Självklart med löneavdrag om man inte jobbar

Jag slutar inte förvåna mig över vad facket tycker att de anställda ska ha rätt att göra mot sina arbetsgivare. Volvo har beslutat att några hundra anställda vid Volvo Lastvagnar i Umeå ska få löneavdrag på 1-2 timmar eftersom de genomförde en protest och lät bli att jobba under så lång tid. Självklart tycker jag. Jobbar man inte ska man inte få någon lön.

Fackklubbens ordförande menar att det inte var någon olovlig “vild” strejk utan en “mycket kraftfull missnöjesyttring“. Strunt samma. Jobbar man inte så ska man inte ha någon lön.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

21 Responses to Självklart med löneavdrag om man inte jobbar

 1. Ola A says:

  Nu beror det ju på om dom lämnade arbetsplatsen, om det ska vara avdrag. För jag antar att även du har provat ta en kopp kaffe eller ringt något privatsamtal på arbetstid utan att dra av på lön..

 2. Johan Folin says:

  Ola: En kopp kaffe som tar mellan en och två timmar att dricka? Det var en lång kafferast. Så långa raster kan inte vi ta där jag jobbar iallafall.

 3. Ola A says:

  Men frågan var om du drar bort tiden..Var nu älig..Om det inte hade gällt vanliga arbetare så hade du inte blandat dej i det hela. Men centern har ju bestämt sig att knäcka flera miljoner löntagare i Sverige. Jag vet inte vad dom har gjort er.

 4. Johan Folin says:

  Om jag hade tagit en två timmar lång kafferast så kan du ge dig på att jag inte hade fått lön för den. Och ska inte heller ha det.

 5. Ola A says:

  Varför svarar du inte om du gör avdrag på lön
  när du tar en kaffekopp. Eller något annat som inte hör jobbet till. Kan ju inte vara svårt svara på.

 6. site admin says:

  På alla arbetsplatser där jag jobbat, där vi haft en bestämd arbetstid (åtta timmars arbetsdag), har vi inte haft betalt för kafferasterna. Jag har jobbat på lager där vi började kl. 8 och slutade 17. Vi hade en kvarts kafferast på förmiddagen, en halvtimmes lunch och en kvarts kafferast på eftermiddagen. Vi var alltså på arbetsplatsen i nio timmar, hade betalt för åtta timmar och rast i totalt en timme.

  Jag har också jobbat på Skanska, där var vi på arbetsplatsen kl. 7 till 16.15, dvs 9 timmar och en kvart. Skillnaden mot Dogmans lager var att vi också hade en halvtimmes frukostrast.

  Som riksdagsledamot har vi ingen bestämd arbetstid utan är i princip i tjänst 24 timmar per dag och 365 dagar per år. Självklart kan det då inte göras något löneavdrag för kafferasten.

  Centerpartiet knäcker inga arbetstagare, tvärtom. Vi ser till att näringslivet i Sverige kan fungera och att det därmed skapas fler arbetsplatser och följaktligen fler arbetstagare och färre arbetslösa.

  Däremot vill vi ta bort fackföreningarnas “rätt” att knäcka företag som inte vill skriva kollektivavtal med ett fackförbund som inte har någon medlem på arbetsplatsen.

 7. Ola A says:

  Ja jag såg hur det gick när en centerpartist skulle driva en salladsbar. Bara för att ge sig på Kollektivavtalen. Och som jag förstår så får vi skattebetalare nu stå för notan.
  Att ni vill ha bort kollektivavtalen det är ju bara för att få mera makt själva..Vore det inte bättre då att lagstadga att för att få starta ett företag så måste man teckna kollektivavtal. För både arbetsgivarna och arbetstagarna vill ju ha kvar den Svenska modellen.

  Jag jobbar i en gruva uppe i norrland och jag skulle då bli väldigt irriterad om det satt politiker och talade om att jag inte skulle ha betalt för den tid jag var på jobbet. Jag tror nog att det sköter dom på Volvo bättre om ni inte lägger er i det..

 8. Johan Folin says:

  “Jag tror nog att det sköter dom på Volvo bättre om ni inte lägger er i det..”

  …och de kommer dra av 1-2 timmar från lönen, vilket du ansåg vara dåligt.

 9. Ola A says:

  Det är ju inte klart än. Dom ska ju förhandla om det.
  Så det svaret får vi nog vänta ett tag på. Företagen brukar säga att dom ska gå till arbetsdomstolen oxå när det är vild strejk. Men när dom får tänka efter lite så brukar dom inte göra det. Det är ju lätt att hota i stridens hetta.

 10. steelneck says:

  Jobbar man inte så skall man inte ha lön, det låter rimligt i grunden och är det som brukar gälla, men.. det krävs två för att dansa tango. Det finns en konflikt på Volvo, och det är väl det enda man egentligen kan vara mycket säker på i detta fall. Företagsledningen är nog mycket medveten om att produktionen i regel går bättre när arbetarna är någotsånär nöjda och belåtna – kommer på jobbet, gör sitt jobb och drar sitt strå till stacken. Men uppenbarligen så är inte arbetarna riktigt så nöjda och belåtna, och ledningen är tydligen för tillfället inte så nöjda med sina arbetare – problemen eskalerar – en (o)lustiger dans. Vad det tyder på är något mycket allvarligare än två timmars grus i maskineriet, och det är nog inte bara arbetarna det kan skyllas på.

 11. site admin says:

  Ola, det var knappast för att det inte fanns kollektivavtal som Federleys salladsbar inte bar sig.

  Lagstadga om kollektivavtal för att få starta företag. Men ursäkte, de allra flesta nystartade företag har inga anställda, och finns det någon anställd så är det förmodligen ägaren eller ägarna själva. Varför ska facket få makt över vilka villkor den anställda ska ha i sitt eget företag?

  Det är ingen politiker som sagt att Volvo ska göra löneavdrag, däremot säger jag gärna igen att jag tycker att Volvo gör rätt.

  Steelneck, visst är det så att de anställda är missnöjda med det lönebud som lagts. Men jag tycker inte ändå att de ska ha rätt att låta bli att jobba under några timmar med bibehållen lön. Är de missnöjda får de utlysa strejk och då få “betalt” genom sin strejkkassa, då är det inte företaget som ska betala ut lön.

 12. Ola A says:

  Det var nog så att han inte hade skrivit ett riktigt avtal med ägaren av lokalen som jag förstått det. Men det är så när oseriösa företagare ska leka duktiga..Sen får vi skattebetalare ta hand om notan. Och tyvärr så förlorar ju dom anställda pengar oxå som jag förstår det hela.

  Men om man inte har anställda så behöver man inte kollektivavtal det vet du oxå. Men jag menade när företagen anställer folk. Du ser ju hur det är inom bärmarknaden vilken prisdumpning det blivit på grund av att bärföretagen tar hit utländsk arbetskraft.

  Men ärligt tycker du verkligen att en riksdagsman ska ofra tid som vi betalar för att klanka ned på några som tydligen pratat bort 1-2 timmar. Jag tycker att det skulle finnas viktigare problem att lösa i Sverige.

 13. steelneck says:

  Linander: Skrev jag något annat?

  Håller du inte med om att historien tyder på något betydligt allvarligare än “två timmars grus i maskineriet”?

 14. site admin says:

  Ola, när det finns någon anställd som vill gå under kollektivavtal så håller jag med om att arbetsgivaren ska tvingas skriva under ett sådant.

  Att ta bärplockande som ett exempel känns snett. Hade vi inte fått hit utländska bärplockare så hade bären suttit kvar på sina buskar. Sedan tycker jag också att de ska ha rimliga löner och inte minst boendeförhållanden medan de är här såklart.

  För övrigt behöver du nog inte oroa dig för min tid, jag har inte missat något viktigare för att jag bloggat om löneavdraget i Umeå.

  Steelneck, jag håller med dig om att det säkert finns något annat i bakgrunden, men det ger ändå inte de anställda rätt att inte jobba under ett par timmar och tro att de ändå ska få ut sin fulla lön.

 15. Ola A says:

  Jag tror du har helt missat vad ett kollektivavtal är. Eller så spelar du bara dum om det. Vad skulle det ha för betydelse om jag som anställd vill?? Ett kollektivavtal är ju mellan Arbetsgivaren och Facken.

  Men om ni inom centern vill sparka på ca 4 miljoner löntagare eller ännu fler så är det ju eran sak. Men
  jag tycker det är dumt att säga att vi använder maffiametoder.

  Ja ursäkta då. Jag är nog lite naiv då när jag tror att en som sitter i riksdagen har viktigare jobb än att hålla koll på arbetstiderna för dom på Volvo i Umeå.

  1975 fick man 28 kr kilot för lingon när man plockade.
  Hjortronen gav dom 90 kr kilot för…Sen började dom ta in folk från Thailand och en del andra länder.
  Nu är priser 6 kr för lingon och 35 kr för Hjortron..
  Och du påstår att inte det är lönedumpning..Har du över huvetaget försökt att plocka för det priset. Eller är det bara sånt du slänger ur dej.

 16. steelneck says:

  Linander, att “tro” är faktiskt en rätt man alltid har i alla lägen. Att de sedan inte får någon lön för tiden de faktiskt inte arbetat ser jag som en fullt legitim handling från företagets sida (vilket jag också skrev), det är onekligen i företagets fulla rätt. Men man kan dock fråga sig om det rent taktiskt är ett bra drag för att lösa konflikten på ett bra sätt, det kan tvärt om spä på den och bli till ytterligare en droppe i bägaren som när den blir full leder till en regelrätt strejk, och då handlar det inte längre om två timmar. Företagets mål är ju att åtminstone på någotsånär lång sikt tjäna pengar, facket brukar också ha ungefär samma grundsyn även om tidsspannet brukar skilja. Så, är det viktigare att ha rätt eller att lösa konflikten och få gruset i maskineriet att förvinna? Ibland måste man smörja lite i ena änden för att få ut något i den andra – och den frasen gäller i lika hög grad både anställda som företag. Jag ställer mig faktiskt ganska neutral mellan fack/anställda och företag i detta fall och bara konstaterar att det krävs två för att dansa tango, jag tror det är en god position för en i konfliketn utomstående i detta fall.

 17. site admin says:

  Ola, jag vet nog vad ett kollektivavtal är. Du väljer förmodligen att missförstå. Varför ska en arbetsgivare tvingas att skriva under ett kollektivavtal när ingen anställd på arbetsplatsen är medlem i den fackföreningen? Varför ska facket få makt över ett företag där de inte har någon medlems intresse att bevaka? Jag tycker att facken ska ha goda möjligheter att hjälpa sina medlemmar, men jag tycker inte att facken ska ha makt över företag där de inte har några medlemmar.

  Varken jag eller Centerpartiet vill sparka på 4 miljoner löntagare, var har du fått det ifrån. Det är sossarnas retorik men stämmer såklart inte. Jag har inte heller använt begreppet “maffiametoder” och skulle inte göra det för att jag tycker det är en felaktig jämförelse.

  Jag lovar att jag inte sitter och kollar arbetstider för någon, däremot läser jag tidningar.

  Är det verkligen sant att man fick 28 resp. 90 kr/kg 1975? Det skulle idag innebära över 100 kr/kg för lingon och ca 400 kr/kg för hjortron med den prisutveckling vi haft. Om bärföretagen skulle behöva betala 100/400 kr/kg för svenska bär, tror du på fullt allvar att de skulle köpa ett enda svenskt bär? Jag är övertygad om att de köpt in billigare bär från andra länder och alltså hade de svenska bären suttit kvar på buskarna.

  Steelneck, jag håller med dig. Det är inte säkert att Volvo långsiktigt vinner på löneavdraget. Men samtidigt förstår jag att de vill göra en tydlig markering av att den som inte jobbar inte heller ska få någon lön. Sedan, visst får man tro vad man vill… det var bara ett uttryckssätt.

 18. Ola A says:

  Men ett kollektivavtal är ju inte bara för dom som är anställda på arbetsplatsen. Och ett kollektivavtal ger ju ingen makt åt dom anställda. Det är där jag menar att du inte har förstått det hela.

  Det var bara ca en vecka sedan Maud Olofsson var ute och skrek om att ändra konflikträtten och Las. Och som jag förstod så var det inte för att stärka tryggheten åt ca 4 miljoner arbetstagare utan för att försämra den. Men som tur var har moderaterna förstått att den svenska modellen är bra och knäppte henne på näsan.

  Ja det är sant om bärpriserna. Lingonen provade vara upp till 32 kr/kg men det var bara någon dag.
  Och vilka länder skulle dom då köpa bär från. Är ju bara Sverige och finland som har allemansrätten att få plocka bär fritt. Men jag kan lova att Lingonburken på affären har nog inte blivit billigare.

 19. site admin says:

  Du kan vara trygg med att jag vet vad ett kollektivavtal är. Vad jag vänder mig mot är att arbetsgivare som inte själv vill ska påtvingas kollektivavtal fastän de inte har någon anställd som så önskar. Det var också detta som Maud presenterade ur Centerpartiets nya jobb- och företagarprogram som ska behandlas vid vår riksstämma i Kalmar 30/8-2/9. Detta påverkar mycket få av de 4 miljoner arbetstagare som du skriver om, och ingen som inte så själv önskar.

  Det är knappast så att lingon och hjortron enbart växer i Sverige. Tämligen naivt att tro att priset för att köpa in de plockade bären inte skulle påverka.

 20. Ola A says:

  Jag tror inte vi kommer någon vart med det här.
  Det är ju synd att du inte vill förstå vad ett kollektivavtal är bra för. Det är ju tur att Moderaterna i Alliansen har förstått det. Och vill att vi har kvar den Svenska modellen.

  Du avslöjar ju dej själv att du vill ha lönedumpning när du tycker det är rätt att folk från länder utan för Eu får komma hit och ta jobb för hur låga löner som helst. Men det är bra att Centern klargör hur dom vill att vanliga löntagare ska leva.

 21. site admin says:

  Håller med dig om att moderaterna har blivit alltför mycket sosse-light…:-)

  Jag står bakom de regler som gäller för utländska bärplockare, har inte föreslagit något annat. Tyckte tvärtom väldigt synd om de thailändska bärplockare som kom hit förra sommaren och som väl här upptäckte att deras lön “halverades” när det drogs skatt och arbetsgivaravgifter från den summa de trott att de skulle få ut. Som jag nu förstått det så har det kommit betydligt färre bärplockare till Sverige det här året.

Leave a Reply

Your email address will not be published.