Gåtornas palats – Dan Brown

Detta är Dan Browns fjärde roman som utgivits på svenska efter Da Vinci-koden, Änglar och demoner samt I cirkelns mitt, men i själva verket var det Browns debutroman som han skrev redan 1996. Som läsare känner man verkligen igen sig. Uppbyggnaden av storyn liknar de andra tre, allting händer mycket snabbt, det är gåtor som ska lösas, det är mord och våld kontra intelligens. Hade det inte varit hans första roman så hade jag haft samma kritik som hag har mot Camilla Läckberg, att han inte lyckats förnya sig och enbart kör på gamla beprövade koncept, men eftersom det är hans debut så är den kritiken givetvis inte relevant.

Boken handlar om hur en f.d. NSA-anställd (National Security Agency) väljer amerikanska befolkningens personliga integritet före lojaliteten gentemot sin f.d. arbetsgivare. Diskussionen mellan säkerhetstjänstens behov och rätt att kontrollera kommunikation för att skydda nationenen och skyddet av integriteten känns verkligen aktuell. Det är dock bara något som Dan Brown behandlar i förbifarten och det är uppenbart att nationens säkerhet måste gå först.

Jag tycker att boken är bra, det är en ständig spänning och de korta kapitlen gör att man hela tiden känner för att ta ett till, och sedan ett till och sedan… Men samtidigt måste jag jämföra Gåtornas palats med Da Vinci-koden och då håller den inte riktigt måttet. Även om Dan Brown är en av världens mest lästa författare så tycker jag inte att Gåtornas Palats är värld att springa till bokhandeln för att köpa. Det är 420 spännande sidor och läs den om du ramlar över den och inte har någon annan spännnande bok som väntar på att bli läst.

This entry was posted in Bokrecension. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.