverigedemokrats sambo som blivit attackerad (med andra ord, så att SD inte skulle gynnas när hon nu ändå råkat ut för våldet).”

  Det beror på tidigare erfarenheter av media och exemplen på det är så många så jag undrar hur du kan ifrågasätta det överhuvudtaget.

  “Med detta sagt, som ett förtydligande, så tror jag inte att någon sverigedemokrat tycker att det är bra att hon blivit misshandlad.”

  Fast du har “antytt” att du tror det.

  “Adulruna, för de som ger sig på en människa borde det göra skillnad om hon står för de åsikter de tror sig bekämpa eller inte.”

  Inte i afas fall. För dom är det viktigt att visa allmänheten att alla som har någon som helst anknytning till sverigedemokraterna, sant eller inte, riskerar att åka på stryk. Och sen skrev du som att det skulle vara förmildrande om hon var sverigedemokrat. Läs vad du själv skrev en gång till.

  “MA, jag tror att du redan är aktiv i SD. Att beskriva sig som en som är på väg in är ett klassiskt sätt att försöka locka andra.”

  Fel. Ska man göra så så anger man först att man tillhört till exempel centern och sedan uppger man vilka fel centern har gentemot SD. Så som MA anger är ganska verkningslöst så det kan hända att MA är uppriktig bara helt enkelt. Något som stärker den teorin är att SD har så många potentiella väljare.

  “Marthin, läste du inte mitt inlägg innan du gjorde din kommentar så behöver du inte kommentera. Hela mitt inlägg var ett avståndstagande och fördömande.”

  Förutom att du tog upp möjligheten att det kunde röra sig om falsk anmälan. På tal om det så är det vi från extremhögern som ska vara konspiratoriska enligt alla rykten, håll dig på din kant.

  “Flera ropar på lagstiftning, men ni får gärna berätta på vilket sätt ni tycker att lagstiftningen ska ändras.”

  Det behövs inte så stor ändring. Bara att man ändrar så att man bli åtalad för högmålsbrott även när man ger sig på partier och partiers möten utanför riksdagen. Annars så är ju inte demokratin en framkomlig väg att driva opposition.

  “Det är ju knappast så att det som skedde inte redan är ett grovt brott (eller rättare sagt flera grova brott).”

  Det som saknas är att man borde dömas extra för att man har ett syfte att kränka någon annans åsikter.

  “Ni vill också att polisen ska göra mer. Jag tror inte ett dugg på att polisen lägger ner mindre resurser i det här fallet pga att det var en sverigedemokrat som utsattes för våld än vid ett annan liknande misshandel.”

  Polisen har ju uttryckligen order att prioritera hatbrott och det är det ju inte fråga om i det här fallet eftersom både Kinnunen och hans sambo har fel hudfärg för det. Och uppenbarligen fel sexuell läggning för det också. Fast jag tycker att det är ett extra grovt brott eftersom det är ett brott mot medborgares möjlighet att påverka genom att driva opposition mot riksdagspartierna.

  “Sedan kan man tycka att det generellt behövs fler poliser och det är just det som alliansen nu ser till att vi får.”

  Gör dom?

 14. z999 says:

  Steelneck:
  “Vad ropar ni efter? Jag hoppas att det “bara” är rättvisa.”

  Inte bara rättvisa utan rätten att få bedriva opposition utanför riksdagen utan att bli misshandlad.

 15. Pingback: När är det din tur? « Dexion

 16. site admin says:

  Marthin, det finns ingen rangordning bland riksdagsledamöterna som du tycks tro. 259 är numret på min stol i kammaren, men det betyder inte att jag är den 259:e riksdagsledamoten eller att det skulle finnas någon som är den första eller sista.

  Det är vanligt att journalister kontaktar mig efter jag skrivit något på bloggen som intresserar dem. Det ger minst lika mycket media som traditionella pressmeddelanden. Så du har nog en övertro på vilka möjligheter jag skulle ha att få in mina åsikter i “traditionella medier”.

  Vad är att “terrorstämpla”? Det finns inget sådant i svensk lagstiftning. EU och FN har listor på organisationer som kallas för terrorstämplade, men du menar väl inte att EU och FN ska ta upp AFA där?

  Det är så typiskt sverigedemokrater att ni tror att ni har det värre än andra, att ni är missförstådda och att hela samhället motarbetar er. Ni vill vara underdogs för att locka till er andra som känner sig missförstådda och utanför samhället.

  Det finns en kristdemokrat som lever med ständiga hot mot sig, hur ofta har det rapporterats om det i media? Det finns ingen “mörkning” för att det handlar om en sverigedemokrat.

  Är det inte så att en länk till mitt blogginlägg lagts ut på SD:s eller SD-Ungdoms hemsida?

  Vad är min lilla Jugend-styrka? Den har jag totalt missat så det måste du förklara för mig.

 17. Håkan Liljeberg says:

  Tack för ditt fördömande av attacken mot SD-kvinnan och demokratin!

  Liza Marklund debatterar i dagens Expressen och Citytidningen mot hur de grövaste mord mot kvinnor bara värderas till tio år eller mindre i fängelse. Hon är trött på hur kvinnor bara kränks och mördas medan domstolarna verkar se allt mer huvudlöst förmildrande på det hela. Jag menar att hon och andra politiskt korrekta journalister, har del i skulden. Det som var PK för ett år sedan är plötsligt fel. Jag har ett förkortat inlägg av nedanstående på 16:e augusti 18.15. Se mer på:
  http://www.city.se

  Ingen har rätt att mörda eller kränka en kvinna, sverigedemokrat eller ej .
  Självklart skall en person som dödar en kvinna med 26 knivhugg dömas för mord på livstid. Problemet är att domstolarna blir allt fegare och mer politiskt korrekta. Om man skall ta fallet med en tretton-årig flicka i Skövde som blev nersupen och sexuellt utnyttjad av muslimska flyktingar. Ställd inför 20-30 hotfullt stirrande “kusiner” och kompisar till de anklagade så valde domstolen att frikänna dem. Kanske menade man att hon ett barn medvetet valt att “förföra” männen? Skam på er fega Skövde tingsrätt! För något år sedan skrev Marklund en artikel om “rasism” i Australien. Några muslimer hade våldtagit en kvinna. De lokala omkringboende reagerade genom att bränna ner muslimska butiker och misshandla araber på gatan. Det är uppfriskande att folk reagerar, för det är NORMALT att bli arg när någon utsätts för en kränkning, även om det är bättre att inte ta till våld. Men Liza tyckte, politiskt korrekt(och upprörd), att det var fel i det HÄR fallet av dem, “rasisterna”.

  Nu igår blev en kvinna som är ihop med en sverigedemokrat överfallen i sitt hem och bakbunden. Varför är vissa kränkningar och mord fel, samtidigt som en journalist på Expressen, Wayne Serinitis, försöker antyda att övergreppet på SD-kvinnan “var fingerat” Vad är det för feg politisk dubbelmoral? “Är rättstaten och den fria demokratin officiellt borta?”
  Skärp er journalister och sluta med dubbelmoralen. Folk har inte olika värde, beroende på partifärg eller den etniska tillhörigheten på deras illgärningsmän!

 18. z999 says:

  Linander skrev så här:
  “Joakim, högerextremister är ett precis lika stort hot mot demokratin som vänsterextremister.”

  Vad jag har förstått av vad du skrivit så har det inte så stor betydelse att det största partiet utanför riksdagen inte kan bedriva opposition utan att utsättas för våld? –
  våldet mot sd ökar

  Artikeln i aftonbladet handlar om konstaterade fall av politiskt våld som är väl dokumenterat. Ändå citerar du expressen”journalisten” som ifrågasätter om den senaste våldsamheten är iscensatt av SD själva.

  Du kunde ju lära dig av honom att sätta ut såna “antydningar” i fet stil så som han gjort och sedan låta polisens kommentar följa med. Att polisen säger att det inte är troligt spelar ingen roll, kommentaren fyller funktionen “ingen rök utan eld”.

  Linander skriver också:
  “Det är så typiskt sverigedemokrater att ni tror att ni har det värre än andra, att ni är missförstådda och att hela samhället motarbetar er. Ni vill vara underdogs för att locka till er andra som känner sig missförstådda och utanför samhället.”

  Anser du att sverigedemokraterna har ansvaret för att riksdagspartierna skapar en martyrstämpel genom att vägra ta debatter och allt vad det är?

  “Det finns en kristdemokrat som lever med ständiga hot mot sig, hur ofta har det rapporterats om det i media?”

  När det gäller riksdagspartierna så har de skydd av säpo vilket partier utanför riksdagen inte har. Anser du inte att det är en viss skillnad?

  “Vad är min lilla Jugend-styrka? Den har jag totalt missat så det måste du förklara för mig.”

  Riksdagspartierna tjänar på våldet från AFA, speciellt partier som centern som kan tänkas riskera komma under 4% om SD skulle göra det kanonval 2010 som flera bedömare tycks tro.

 19. site admin says:

  z999, försök skriva lite kortare, annars orkar ingen läsa dina inlägg. Här kommer i vart fall några svar.

  Jag tycker att allt våld och hot för att tysta någon är oacceptabelt. Att SD inte fick hyra lokal för sitt årsmöte var inte heller godtagbart i ett demokratiskt samhälle. Men åter igen tror jag att det är SD som är vinnare. Stämpeln som utstötta underdogs som slåss för alla som känner sig utanför samhället eller orättvist behandlade av samhället stärktes även i det fallet. Så din bedömning att det är övriga riksdagspartier som är vinnare på AFA:s dåd (nu vet vi inte om de är skyldiga till misshandeln igår och jag pekar inte ut dem för det heller) tror jag är fullständigt felaktig.

  Att Centerpartiet skulle förlora speciellt mycket till Sverigedemokraterna är högst osannolikt. Det visar på dålig kunskap om vart de potentiella SD-väljarna finns. Jag har tidigare bloggat om en undersökning som visade att det endast är 2 % av Centerpartiets väljare som säger sig vara positiva till Sverigedemokraterna. Det var bara miljöpartiet (0%) som hade färre SD-positiva inom sin väljarkår.

  När gick förresten Centerpartiet i samma demonstrationståg som AFA? Det skulle jag bestämt avrått från.

  Att det är svårt för SD att hitta väljare som vill ha politiska uppdrag är inte unikt för SD. Jag tror att alla partier som går framåt och får fler förtroendeuppdrag (vilket ju SD verkligen fick i ett antal kommuner) har mer eller mindre problem med att få folk att ställa upp och ta uppdragen. Sedan kan jag tänka mig att det är ännu svårare för SD men inte i första hand för att de är rädda för att utsättas för våld utan för att de inte offentligt vill stå för en politik som så många andra människor verkligen ogillar.

  Om du skriver: “Det beror på tidigare erfarenheter av media och exemplen på det är så många så jag undrar hur du kan ifrågasätta det överhuvudtaget.” Så får du såklart ge några av alla dessa exempel, annars blir du inte trovärdig. För övrigt har misshandeln, “Mikaelas” (fingerat namn antar jag) uttalande och att säpo säger att hoten mot SD ökat varit med i varenda nyhetssändning under kvällen. Klaga inte på att ni blir sämre behandlade än andra för det bygger bara på en vilja att framstå som “de som behandlas illa i samhället”.

  Jag har inte antytt att någon sverigedemokrat tycker att misshandeln var bra. Däremot är jag övertygad om att många sverigedemokrater vill utnyttja den uppkomna situationen för att öka partiets popularitet.

  Det är inte en förmildrande omständighet att misshandla en sverigedemokrat, självklart inte. Hävda inte att jag tycker saker som jag inte gör.

  Högmålsbrott? Det var något nytt. Hur ofta används BrB 18 kap om högmålsbrott? Jag kan inte komma på något enda fall. Men det är möjligt att 18:5 om brott mot medborgerlig frihet skulle kunna användas redan idag. Den paragrafen talar enbart om politisk organisation och gör ingen skillnad mellan riksdagsparti eller annat parti. Men tycker du att brottet skulle räknas som uppror enligt 18:1 så är du snett ute.

  Att det finns olika prioriteringar i regeringens regleringsbrev till polisen betyder inte att det som inte är prioriterat blir ogjort. Nu har även Säpo kopplats in i misshandelsfallet, så vad klagar du på? Vad du vill är att hatbrott inte ska vara prioriterade, eller hur?

  Alliansregeringen håller på att öka antalet poliser i landet, under mandatperioden ska antalet öka från ca 17 000 till 20 000.

  Vilken Expressenjournalist har jag citerat? Jag har inte ens läst Expressen idag. Hitta inte på så mycket, håll dig till fakta.

  Till slut, det är SD själva som försöker sprida bilden av att de etablerade partierna inte vill debattera med SD. Ytterligare ett sätt att sprida underdogstämpeln. Sanningen är att Centerpartiet, och andra partier såvitt jag vet, behandlar er som andra småpartier utanför riksdagen som har mandat i ett antal kommunfullmäktige (SPI, Sjukvårdspartiet m.fl.). Där ni finns lokalt ska debatten tas. Er vilja är såklart att behandlas som att ni vore mycket större och viktigare än ni är, men det tänker vi inte bjuda på.

  Håkan, det är trams att påstå att muslimer eller andra invandrare skulle få en lindrigare domstolsbehandling än andra. Tvärtom finns det en oroande studie från BRÅ som visar på att invandrare döms hårdare än andra. Riksåklagaren tittar på detta just nu.

  När det är småländska män som våldtar tycker du att andra smålänningar runt omkring ska misshandlas och få sina butiker nedbrända? Antar att du svarar nej på frågan. Varför skulle andra muslimer än just de som begått brott drabbas? Ska lagstiftningen ändras så att vi har kollektiva straff för olika etniska grupper när någon i gruppen begått brott? Jäklar vad vi svenskar skulle dömas då.

 20. z999 says:

  Linander skrev:
  “z999, försök skriva lite kortare, annars orkar ingen läsa dina inlägg. Här kommer i vart fall några svar.”

  Jag förstår att du vill ha kortare svar och ska göra mitt bästa. Men det är inte så lätt i en diskussion där många ämnen avhandlas samtidigt. Jag tackar dig för att du tagit dig tid att svara i alla fall.

  Angående att sd skulle plocka röster från centern så grundade jag det på Sven-Olle Olssons (beryktad centerpartist) framgångar på 80-talet. Han genomdrev ju en folkomröstning om flyktingmottagande som du kanske känner till? Men jag tror att dina siffror stämmer bättre eftersom mitt påstående byggde på en del antaganden om framförallt centern i Skåne.

  “Till slut, det är SD själva som försöker sprida bilden av att de etablerade partierna inte vill debattera med SD.”

  Mjaa, nu har ju Reinfeldt själv sagt att han vägrar ta en debatt med Jimmie Åkesson och han har inte hänvisat till att det skulle bero på att SD är ett litet parti utanför riksdagen (störst utanför riksdagen egentligen). Jag vill poängtera att jag själv personligen inte ser detta som ett jätte stort problem trots allt. Men det är ett problem om många vanliga människor anser att det är på det sättet, oavsett vad som sen är sant. SD har förresten inte lika stora möjligheter att sprida rykten som riksdagspartierna.

  “Högmålsbrott? Det var något nytt. Hur ofta används BrB 18 kap om högmålsbrott? Jag kan inte komma på något enda fall. Men det är möjligt att 18:5 om brott mot medborgerlig frihet skulle kunna användas redan idag. Den paragrafen talar enbart om politisk organisation och gör ingen skillnad mellan riksdagsparti eller annat parti. Men tycker du att brottet skulle räknas som uppror enligt 18:1 så är du snett ute.”

  OK. Men jag vill definitivt att rättsamhället ska ha något rejält att drämma till med. Och det är verkligen inte bara för SD’s skull. Eftersom den här typen av brott tydligen har ökat så anser jag att det hög tid att göra något. Det är i högsta grad beklämmande när folkvalda går ut i media och redovisar hot på olika sätt och att det sedan tycks vara som något acceptabelt som de måste leva med.

  “Om du skriver: “Det beror på tidigare erfarenheter av media och exemplen på det är så många så jag undrar hur du kan ifrågasätta det överhuvudtaget.” Så får du såklart ge några av alla dessa exempel, annars blir du inte trovärdig.”

  OK. Men eftersom media har mörkat det fall jag tänkte källhänvisa till så får du tyvärr hålla till godo med en länk till sdkuriren som jag normalt aldrig källhänvisar till.
  källhänvisning

  Denna misshandel av sverigedemokrater har inte jag sett redovisad i någon annan media och det ger en mörkningskänsla onekligen.

  “Ska lagstiftningen ändras så att vi har kollektiva straff för olika etniska grupper när någon i gruppen begått brott? Jäklar vad vi svenskar skulle dömas då.”

  🙂
  Det där var inte i diskussion med mig men kul var det.

  Jag stoppar lite här för att det inte ska bli onödigt långt även om du tagit upp en massa andra intressanta saker.

 21. steelneck says:

  z999 (nr 14): Rätten att få bedriva opposition utanför riksdagen exister redan, annars hade flera av småpartierna inte funnits och sverige hade kunnat stämplas som.. osv.. Är brottet så grovt att det kan börja talas om att demokratin skadas, ja då är det onekligen ett fall för säpo. Vilket det tydligen också anses som eftersom säpo tydligen är inkopplat. Detta är deras jobb. Så, vad ropas det efter egentligen?

  Jag hoppas inte att man vill ändra lagen under rädsla och hot och i den göra politiker till någon sorts högre stående människor som prioriteras över andra. Vi går inte med på hot eller ger med oss under gisslantagande, och då bör vi verkligen inte ändra lagar under sådana premisser. Då kan vi verkligen tala om en lagstifning i “slippery slope”, som inträffat många gånger historiskt. Ett känt exempel på när politiker höjde sig själva och ändrade lagar under sådana premisser var när ett visst riksdaghus brann ned i ett grannlad söder om sverige.

 22. z999 says:

  Steelneck:
  “Jag hoppas inte att man vill ändra lagen under rädsla och hot och i den göra politiker till någon sorts högre stående människor som prioriteras över andra.”

  Det är inte personerna som skyddas utan principen med demokrati som ska skyddas.

  “Vi går inte med på hot eller ger med oss under gisslantagande, och då bör vi verkligen inte ändra lagar under sådana premisser. Då kan vi verkligen tala om en lagstifning i “slippery slope”, som inträffat många gånger historiskt.”

  Man brukar inte tala om slippery slope när det är missförhållanden som ständigt upprepas.

  “Ett känt exempel på när politiker höjde sig själva och ändrade lagar under sådana premisser var när ett visst riksdaghus brann ned i ett grannlad söder om sverige.”

  Det är inget bra exempel eftersom lagändringarna som senare skedde hade införts i alla fall. Händelsen ökade endast på nazisternas opinionssiffror och även det är diskutabelt eftersom deras valseger 1933 grundades innan. Sverige behövde inga brända riksdagshus för att det skulle införas regler om J i vissa personers pass.

 23. steelneck says:

  (22): Den demokratiska principen är redan skyddad, både i lag och exekutivt, vi har ju tom. en speciell polis med just det uppdraget.

  Så jag frågar igen, vad är det du ropar efter?

  Du kanske tycker att media inte slog upp det tillräckligt stort? I så fall klaga hos dem, men begär för guds skull inte något annat som kan leda till begränsningar i den journalistiska friheten.

  Om du tycker att SÄPO agerar för lamt, ja säg då det. Signaturen MA ville ha “Konkreta åtgärder som beslutas på tillräckligt hög politisk nivå” och det brukar betyda just lagstiftning som styr polis och den juridiska makten. Men som sagt, politisk frihet råder redan idag, det är fullt legitimt att bedriva opposition och våldsverkare är något som polisen bekämpar redan idag och vi har som sagt redan en speciell polis med uppdrag att skydda det demokratiska systemet. Så vad frågas det efter, vilka “konkreta åtgärder” efterfrågas? Jag hoppas att det inte är någon missriktad säkerhet ämnad för några få till priset av minskad frihet, för då förtjänar man varken eller.

 24. z999 says:

  Steelneck:
  “vilka “konkreta åtgärder” efterfrågas? Jag hoppas att det inte är någon missriktad säkerhet ämnad för några få till priset av minskad frihet, för då förtjänar man varken eller.”

  Det var Benjamin Franklin (har jag för mig) som sa det där sista du skrev. Först, jag anser att det är ett grovt missförhållande när folk avstår från politiska uppdrag på grund av hot. Men ännu värre när riksdagsfolk accepterar en viss mängd hot eftersom de flesta och grövsta hten drabbar motståndaren (SD i det här fallet). Vidare så anser jag att det inte behövs så mycket lagändringar för att komma till rätta med den här typen av brott. Man ska komma ihåg att den främsta orsaken till att folk begår brott är att de räknar med att komma undan med det, det är en av orsakerna till att de flesta brott är anonyma. När inget riksdagsparti tydligt tar avstånd från afa och deras handlingar så ser dom det som att de kommit undan med vad de gjort.

  Konkreta ändringar som jag skulle vilja se handlar inte så mycket om vad polis och domstolsväsende ska göra. Det handlar mer om att jag anser att folkvalda representanter inte ska ge någon legitimitet till grupper som afa, som när de utan större betänkligheter marscherar tillsammans med afa i gay pride festivalen.
  Företrädare från centern har visserligen uttryckt att det var fel att afa skulle få vara med där, men det handlar inte om något uttalande som syns speciellt mycket och som därför inte heller kommer att gå fram till afa. Denna flathet mot afa kombinerad med att riksdagspartierna tjänar på afa-attacken är något som jag hoppas på en förändring av. När det blir tomma stolar i kommunerna på SD’s platser och när det enbart blir folk som inte har familjeansvar som kan engagera sig i SD så blir det extrema människor kvar som vågar företräda den opinion som SD företräder vilket i prkatiken betyder människor som är ganska lätta att ha att göra med för riksdagspartierna eftersom dom aldrig kommer att vara speciellt pålästa eller vältaliga på ett civiliserat sätt.

  Så länge som det finns ett stort antal demokratiska (teoretiskt demokratiska i alla fall) människor som inte tydligt tar avstånd från AFA så kommer de att fortsätta att få luft till nya attacker. Så länge de känner ett visst stöd från riksdagspartierna, eller delar av dom, så kommer de att fortsätta.

 25. site admin says:

  Tror du på allvar att AFA skulle sluta upp med sina attacker för att företrädare för Centerpartiet och de andra riksdagspartierna fördömer det de håller på med? De tycker inte om oss heller så om de skulle få mer uppmärksamhet så tror jag snarast att det skulle uppmuntra till ännu mer.

  Glöm inte bort att de allra flesta hot mot politiker inte är mot Sverigedemokrater. Det är möjligt att SD har procentuellt flest som utsatts för hot, men i antal är det många fler i de etablerade riksdagspartierna som upplevt hot. Då menar jag inte enbart riksdagspolitiker utan bland alla de tusentals kommun-, landstings- och regionpolitiker som vi har.

 26. JörgenL says:

  Var det inte osynliga partiet som gav sig på centerns lokaler häromsisten? Det är väl ungefär samma skrot och korn som AFA…

  Jag är fullkomligt säker på att alla riksdagspartier tycker att det är extremt obehagligt med rörelser som tar sig rätten att försöka styra samhället med våld.

  Problemet med alla extremrörelser, oavsett om de kallar sig höger, vänster eller religiösa, är att dom har en paranoid verklighetssyn, allt är antingen svart eller vitt, man är antingen vän eller fiende, och “alla” är emot en. Det finns ingen som helst beredskap att pröva sina egna ideer, att lyssna på argument, utan man är helt övertygad om att man sitter inne med Sanningen, och det är därför de är så farliga, därför att om man vet att man har den stora insikten om vad som är det rätta så kan man tillåta sig vad som helst.

  I vart fall det där med att “alla är emot oss” tycks ju vara en käpphäst för SD, för oavsett hur mycket alla fördömer överfallet så tycks de inte vara nöjda…

 27. steelneck says:

  z999: Nämn en enda riksdagsman som accepterar hot.

 28. z999 says:

  Linander:
  “Tror du på allvar att AFA skulle sluta upp med sina attacker för att företrädare för Centerpartiet och de andra riksdagspartierna fördömer det de håller på med?”

  Ja. Det skulle ta udden av många av deras försvarstal för attackerna vilket i sin tur innebär att de försvagas. Dom ser det som att ni har liknande åsikter men att ni är för fega för att göra gemensam sak med afa.

  “De tycker inte om oss heller så om de skulle få mer uppmärksamhet så tror jag snarast att det skulle uppmuntra till ännu mer.”

  Det tror ju inte jag då. För de flesta av afas anhängare är det viktigt att de tror att de tillhör den goda sidan i samhället och att de kämpar för de svagas (?) rätt i samhället.

  “Glöm inte bort att de allra flesta hot mot politiker inte är mot Sverigedemokrater.”

  Jag vet. Men jag tycker att det är en milsvidd skillnad när Mona Sahlin omgiven av sju livvakter (enligt henne själv) får stort utrymme att visa upp två hatmail i media som ett bevis på hoten mot de folkvalda mot när SD’s företrädare får en yxa i dörren eller råkar ut för det som Kinnunen råkat ut för.

  “Det är möjligt att SD har procentuellt flest som utsatts för hot, men i antal är det många fler i de etablerade riksdagspartierna som upplevt hot. Då menar jag inte enbart riksdagspolitiker utan bland alla de tusentals kommun-, landstings- och regionpolitiker som vi har.”

  Jag vet och jag har under lång tid tyckt väldigt illa om det också. Jag anser att det skydd som polisen har bistått med i de fallen många ggr har varit under all kritik.

  “I vart fall det där med att “alla är emot oss” tycks ju vara en käpphäst för SD,”

  Alla riksdagspartier är emot SD så pass mycket att SD nämns som orsak till att göra kommunala omval. Det är ingen käpphäst som ger röster kan jag tala om.

  “för oavsett hur mycket alla fördömer överfallet så tycks de inte vara nöjda…”

  Nu har ju inte alla fördömt överfallet så det finns ingen anledning att vara nöjd med agerandet från riksdagspartierna.

 29. site admin says:

  Jag är övertygad om att du har fullständigt fel angående AFA och AFA-aktivas syn på riksdagspolitiker, men det var inte det som jag reagerad mot.

  I vilken fråga, någonsin, har du sett alla riksdagsledamöter fördöma någonting? Och hur ofta ser du alla riksdagspartier gå ut och göra gemensam sak i en fråga? Det är, som jag har skrivit vid flera tillfällen, helt oacceptabelt att några idioter hotar och misshandlar en människa för att skrämma bort någon från demokratiskt arbete (har inte sett något mer så jag vet ännu inte om det var motivet till dådet, men det verkar onekligen så). Men om du tror att alla partier skulle slå sig samman för att göra gemensamma uttalanden för att fördöma händelsen så jämför du misshandeln med 11 september-attackerna samt morden på Olof Palme och Anna Lindh. Det är i samband med sådana händelser som det skett “gemensam sak” mellan riksdagspartierna för att markera samsyn. Hur illa man än tycker om den aktuella misshandeln så är det inte i samma dimension.

  Att hävda “riksdagspartierna tar inte avstånd” är enbart ett taktiskt spel för att öka på “vi och dem-känslan”. Vilket ju SD använder som metod i fler sammanhang.

 30. z999 says:

  Johan Linander:
  “Det är i samband med sådana händelser som det skett “gemensam sak” mellan riksdagspartierna för att markera samsyn.”

  Du har en poäng där. Det finns ingen riktig samsyn i riksdagen när det gäller politiskt våld och politiska hot som medel.

  Men sen, du har ju själv här på bloggen tagit avstånd från politiskt våld och dessutom speciellt den senaste attacken. Tror du att det saknar betydelse? Jag tror inte det även om jag och andra sd-sympatisörer kritiserat avståndstagandet på grund av formulerandet.

  Jag efterlyser inte att man går ihop varje gång politiskt våld/hot inträffar men jag tycker att det skulle vara bra om det fanns en gemensam och starkt markerad samsyn på det från de partier som tror på demokratin. Jag funderar på alla de här ribbonkampanjerna mot våldtäkter och för forskning runt bröstcancer och allt vad det varit med formuleringar så allmänna att man inte stöder någon politisk inriktning.Men det kanske inte går att formulera något sådant som alla partier skulle kunna tänka sig att backa upp?

  Mona Sahlin talade för en tid sedan om det politiska våldet och hot som hon själv fått. Nu är väl det helt bortglömt?

  “Att hävda “riksdagspartierna tar inte avstånd” är enbart ett taktiskt spel för att öka på “vi och dem-känslan”. Vilket ju SD använder som metod i fler sammanhang.”

  Vi och dem-känslan späs på mycket mycket mer när riksdagspartierna vägrar att ha något med SD att göra ute i kommuner där SD blivit invalda. Och det kan väl knappast vara SD’s ansvar att de väljer att göra så? Och det är väl knappast SD som skriver i DN att idén om kommunala omval är till för att bli av med problem som SD? Något som borde maimera vi-dem känslan.

 31. site admin says:

  Det är inte så att de sju riksdagspartierna vägrar att ha något med SD att göra i kommunerna i större utsträckning än med andra partier som har en politisk grundsyn, en människosyn, som skiljer sig så mycket från den egna. Det går helt enkelt inte att samarbeta om det inte finns en gemensam grund att stå på.

 32. z999 says:

  Johan Linander:
  “Det är inte så att de sju riksdagspartierna vägrar att ha något med SD att göra i kommunerna i större utsträckning än med andra partier som har en politisk grundsyn, en människosyn, som skiljer sig så mycket från den egna.”

  Det var nog det dummaste hittils. Att folk behandlas olika på grund av sociala sammanhang som är viktiga för att ha någon struktur alls handlar inte om människosyn. Ett förenklat exempel, att jag inte har rösträtt i USA gör inte att jag anser att USA är rasistiskt mot svenskar. Jag kunde lägga en lista här på svenskar som behandlas illa på grund av diverse politiska beslut som inte är grundade på något hat mot svenskar. På tal om människosyn, invandrare ska ju kvoteras in på arbetsplatser har alliansen bestämt. Vilka personer är det som kommer att komma ifråga? Ska uppdelningen ske efter hudfärg eller hur ska man reglera det? För nordiska och europeiska invandrare så är väl en sån åtgärd rätt meningslös?

  “Det går helt enkelt inte att samarbeta om det inte finns en gemensam grund att stå på.”

  Det går att samarbeta i enskilda frågor och visa att man har förstått att den parlamentaristiska demokratin är beroende av att de folkvalda kan uppträda vuxet och inte bete sig som rabiata fotbollsfans.

 33. Jörgen L says:

  “inte bete sig som rabiata fotbollsfans”

  Det där är ur mitt synsätt en bra beskrivning på SD’s samhällssyn…

  Ungefär som moderaterna lät under Bo Lundgren, oavsett vilken fråga man ställde så var svaret “sänk skatten”, så svarar SD “det är invandringens fel”. I grunden är det just samma psykologi i det som hos rabiata fotbollsfans, vi och dom, och alla problem är “deras” fel. Som jag ser det handlar det om en desperat önskan om att tillhöra en grupp som man kan tillskriva alla goda egenskaper, ungefär på samma sätt som att tillhöra en “firma” i fotbollsammanhang.

  Det sättet att se verkligheten är fundamentalt skilt från hur de flesta som är engagerade i politiken i övrigt ser på världen, där finns en grundläggande enighet om att man ska se den enskilda människan och bedöma henne, inte vilken grupp hon tillhör.

  Det är det “fördomsfull” betyder, att man dömer före man vet något om den enskilda individen.

  Eftersom detta sätt att se på människor är avskyvärt för de flesta så är det väl inte så förvånande att det bär de flesta emot att ha något att göra med ett parti som har detta som sin grundsyn på samhället.

 34. z999 says:

  Jörgen L:
  “Det där är ur mitt synsätt en bra beskrivning på SD’s samhällssyn…”

  …eller den som sa det han va de, som barn brukar säga ibland.

  Jag grundade det på att till exempel hon ulvskog inte kunde gå förbi Jimmie Åkesson i korridorerna på TV4 och på att företrädare för riksdagspartierna inte ens kan komma övverens med SD om hur mycket klockan är. Jag anser att om man inte förstår principerna med parlamentaristisk demokrati så borde man inte sitta som folkvald, en av principerna är att man måste försöka kompromissa fram lösningar oavsett hur illa man tycker. Jag misstänker att det kommer att komma ännu mer trams framöver från företrädarna för riksdagspartierna, istället för försök att åstadkomma resultat.

  Något att tänka på är att andra människor kanske inte anser att det parti man råkar tillhöra är godheten personifierad utan kanske tycker minst lika illa tillbaka.

  “Ungefär som moderaterna lät under Bo Lundgren, oavsett vilken fråga man ställde så var svaret “sänk skatten”, så svarar SD “det är invandringens fel”. I grunden är det just samma psykologi i det som hos rabiata fotbollsfans, vi och dom, och alla problem är “deras” fel.”

  SD anklagas ofta för att vara ett enfrågeparti men trots det så är tydligen budskapet alldeles för komplicerat. Det är kostnaden för invandringen som ses som ett problem plus att samhället får en ökande grupp människor som både tillhör lägsta sociala skiktet och samtidigt har problem med språket. Utöver det så ifrågasätts moralen med invandringen. Om hinder för reformer relateras till kostnadsskäl så är det väl i högsta grad relevant att påpeka att en minskad invandring med minskande kostnader skapar ett helt annat utgångsläge?

  “Som jag ser det handlar det om en desperat önskan om att tillhöra en grupp som man kan tillskriva alla goda egenskaper, ungefär på samma sätt som att tillhöra en “firma” i fotbollsammanhang.”

  I mina ögon så har alla människor med en västerländsk kultur i bagaget en god kultur i bagaget, även om jag vet att det är en subjektiv bedömning och att folk från andra kultursfärer rimligtvis tycker likadant om sin kultur. Och upplysningsvis, det har växt fram en svensk kultur och ett visst synsätt i Sverige därför att det har varit ett rimligt synsätt i vårat land. Det är ingen slump att barnäktenskap, könstympning och en hel del annat inte finns (borde inte finnas) i vårat land.

  “Det sättet att se verkligheten är fundamentalt skilt från hur de flesta som är engagerade i politiken i övrigt ser på världen, där finns en grundläggande enighet om att man ska se den enskilda människan och bedöma henne, inte vilken grupp hon tillhör.”

  Det synsättet finns även inom SD, men det formuleras på ett helt annat sätt som jag tror att riksdagspartierna knappast skulle tycka var ok.

  “Det är det “fördomsfull” betyder, att man dömer före man vet något om den enskilda individen.”

  Fast det är även en fördom att utgå från att alla har samma känslor och synsätt som en själv. Jag anser att det är mer fördomsfullt att utgå från att en person från till exempel Afrika har samma referenssystem som en själv (förutsatt att du inte är från Afrika). Jag anser att fördomsfullt blir det först när man stämplar andra kulturer som knäppskallar som inte förstår det förträffliga med den svenska kulturen.

  Att dela upp i “dom” och “vi” handlar egentligen om att förtydliga när man diskuterar och inte om att döma ut folk. Det utgår från uppdelningen “jag” och “du”.

  “Eftersom detta sätt att se på människor är avskyvärt för de flesta så är det väl inte så förvånande att det bär de flesta emot att ha något att göra med ett parti som har detta som sin grundsyn på samhället.”

  Jag anser inte att det är något speciellt godhetstecken att man blundar för kulturella skillnader mellan människor. SD dömer inte människor i klump på det sättet som du påstår.

 35. z999 says:

  Jörgen, jag kan ju lägga till SD’s syn på idealinvandraren.
  Idealet är alltså en invandrare som anser att svensk kultur och synsätt är något positivt och som personen vill ta till sig därför att det känns som rätt och riktigt. Dessutom att invandraren har tillräckligt med respekt för svensk kultur för att förstå att det är väldigt olämpligt att komma med slöja eller turban till en anställningsintervju. Jag (men inte SD) anser detta vara viktigare än att lära sig språket, även om det också är viktigt för individen själv.

  Det är inte speciellt många invandrare som lever upp till den bilden men till skillnad från de självutnämnda antirasisterna så tror SD att alla människor har en förmåga att anpassa sig till det svenska samhället om dom vill. I verkligheten är det ju så att de flesta inte vill anpassa sig på det sättet som jag har beskrivit här utan vill istället att svenskarna ska anpassa sig till dom. Som när arbetsgivare idag kan bli anmälda för rasism om de vägrar att anställa folk som prompt ska ha slöja.

  Det är mycket vanligt att folk som flyttar till USA har en enorm förkärlek för allt amerikanskt och har en positiv bild av hur det är att leva som amerikan. Folk flyttar till USA för att bli amerikaner, till Sverige flyttar folk i brist på annat. Elelr det har varit så tidigare, numera så börjar USA få samma problem som Sverige.

 36. site admin says:

  z999 (32), om du tycker att det jag skrev var det dummaste du hört hittills så har du nog inte hört mycket här i världen.

  Centerpartiet samarbetar med moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna i riksdagen och regeringen, men inte med socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet. Varför gör vi det? Jo, självklart för att vi har en större gemensam politisk grundsyn med de andra borgerliga partierna, medan socialdemokraterna, miljöpartiet och framförallt vänsterpartiet står mycket längre ifrån oss. Visst finns det enstaka frågor där vi och vänsterpartiet tycker likadant, men det betyder inte att vi gör upp med dem i enstaka frågor, och vänsterpartiet ställer inte heller några sådana krav. Men det gör tydligen SD. Varför? Vad är skillnaden? Men vi kanske inte är vuxna som inte samarbetar med vänsterpartiet i riksdagen…

  Med ditt resonemang om vad demokrati är så skulle vi vara tvungna att samarbeta med vänsterpartiet. Trams, vi samarbetar med vilka vi vill. Och eftersom vänsterpartiet, på samma sätt som SD, har en politisk grundsyn, och jag skulle också vilja säga människosyn, så samarbetar vi inte med dem. Odemokratiskt? Knappast. Princip i en parlamentarisk demokrati att man ska kompromissa fram lösningar med alla partier? Nej, det är det inte. Hur har du fått för dig det? Passar in i SD-retoriken, det kan jag förstå.

  Det finns inget beslut om att “invandrare ska kvoteras in på arbetsplatser”. Du får nog förklara dig bättre, eller hittar du bara på?

  “riksdagspartierna inte ens kan komma övverens med SD om hur mycket klockan är”, ursäkta? Varför hittar du på sådana påståenden? Tryter argumenten?

  För övrigt brukar jag få maten i riksdagsrestaurangen av en kvinna med huvudduk, och faktiskt, min bricklunch är precis lika god för det… Varför skulle det störa mig om hon tycker att det är viktigt att ha huvudduk? Och när jag åker med bussen på kvällen så är det inte sällan som busschauffören har turban. Oj, vad hemskt att han inte har den vanliga SL-mössan, det måste ju betyda att han kör bussen sämre…

 37. JörgenL says:

  z999:
  “Dessutom att invandraren har tillräckligt med respekt för svensk kultur för att förstå att det är väldigt olämpligt att komma med slöja eller turban till en anställningsintervju”

  Det där tycker jag är ett uttalande precis i linje med vad jag föreställer mig att en SD’are ska säga…

  Det är ganska få jobb där turban eller slöja på något sätt är till hinder för jobbet, och finns det inga rationella skäl för att man inte ska ha den typen av huvudbonad så anser jag arbetsgivaren vara en idiot ifall han avfärdar någon som kanske kan vara ett värdefullt tillskott till arbetsplatsen på de grunderna.

  Det jag har svårt att tåla är själva grundutgångspunkten att det som är “svensk” kultur fullständig självklart är bättre än allt annat. Det finns många aspekter som jag tycker är bra med det svenska samhället, men jag är alltid intresserad av att försöka förstå och begripa andra kulturer, och även om jag inte alltid accepterar deras regler och inställningar, så är jag nyfiken och tror att det är utvecklande att lära sig förstå andra människor.

  Jag accepterar inte heller tex att olika lagregler för olika etniska grupper eller religioner eller traditioner som innebär förtryck eller liknande, men i frågor där det faktiskt inte spelar nån roll så är folk exempelvis välkomna att klä sig som de vill, fira vilka helger de vill, spela musik från sitt hemland, utöva sin religion etc, etc., så länge det inte ställer till några allvarliga problem för nån annan.

  De bra saker som finns i den traditionella svenska kulturen kommer att överleva och accepteras av de nya svenskarna, likaväl som vi kan ta till oss och bli berikade av bra saker i deras kultur. Som grundprincip tror jag på att det är utvecklande att möta människor som är annorlunda än en själv och resonera med dem om livet, för då tvingas man att fundera över vem man själv är och vad som egentligen är viktigt och vad som bara är saker man gör av gammal vana.

  SD’s syn på idealinvandraren är en person som till 100% vill vara svensk och släppa allt som är hans egen kultur. Den idealiske invandraren är allså egentligen en svensk… 🙂

  Min “idealinvandrare” är ganska lik min “idealsvensk” dvs en som är stolt över sitt ursprung, men som är öppen för att man kan ha olika synsätt på olika saker och inte fördömer andra för att de inte i alla frågor har samma syn som han själv utan istället är nyfiken på hur andra tänker.

  Samtidigt så tycker jag så klart att i vissa frågor ska inte majoritetssamhället kompromissa, vissa traditioner från exempelvis jordbrukande klansamhällen är inte acceptabla i ett modernt land, men nästan allt sådant är reglerat i lagar och de gäller för alla invånare, och följer man inte dem så ska man ha samma straff som alla andra som inte gör det.

 38. z999 says:

  Jörgen:
  ““Dessutom att invandraren har tillräckligt med respekt för svensk kultur för att förstå att det är väldigt olämpligt att komma med slöja eller turban till en anställningsintervju”

  Det där tycker jag är ett uttalande precis i linje med vad jag föreställer mig att en SD’are ska säga…”

  OK. Se det som ett bekräftande av fördomar (eller vi kan kalla det erfarenheter eftersom du är antirasist) om sverigedemokrater. Däremot så är jag negativ till slöjförbud. Jag ser det som att folk får klä ut sig hur de vill bara de tar konsekvenserna av det själva och inte kräver en massa pjoskande från sin omgivning.

  För svenskar så gäller det att framhäva att man är flexibel när man söker jobb. När en muslim kommer till en anställningsintervju så är det istället arbetsgivaren som måste visa att han är flexibel. Jag vet att för många arbetsgivare, samt för mig själv, så ger slöjbärnande intryck av inskränkthet i största allmänhet. Personen som anställs ska ju ibland fungera i ett team.

  “Det är ganska få jobb där turban eller slöja på något sätt är till hinder för jobbet, och finns det inga rationella skäl för att man inte ska ha den typen av huvudbonad så anser jag arbetsgivaren vara en idiot ifall han avfärdar någon som kanske kan vara ett värdefullt tillskott till arbetsplatsen på de grunderna.”

  Nu får ju inte arbetsgivaren något val eftersom islam och dess utövare skyddas i svensk grundlag (lagen om hets mot folkgrupp). Jag anser att slöjan är en kraftigt religiös symbol och att den är definitivt olämplig vid de flesta jobb. Det tråkiga med våran lagstiftning är att arbetsgivare försöker skydda sig mot sådana arbetssökanden med att inte ens kalla dom till någon anställningsintervju alls så fort man ser namn som är misstänkt muslimska. Detta gör att även folk med muslimsk som inte är religiösa drabbas.

  Och sen, jag anser att det är väldigt många jobb där slöja och andra starka symboler är väldigt olämpliga. Vid myndighetsutövning speciellt.

  “Det jag har svårt att tåla är själva grundutgångspunkten att det som är “svensk” kultur fullständig självklart är bättre än allt annat.”

  Vi har olika syn på det. När jag själv är utomlands så kan jag med gott samvete säga att jag försöker så gott jag kan att anpassa mig till andra länders sedvanor och inte vara en “pine in the ass”.

  “Det finns många aspekter som jag tycker är bra med det svenska samhället, men jag är alltid intresserad av att försöka förstå och begripa andra kulturer, och även om jag inte alltid accepterar deras regler och inställningar, så är jag nyfiken och tror att det är utvecklande att lära sig förstå andra människor.”

  Jo, det anser jag också. Jag vill tillägga att den så kallade mångkulturen som vissa tror att de upplever när de äter amerikansk snabbmat (=pizza) inte existerar i det invandrargetto som jag tyvärr tvingas leva i och inte någon annanstans heller. Jag anser att det är förnedrande av andra länders kulturer att påstå att Sverige är ett mångkulturellt land.

  “Jag accepterar inte heller tex att olika lagregler för olika etniska grupper eller religioner eller traditioner som innebär förtryck eller liknande, men i frågor där det faktiskt inte spelar nån roll så är folk exempelvis välkomna att klä sig som de vill, fira vilka helger de vill, spela musik från sitt hemland, utöva sin religion etc, etc., så länge det inte ställer till några allvarliga problem för nån annan.”

  Det är väl en rätt sund inställning som jag ser det. Fast med tillägget att de som flyttar hit ska ha en viss respekt för den svenska kulturen (=synsättet). Jag preciserar inte upp exakt hur för det blir för långt att läsa då.

  “De bra saker som finns i den traditionella svenska kulturen kommer att överleva och accepteras av de nya svenskarna,”

  Det är kanppast troligt. Bara för att det råkar vara givet och självklart för oss så råkar det vara så att andra folk tar sin kultur lika mycket för given som vi gör och ser sina sedvänjor som lika självklara.

  “likaväl som vi kan ta till oss och bli berikade av bra saker i deras kultur.”

  Fast kulturutbyte anser inte jag att är kopplat till invandring. Ny teknik kortar avstånden mellan länder och kulturer och innebär att Sverige liksom alla andra länder tar till sig det dom finner vara bra i andra länder. Men numera så är det inte svenska normer längre som helt bestämmer vad vi ska till oss från andra länder och framöver kommer det inte alls att vara svenska normer överhuvudtaget. Karl XII:e lär ha tagit hit kåldolmarna från Turkiet, detta gjorde han utan att ta med sig tusentals turkar.

  “Som grundprincip tror jag på att det är utvecklande att möta människor som är annorlunda än en själv och resonera med dem om livet, för då tvingas man att fundera över vem man själv är och vad som egentligen är viktigt och vad som bara är saker man gör av gammal vana.”

  Ja, fast jag råder dig att åka utomlands och uppleva de andra kulturerna på riktigt. Eftersom dom inte kan leva efter sina kulturer på samma sätt i Sverige så ger det ett minst sagt felaktigt intryck av andra kulturer om du tror att mångkulturella områden i Sverige speglar andra länder.

  “SD’s syn på idealinvandraren är en person som till 100% vill vara svensk och släppa allt som är hans egen kultur. Den idealiske invandraren är allså egentligen en svensk… :-)”

  Mjaa, SD tror att invandrare kan assimilera sig till den svenska kulturen om de vill. Om de anser att den svenska kulturen är motbjudande på något sätt så borde de naturligtvis inte flytta hit alls. Men oavsett hur invandrare anpassar sig så är ambitionen att få ner siffrorna för invandringen rejält. Själv är jag för en hårdare invandringspolitik än den SD vill ha, men jag är privatperson och behöver inte kompromissa som man måste göra i ett demokratiskt parti med många viljor.

  “Min “idealinvandrare” är ganska lik min “idealsvensk” dvs en som är stolt över sitt ursprung, men som är öppen för att man kan ha olika synsätt på olika saker och inte fördömer andra för att de inte i alla frågor har samma syn som han själv utan istället är nyfiken på hur andra tänker.”

  Min erfarenhet av invandrare är att de är mycket mer inskränkta än vad svenskar är, generellt sett alltså. Och jag tror alltså inte att det finns så många idealinvandrare efter din definition av en sådan heller.

  “Samtidigt så tycker jag så klart att i vissa frågor ska inte majoritetssamhället kompromissa, vissa traditioner från exempelvis jordbrukande klansamhällen är inte acceptabla i ett modernt land, men nästan allt sådant är reglerat i lagar och de gäller för alla invånare, och följer man inte dem så ska man ha samma straff som alla andra som inte gör det. ”

  Svenskar uppväxta med svenska värderingar kommer inte att vara i majoritet i framtiden. Jag såg någon beräkning att vi skulle vara en minoritet runt 2056. Fast jag tror att det inträffar mycket tidigare. Våra barnbarn kan defnitivt glömma att växa upp i ett land där svenska värderingar råder. I datavärlden så finns uttrycket “unpredictible results” och det stämmer väl rätt bra för den svenska utvecklingen just nu. Det enda säkra är väl att kommer att gå bakåt på fler områden, som synen på kvinnan bland annat.

 39. Jörgen L says:

  z999:

  Ärligt talat, så tror jag att skillnaden mellan oss, värderingsmässigt, är större än skillnaden mellan dig och många invandrare, och det tycker jag illustrerar ett av problemen i ditt resonemang.

  Du utgår ifrån att det finns en enhetlig svensk kultur och svenska värderingar, likaväl som att du förutsätter att folk från andra länder uppfyller de fördomar som finns om dem.

  Översatt till svenska förhållanden betyder det också att du antar att alla skåningar är dryga, göteborgare skämtsamma och jovialiska, norrlänningar tysta och tillknäppta, stockholmare gapiga och överlägsna, eskilstunabor gnälliga, etc. etc.?

  Det jag menar är att alla människor är individer och har rätt att bli bedömda som såna, inte utifrån vilken grupp eller kultur de kommer ifrån, och jag menar det är idiotiskt att bedöma människor baserat på varifrån de kommer.

  Din oro för att det “svenska” kommer att vara hotat ser jag som enbart fånigt, efter ett par tre generationer kommer ättlingarna till dagens invandrare att vara lika svenska som ättlingarna till de mängder med tyskar, valloner, finländare, britter, skottar, italienare, ungrare etc som kommit hit under de senaste par tre århundradena. Den del lämningar i form av nya traditioner kommer de att bidra med till den allmänna kulturen, men ingen kommer om 100 år att anse att den då rådande kulturen är mindre “svensk” än vad vi anser att den är idag.

  Kultur och värderingar i ett samhälle är något som ständigt förändras, och har alltid varit det, genom både interna diskussioner och påverkan utifrån, och min övertygelse är att risken för att detta ska medföra en utveckling “bakåt” i det stora hela är försvinnande liten.

  Att då bestämma sig för att det finns en viss tidpunkt i historien som ska “frysas” och vara det som för all framtid var standard för “svensk” kultur är helt befängt. Liksom, vilken svensk kultur är det du vill ska upprätthållas? Den från år 2007, 1890, 1430, 1956, 1927 eller 1975?

  Vi kanske snart ska sätta streck i diskussionen här? Även om det här är intressant känns det lite som att vi kidnappar Linanders blog… Jag tror inte jag kommer att övertyga dig. Däremot är det intressant att försöka begripa hur man kommer fram till ståndpunkter som dina, och det är alltid bra att förstå exakt var det i grunden är man är oense.

 40. z999 says:

  Jörgen:
  “Vi kanske snart ska sätta streck i diskussionen här? Även om det här är intressant känns det lite som att vi kidnappar Linanders blog…”

  Håller med. Och jag ger dig sista ordet här.

  “Jag tror inte jag kommer att övertyga dig.”

  Nej, men jag tar intryck av vad du skriver.

  “Däremot är det intressant att försöka begripa hur man kommer fram till ståndpunkter som dina, och det är alltid bra att förstå exakt var det i grunden är man är oense.”

  Ja. Det skulle vara intressant om invandrare själva deltog i såna här debatter nån gång.

 41. site admin says:

  Jag läser alla inlägg även om jag inte deltar i diskussionen. Problemet med för långa “kommentarkedjor” är inte att det “kidnappar” min blogg utan att det är få som scrollar ner och läser kommentarer på så gamla inlägg, och såklart att ämnet blir uttömt och argumenten bara återupprepas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.